شرکتی است که بین اشخاص حقیقی و برای انجام فعالیتهای مربوط به تولید و توزیع، در راستای قوانین بخش تعاونی به منظور بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضا، از طریق همکاری و شراکت آنها با رعایت قوانین مربوطه تشکیل میشود.
شرکت سهامی عام، شرکتهایی هستند که مؤسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین میکنند و شرکتهای سهامی خاص، شرکتهایی هستند که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس به طور انحصاری توسط مؤسسین تأمین میشود.
برای تشکیل وثبت شرکت سهامی خاص و سهامی عام باید:
اظهارنامه درخواستی است که به اداره ثبت شرکتها تحویل داده میشود. تأسیس شرکت مشروط به ثبت آن نیست. این موضوع در تمامی شرکتهای تجاری صادق است و مختص به شرکت سهامی نیست.
اگر سرمایه شرکت سهامی بعد از تأسیس به هر علتی کمتر از حداقل میزان قانونی شود باید طی یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا حداقل میزانی که قانون تعیین کرده اقدام شود یا اینکه آن شرکت را به یک شرکت دیگر از انواع شرکتهای نامبرده در ماده 20 قانون تجارت تبدیل کرد.
اگر سرمایه شرکت از حداقل میزانی را که قانون تعیین کرده کمتر شود ولی ظرف مدت یک سال آن شرکت به افزایش سرمایه اقدام نکرده باشد یا تبدیل شرکت نکرده باشد در این صورت هر ذینفع میتواند از دادگاه صلاحیتدار انحلال آن را بخواهد.
ماده 17 لایحه اصلاح قانون تجارت میگوید که: اگرچه قبل از ثبت شرکت نیز شرکت سهامی به وجود میآید ولی قانونگذار برای عدم ثبت، پیامدهایی را در نظر گرفته است. بر این اساس شرکت سهامی خاص از زمانی که مدیران و بازرسان این شرکت به صورت کتبی سمت خود را قبول کردند و بعد از امضای تمام سهامداران از اساسنامه شرکت و رعایت قوانین ماده 20 لایحه اصلاح قانون تجارت، تأسیس شده به حساب میآید و تأسیس آن به ثبت نیاز ندارد. یعنی قبل از ثبت شرکت نیز این شرکت با رعایت شرایط گفته شده تأسیس شده است ولی این شرکت باید ظرف مهلت شش ماه از زمان تشکیل شرکت به ثبت برسد.
شرکت سهامی شرکتی است که سرمایهاش به قطعات مساوی به نام سهم تقسیم میشود. اوراق سهام، نماینده تعداد سهامی است که سهامدار در شرکت دارد. تا زمانی که شرکت اوراق سهام را آماده نکرده است به سهامداران ورقه گواهینامه موقت سهم داده میشود. چه گواهینامه و چه ورقه سهام وقتی قابل تحویل به شرکت هستند که شرکت ثبت شده باشد و قبل از ثبت شرکت قابل تقدیم نیست.
سهم بی نام شرکت، سند در وجه حامل است و با قبض و اقباض منتقل میشود یعنی سندی است که نام دارنده در آن قید نمیشود و به محض اینکه آن سند به دست شخص دیگری داده شود، آن سند به آن شخص منتقل شده است. سهم بی نام، مال دارنده آن است مگر اینکه خلافش ثابت شود که این اثبات کار سختی است.
وقتی منتقل میشود که مراتب انتقال آن در دفتر ثبت سهام شرکت ثبت شده باشد. برای ثبت انتقال فقط امضای انتقال دهنده کفایت میکند مگر اینکه باقیمانده مبلغ اسمی پرداخت نشده باشد که در این صورت نشانی و نام انتقال گیرنده و امضای او نیز باید گرفته شود.
