نحوه محاسبه مالیات شرکتهای تجاری ، قوانین و مقررات خاصی دارد. که در این مطلب سعی داریم این قوانین را با هم بررسی کنیم. هر یک از انواع شرکتهای تجاری قانون تجارت پس از ثبت در اداره ثبت شرکتها باید اقدام به تعیین حوزه مالیاتی کنند. بعد از تعیین حوزهی مالیاتی برای حسابرسی دقیقتر مالیات حاکم بر شرکتها باید سفارش پلمپ دفاتر تجاری انجام شود.
تمام شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرتجاری انتفاعی که مراحل قانونی در اداره ثبت شرکتها را پیموده و به ثبت رسیدهاند مشمول مالیات بر درآمد هستند. عدم توجه به مقررات مالیاتی تبعاتی برای شرکت خواهد داشت. ازجمله این تبعات:
ـ محرومیت شرکت در استفاده از تسهیلات و مزایای قانونی است.
ـ شرکتها ملزم به پرداخت جرائم مالیاتی میشوند.
ـ برای محاسبه مالیات شرکتها و جریمهها، اداره مالیات بهصورت علی الراس اقدام میکند.
برای محاسبه مالیات شرکت مطابق مقررات مالیاتی ایران باید ابتدا سال مالی شرکت مشخص شود. به عبارتی با محاسبه سود و زیان در یک سال مالی، مالیات تعیین میشود. سپس شرکت باید اقدام به تنظیم اظهارنامه و ترازنامه کند. این اسناد پس از تنظیم به اداره امور دارایی تقدیم میشود.
یکی از انواع مالیات، محاسبه مالیات مستقیم است. مالیات مستقیم، مالیاتی است که از درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت میشود. بر اساس این مقررات شرکتها هم باید از مجموع درآمد فعالیتهای انتفاعی خود، بعد از کسر معافیتها، مالیات بپردازند.
علاوه بر محاسبه و پرداخت مالیات مستقیم، شرکتها نسبت به اموال و املاکی که در ایران دارند نیز ملزم به پرداخت مالیات هستند.
طبق ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم: مجموع درآمد شرکتها و درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران به دست میآید، پس از تعیین زیانهای حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیتها مشمول مالیات به نرخ بیست و پنج درصد است.
امتیازی که شرکتهای سهامی عام بر شرکتهای با مسئولیت محدود دارند این است که مالیاتهای مستقیم شرکتهایی که سهام آنها از طرف هیئت پذیرش بورس برای معامله در بازار بورس پذیرفته شدهاند از سال پذیرش تا سالی که از فهرست نرخها در بورس حذف نشدهاند میزان ده درصد مالیات آنها بخشوده میشود و5/22 درصد دریافت میشود.
شرکتهای سهامی خاص باید 10 % از کل درآمد خود را به عنوان مالیات شرکت محاسبه و وصول شده و از کل درآمد مشمول مالیات پس از کسر 10% نسبت به بقیه طبق قانون، مالیاتهای مستقیم دریافت میشود.
شرکت تعاونی نیز مثل سایر شرکتها ملزم به تهیه دفاتر قانونی و پرداخت مالیات بر درامد هستند. این شرکتها نیز مطابق مقررات مالیاتی باید هرساله اظهارنامه مالیاتی پرکنند و درخواست خود را به اداره امور مالیاتی تقدیم کنند.
مدیران شرکتهای تعاونی در مورد پرداخت مالیات شرکتهای تعاونی مسئولیتشان تضامنی است. آخرین مدیر شرکت تعاونی باید قبل از انحلال، اظهارنامه دارایی را تکمیل و به اداره مالیاتی بدهد. در صورت انجام ندادن این وظیفه یا نقصان درآن مدیر،مسئول پرداخت مالیات و جرائم آن است.
موسسه حقوقی ثبت کلهر با کادری مجرب و متخصص، آماده خدمت رسانی در حوزههای ثبتی و حقوقی به شما عزیزان میباشد.
