شرکت تضامنی اعتباری دارد که دلیل این اعتبار، نوع مسئولیت تضامنی شریکها در شرکت میباشد.
قبل تر هم گفتیم که اگر سرمایه شرکت برای بدهی و یا ورشکستگی شرکت کافی نباشد شریکها میتوانند از اموال شخصی خود قرض را پرداخت نمایند، مسئولیت تضامنی شرکاء به این معناست که اگر همچین اتفاقی برای شرکت بیفتد، طلبکار میتواند جهت وصول طلب خود، به هر یک از شریکهای ضامن مراجعه کرده و طلب خود را حتی از اموال شخصی آن فرد درخواست کند.
با توجه به ماده 123 قانون تجارت، در این نوع شرکت و با در نظر گرفتن مسئولیت شرکاء، سهم الشرکه قابل اتتقال به غیر نخواهد بود مگر اینکه شرکاء رضایت کامل داشته باشند.
ماده 117 قانون تجارت در مورد نام گذاری شرکت تضامنی این گونه بیان کرده: در نام گذاری شرکتهای تضامنی، بهره گیری از عبارت " شرکت تضامنی " به همراه اسم یکی از شریکها لازم و ضروری میباشد، در نامهای شرکتها از واژههایی مثل: " شرکاء " و یا " برادران " و غیره استفاده میشود.همان طور که گفتیم، شرکتهای تضامنی در بازار از اعتبار ویژه و بالایی برخوردار میباشند.
حال میخواهیم به این موضوع بپردازیم که این نوع شرکت جهت فعالیت در چه موضوعهایی مناسب است؟
جواب این پرسش را این گونه میدهیم که شرکتهای تضامنی جهت انجام امور تجاری تاسیس و تشکیل میشوند.
قبلا هم به این موضوع پرداختیم که شرکت تضامنی یک شرکت تجاری محسوب میشود، هم از لحاظ ظاهری و هم از لحاظ موضوعی.
زیرا که شرکت تضامنی را برای انجام امور غیر تجاری نمیتوان تاسیس نمود.
ماده ۱ قانون تجارت اینگونه شرح داده که تاجر شخصی است که شغل معمول خود را معاملات تجاری بداند و به این کار مشغول باشد، پس با این حساب، هر شخصیت حقوقی و حقیقی توانایی این را دارد که یک تاجر بسیار موفق و کاردان شود.
تقسیم بندی شرکتهای تجاری ( شامل سه دسته )
شرکتها دارای انواع و اقسام گوناگونی میباشند. این انواع به صورت تقسیم بندیهای خاصی شکل گرفتهاند. شرکتهای تجاری هم از این موضوع استثنا نیستند و به چند دسته تقسیم میشوند.
شرکتهای تجاری به سه دسته بندی تقسیم میشوند. این سه نوع یا سه دسته را به صورت ذیل میتوان شرح داد:
نوع یا دسته اول: ( برای مثال: شرکت سهامی و با مسئولیت محدود )
نوع یا دسته اول از شرکتهای تجاری، شرکتهایی هستند که سرمایه در آنها دخالت یا تاثیری ندارد. در واقع در این نوع شرکتها، مهم نیست که شرکا یا موسس چقدر سرمایه در نظر گرفته است و به طور کل، موضوع یا قانون خاصی در رابطه با سرمایه در این نوع شرکتها وضع و مراعات نمیشود.
نوع یا دسته دوم: ( برای مثال: شرکتهای تضامنی و نسبی )
نوع یا دسته دوم از شرکتهای تجاری، شرکتهایی هستند که اعتبار یا شخصیت اجتماعی و غیره شرکا، در آنها هیچ دخالتی ندارد. در واقع در این نوع شرکتها، اصلا مهم نیست که شرکاء دارای چه شخصیتی هستند و چه اعتباری دارند.
نوع یا دسته سوم: ( برای مثال: شرکتهای مختلط )
نوع یا دسته سوم از شرکتهای تجاری، شرکتهایی هستند که تشکیل شده از امتیاز دو شرکت مختلف میباشند و در واقع از امتیاز دو شرکت برای ایجاد شدن، بهره میبرند. منظور از امتیاز دو شرکت، هرگونه امتیاز مانند: سرمایه، اعتبار و شخصیت و امتیاز شرکاء میباشد.