برای ثبت هر شرکت یا اتحادیه تعاونی لازم است ابتدا اقدامات انجام شده برای تشکیل، از نظر مطابقت با مقررات توسط وزارت تعاون تأیید شود و برای آن مجوز ثبت صادر شود. برای گرفتن مجوز ثبت، باید هیئت مدیره یا وکیل مدارک مورد نیاز ثبت تعاونی را به وزارت تعاون تحویل دهد؛ وزارت تعاون پس از بررسی مدارک در صورت تأیید، مجوز ثبت را صادر میکند. مجوز ثبت یکی از مدارکی است که باید برای ثبت تعاونی به مرجع ثبت تسلیم شود و بدون آن ثبت تعاونی غیر ممکن است. هیئت مدیره موظف است ظرف یک ماه از تاریخ برگزاری اولین مجمع عمومی عادی مدارک لازم از جمله مجوز ثبت شرکت تعاونی را برای ثبت و صدور آگهی مربوط به مرجع ثبت تسلیم کند.
طبق ماده 9 قانون بخش تعاونی، شرایط عضویت انواع شرکتهای تعاونی عبارت است از :
فقط اشخاص حقیقی یعنی افراد انسانی میتوانند به ثبت شرکت تعاونی اقدام کنند و در آن عضو شوند.
در شرکتهای تعاونی، حق رأی اعضاء، به مقدار سرمایه آنها بستگی ندارد و هر عضو در مجامع عمومی، بدون دخالت مقدار سرمایهای که در شرکت دارد، یک حق رأی دارد.
برای تأسیس هر تعاونی باید هیئتی به نام"هیئت مؤسس" تشکیل شود که درباره تعداد اعضای هیئت مؤسس درمقررات قانون خاصی وجود ندارد. ولی اصولا تعداد اعضاء نباید از سه نفر کمتر باشد.
تهیه طرح توجیهی
هیئت مؤسس باید طرحی به عنوان طرح توجیهی یا طرح پیشنهادی تهیه کند. که بیان کننده ضرورت تأسیس تعاونی و ذکر دلایل توجیهی است از جمله:
شرکت تعاونی خاص شرکتی است که عضویت آن فقط برای گروهی خاص مانند کارگران، کارمندان، دانشجویان و نظایر آنها آزاد است و شرکت برای تأمین سرمایه اولیه یا افزایش سرمایه باید سهام را به افرادی که عضویت آنها آزاد است عرضه کنند.
نکته: حداقل سرمایه برای تشکیل شرکتهای تعاونی خاص ده میلیون ریال است.
طبق ماده 8 قانون بخش تعاونی، عضو در شرکتهای تعاونی شخصی است حقیقی یا حقوقی غیردولتی حداکثر میزان سهام نباید از 15 % سرمایه شرکت تعاونی بیشتر شود.
شرکت سهامی خاص از نظر ظاهری و از نظر ذاتی متفاوت با تعاونیها است.
شرکت سهامی خاص حداقل 5 نفرعضو دارد که 3 نفر اعضای هئیت مدیره و 2 نفر بازرس هستند و با توجه به سرمایه اعلام شده 35 درصد به بانک پرداخت میشود. شرکت سهامی خاص سهم هر فرد براساس تفاهم و موافقت دو طرف در شرکت است. تعاونیها حداقل با 7 نفر عضو 5 نفر هیئت مدیره و 2 نفر بازرس فعالیت میکنند.
در تعاونیها بیشتر کارها به شکل تک منظوره است البته به شکل چند منظوره هم وجود دارد که از جنبه اداری ممنوع شده است. فعالیتهایی که نیاز به دریافت مجوز دارد برای ثبت شرکت در موضوع کشاورزی و معادن باید برای تحویل طرح توجیحی مربوطه به وزارت تعاون و جهاد کشاورزی مراجعه نمایند و بعد از دریافت پروانه، آن را ثبت کنند.
ثبت کلهر با ارائه خدمات ثبتی و مشاوره رایگان همواره آماده خدمات رسانی به شما مشتریان عزیز میباشد.
پنجشنبه, 01 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
اگر به دنبال بیشترین مزایا در مقایسه با دیگر شرکت ها هستید، ثبت این شرکت را از دست ندهید. ...