اشخاص حقوقی ایرانی غیرتجارتی که برای تقسیم سود تأسیس نشدهاند درصورتیکه دارای فعالیت انتفاعی باشند و در جمع فعالیتهای خود سود داشته باشند این سود مطابق ماده131 قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات است.
ارائه اظهارنامه مالیاتی طبق ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم: مطابق این ماده اشخاص حقوقی باید اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و مدارک خود حداکثر ظرف چهارماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست اسامی شرکاء و سهامداران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است، ارائه و مالیات خود را پرداخت کنند. محل ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات اشخاص حقوقی خارجی و مؤسسات مقیم خارج از ایران که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نیستند، تهران است.
این ماده در مورد کارخانه داران و اشخاص حقوقی در دوران معافیت نیز اجرا میشود
پلمپ دفاتر قانونی:
اشخاص حقوقی باید قبل از شروع سال مالی جدید اقدام به پلمپ دفاتر در اداره ثبت شرکتها کنند.
پرداخت حق تمبر:
اشخاص حقوقی باید در مدت دو ماه از تاریخ ثبت قانونی، مالیات دو در هزار حق تمبر را پرداخت کنند و در مورد شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه کردند، باید طی دو ماه از تاریخ افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها ابطال تمبر کنند.
ارائه لیست حقوق بگیران:
اشخاص حقوقی باید هنگام پرداخت حقوق، مالیات را طبق مقررات ماده 85 این قانون محاسبه و کسر و طی سی روز لیست حقوق بگیران با ذکر مشخصات نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن است به اداره امور مالیاتی محل ارائه و در ماههای بعد فقط تغییرات را اعلام کند.
مهلت رسیدگی به مالیات اشخاص حقوقی، درصورت ارائه اظهارنامه مالیاتی ماده 110 یکسال و در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی پنج سال است.
1) سهام دولت بیش از پنجاه درصد باشد.
2) سهام دولت معادل پنجاه درصد و یا كمتر در شرکت باشد.
درشركت اول باید ترازنامه و حساب سود و زیان طی مدت چهار ماه پس از پایان سال مالی به حوزه مالیاتی محل مركزی اصلی شركت تسلیم و مالیات 10% به نسبت درآمد سهم دولت است و بقیه طبق ماده 131 ق.م.م اعمال میشود.
چنانچه سهم الشركه دولت به چندشركت تعلق داشته باشد سهم مزبور به نسبت سهام شركتها تقسیم شده و مالیات مطابق ماده 131 محاسبه میشود.
در شركت دوم دولت معافیت مالیاتی ندارد ولی بخش خصوصی از معافیت مالیاتی برخوردار میشود.
افزایش بها به دلیل ارزیابی مجدد دارایی شركتهایی كه بیش از50% سرمایه آنها بطور مسقتیم یا با واسطه به وزارتخانهها شركتها و مؤسسات دولتی تعلق دارد؛ برای یك بار با رعایت شرایط زیر در طول مدت اجرای قانون برنامه اول توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از پرداخت مالیات معاف میشوند:
سهام شركت پذیرفته شده در بورس یا سهام شركتی كه یك سال پس از ارزیابی در دفاتر ثبت و در بورس پذیرفته شود.
زیان سنواتی از محل افزایش مستهلك شده باشند.
شرکتهایی سهامی که در بورس پذیرفتهشدهاند، از سال پذیرش تا سالی که از فهرست نرخها در بورس حذف شوند، معادل ده درصد از مالیات آنها بخشوده میشود.
چهارشنبه, 21 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
آیا میدانستید عدم پرداخت مالیات و توجه نکردن به مقررات مالیاتی از سوی شرکتها چه مشکلاتی را به دنبال ...
نظرات
سلام. خیلی خوب بود
خیلی ممنون
ممنون.خیلی خوبه
تشکر از نظر شما