این دو نوع شرکت ( شرکتهای تضامنی و سهامی )، مانند نر و ماده، شب و روز، زوج و فرد و ... هستند.
منظورمان این است که کاملا در مقابل یکدیگر قرار دارند و وجه اشتراک زیاد و خاصی ندارند( با توجه به موضوع این مقاله.)
در واقع شرکتهای سهامی به شرکتهایی گفته میشود که درآنها شخصیت و اعتبار و یا امتیاز شرکت به هیچ عنوان دخالت یا تاثیری ندارد.
پس موضوع مهم در این نوع شرکتها چیست و چه چیزی در شرکتهای سهامی تاثیر گذار است؟ در پاسخ باید بگوییم که در شرکتهای سهامی تنها چیزی که حائز اهمیت است، سرمایه است. سرمایه نقش اساسی و اصلی را در این نوع شرکتها دارد.
حال گفتنی است که دقیقا برخلاف چند خط بالا، که ذکر کردیم در شرکتهای سهامی تنها موضوع و نقش مهم شرکت، سرمایه است، در شرکتهای تضامنی اصلا اینگونه نیست.
در این نوع شرکت ( شرکت تضامنی) اعتبار، امتیاز و شخصیت شرکا، بسیار مهم و حائز اهمیت است.
در شرکتهای تضامنی اعتبار و شخصیت شرکا بیشتر از هر موضوع دیگری شاخص اصلی شرکت است.
البته کمی قبلتر گفتیم که در ماده 116 قانون تجارت، ذکر شده است که در صورتی که شرکتهای تضامنی به مشکل مالی برخورده و شرکا نتوانند از سرمایه کلی شرکت ( اعم از سرمایه نقدی یا غیر نقد ) قرض یا اقساط مرتبط با شرکت را پرداخت نمایند، تمامی شرکاء شرکت موظفاند تا حتی در صورت نیاز، از سرمایه شخصی و خصوصی خود، قبض یا قسط مربوط به شرکت را با همکاری یکدیگر، پرداخت نمایند. پس به یاد داشته باشید که در بعضی از قوانین یا نکات ذکر شده توسط ما، استثنائاتی نیز وجود دارد.
غیر قابل انتقال بودن سهم الشرکه در شرکت تضامنی
در ابتدا مجدد باید ذکر کنیم که شرکت تضامی، قائم به اعتبار شرکاء میباشد.
در واقع اعتبار و امتیاز و استقامت یک شرکت تضامنی را، امتیاز و اعتبار شرکا آن شرکت مشخص مینمایند.
در این نوع شرکتها، معمولا اقداماتی که هر یک از شرکاء انجام میدهند یا هر تصمیمی که یکی از شرکاء میگیرد، روی باقی شرکاء معمولا تاثیر گذار است.
حال این تاثیر چگونه است؟ در واقع میتوان گفت، معمولا اعمال هر یک از شرکاء در شرکتهای تضامنی، تعهداتی را برای باقی شرکاء میتواند ایجاد کند. پس هر اقدامی در واقع یک اقدام جمعی محسوب میشود و نباید به صورت خودسرانه و بدون برنامه ریزی و هماهنگی، یکی از شرکاء اقدامی را در راستای شرکت انجام دهد.
حال از این گفتهها به چه موضوعی پی میبریم؟
درواقع هدف از گفتن این موضوع و نکته این بود که یادآوری کنیم، زمانی که شما قصد راه اندازی و ثبت شرکت تضامنی را دارید، در انتخاب شرکاء خود میبایست بسیار دقت کنید و هر شخصی را به عنوان شریک خود در نظر نگیرید.
چراکه انتخاب شریک نامناسب در شرکتهای تضامنی، در آینده میتواند باعث بروز مشکلات بسیار و ضررهای جبران نشدنی در شرکت شما گردد و آنگاه هیچ کاری از دست شما ساخته نیست و نمیتوانید بگویید فلان شریک ما این اقدام را انجام داده و ما چند نفر که باقی شرکاءهستیم، از این اقدام اطلاعی نداشتیم و بی تقصیر هستیم.
چراکه در قوانین شرکتهای تجاری این موضوع ذکر شده که هر اقدام یا تصمیمی از طرف هر کدام از شرکاء انجام شود یا گرفته شود، تمامی شرکاء شرکت مسئول آن اقدام هستند و اگر تعهدی در کار باشد، این تعهد بر روی دوش تمام شرکاء خواهد بود.
از این جهت، مجدد ذکر میکنیم که بهتر است افرادی را که مطمئن هستید دارای علم و بصیرت کافی در تجارت شما هستند را به عنوان شریک خود مشخص نمایید. چرا که نیازی نیست شما در آینده پاسخ گوی تعهداتی باشید که شخصی دیگر به دیگران داده و شما هیچ اطلاعی از آن موضوع نداشتهاید.
در این موضوع، قانون تجارت هم قوانینی را وضع نموده است.
در ماده 123 قانون تجارت، مقرر شده است که: در شرکت تضامنی هیچ یک از شرکاء نمیتوانند، سهم خود را به دیگری منتقل کنند. مگر به رضایت تمام شرکاء، اما اصل غیرقابل انتقال بودن سهم الشرکه در شرکتهای تضامنی، فقط با رضایت کلیه شرکاء ممکن است، تغییر پیدا کند.
پس در واقع میتوان گفت که در شرکتهای تضامنی هیچ کدام از شرکاء نمیتوانند سهم خود را به شریک دیگری منتقل و واگذار کند، مگر در صورتی که تمامی دیگر شرکا، از این موضوع رضایت داشته و همه رضایت خود را به صورت قانونی اعلام نمایند.
اگر به دنبال پاسخ کوتاه هستید و وقت خواندن توضیحات اضافه را ندارید، ابتدا در یک جمله این موضوع را برای شما شرح میدهیم:
همانطور که میدانید انتقال سهم یک شریک به شریک دیگر در شرکتهای تضامنی ( مانند دیگر شرکتها ) دارای شرایطی میباشد. در صورتی که با رعایت شرایط انتقال، سهم الشرکه یکی از شرکا، به شریک دیگر واگذار شود و انتقال یابد، شریک جدید هیچ تفاوتی با شریک قبلی ندارد و به عبارت دیگر باید گفت که تمامی تعهدات شریک قبلی ( اعم از تعهدات گذشته و آینده ) هم اکنون جزو تعهدات شریک جدید میباشد و شریک جدید موظف است به آنها عمل نماید.
اگر بخواهیم کمی بیشتر در این باره توضیح دهیم، باید بگوییم که در این مورد هم ماده ای در قانون تجارت وضع شده است.
طبق ماده 125 قانون تجارت ( ماده 125 ق . ت)، زمانی که سهم الشرکه یکی از شرکا، طبق و با رعایت شرایط مربوطه، به شریک جدید منتقل میشود، در این شرایط، شریک جدید متضامناً با سایر شرکاء شرکت، مسئول تمامی قروض شرکت خواهد بود. منظور از تمام قروض شرکت، تمام قروض قبل و بعد از ورود آن شخص به شرکت میباشد و اینگونه نیست که تعهدات قبلی شریک قبلی، همینک به عهده شریک جدید نباشد. یا به عبارت کوتاه، وقتی شریک تغییر میکند، انگار تغییر نکرده است و تغییری در تعهدات او ایجاد نمیشود.
در صورتی که همچنان سوالی در رابطه با شرکتهای تضامنی دارید و هنوز پاسخ آنرا نمیدانید، مشاورین ثبت کلهر در خدمت شما هستند تا پاسخگوی شما باشند. فقط کافیست با ما در ارتباط باشید.
شنبه, 16 فروردین 99
4 ماه پیش
7 ماه پیش
1 سال پیش
شرکت تضامنی میتواند بدون داشتن هیئت مدیره، توسط یک مدیرعامل اداره شود. ...