شرکت سهامی یکی دیگر از شرکتهای تجاری ذکر شده در قانون تجارت به شمار میآید. سرمایه این نوع شرکتها به سهام یکسان تقسیم شده و به صاحبان این سرمایه، سهامدار یا صاحبان سهم میگویند.
شرکت سهامی در دو نوع شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص وجود دارند. تفاوتهای زیادی بین این دو نوع شرکت سهامی وجود دارد، از جمله نحوه ی تشکیل شرکت، نحوه ی ثبت شرکت، تعداد شرکاء و....
برای دانستن تفاوتهای شرکت سهامی عام و خاص باید به طور کلی تعریفی از شرکت سهامی ارائه دهیم و ویژگیهای مشترک این دو را بدانیم. در ادامه به این مبحث پرداخته و سپس تفاوتها را بیان میکنیم.
فهرست مطالب
ماده ی 21 قانون تجارت 1311 تصریح کرده که شرکت سهامی شرکتی است که برای امور تجارتی تشکیل میشود. لایحه ی قانونی 1347، به تبعیت از قانون 1966 فرانسه، راجع به شرکتهای تجاری، این ضرورت ملغی گردیده و تصریح شده است که «شرکت سهامی شرکت بازرگانی محسوب میشود، ولو این که موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد». بنابراین شرکتهای سهامی ذاتا تجاری هستند، حتی اگر موضوعشان عملیات تجاری نباشد. سهام سهامداران، به ویژه در شرکتهای بزرگ و شرکتهایی که در سازمان بورس و اوراق بهادار حضور دارند، پیوسته دست به دست میشود؛ امری که شرکت سهامی را از شرکت با مسئولیت محدود مجزا میکنند.
برای اطلاع از مفهوم و ویژگیهای شرکت بامسئولیت محدود، به مقاله ی انواع شرکتهای تولیدی، مراجعه کنید.
مسئولیت هر یک از شرکاء محدود به مبلغ اسمی سهام آنان است.
شرکتهایی که مؤسسان آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین میکنند، شرکت سهامی عام و شرکتهایی که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس منحصراً به وسیله مؤسسان تأمین میگردد، شرکت سهامی خاص نامیده میشوند(ماده 4 لایحه قانونی 1347)
شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسین آن قسمتی از سرمایه ی شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند. سهامی عام شرکتهایی بسیار بزرگ و با دامنه کاری وسیعی هستند. این شرکتها با پشتوانه سرمایه ای که از طریق فروش و عرضه سهام به مردم به دست میآورند معمولا قدرت زیادی دارند و در ابعاد داخلی بسیار بزرگ و یا ابعاد بین المللی و بازارهای خیلی وسیع حضور دارند.
وقتی بتوان برای موضوع فعالیت شرکت سرمایه زیادی را توسط فروش سهام به مردم تادیه نمود طبیعی است که موضوع برنامه ریزی شده برای این شرکتها دامنه زیادی از فعالیتها را به خود اختصاص خواهد داد. هر چند هیچ محدودیتی برای فعالیت ندارند و به راحتی در همه موضوعات تجاری میتوانند وارد شوند ولی عمده هدف ثبت این شرکتها تامین خواستههای کلان جامعه میباشد. موضوعاتی که در کشور به شدت مورد نیاز هستند و تامین این موضوع به سرمایه زیادی نیاز دارد. شرکتهای نفتی و پتروشیمی، شرکتهای نیرو، شرکتهای استخراج معادن، شرکتهای بازرگانی خارجی بزرگ، موسسات مالی و بانکها و... از عمده شرکتهایی هستند که با قالب سهامی عام به ثبت میرسند.
شرکتهای سهامی عام اهداف اقتصادی بزرگی در دارند و سرمایه زیادی را هم نیاز دارند و این نیازمند مشارکت عموم مردم میباشد. وقتی مردم زیادی در یک شرکت سهامدار باشند موضوع و اهداف اقتصادی دولت به خانهها هم کشیده خواهد شد و این باعث میشود که مردم نیز برای توسعه ی اقتصادی کشور در این حوزه تلاش کنند.
شرکتهای سهامی خاص بیشترین محبوبیت را در ایران و در بین علاقمندان ثبت شرکت دارند. شرکتهای سهامی خاص تنها با سرمایه ای محدود به خود موسسین که به عنوان دارایی شرکت میآورند، فعالیت خواهند کرد و تمامی سرمایه این شرکت باید توسط موسسین خود تامین شود.
این شرکتها برای انجام انواع فعالیتهای اقتصادی بوجود میآیند و در زمینههای بازرگانی، تجاری، علمی، مشاوره ای، پزشکی ، خدماتی و... میتوانند فعالیت کنند. شرکتهای سهامی خاص خیلی بزرگ و پیچیده نمیباشند و عمدتا با اعتبار یا سرمایه کمی ابتدا به ثبت رسیده و سپس به دنبال رشد سرمایه و توسعه میباشند. این شرکتها معمولا یک موضوع اصلی و چندین موضوع فرعی وابسته به این موضوع اصلی دارند و موسسین آنها به دنبال ارائه خدمات و یا تجارتی در نهایتا یک تا چند موضوع مشخص هستند. طبیعی است که شرکتهای سهامی خاص به دلیل کوچک بودن تنها میتوانند قسمتی از نیاز جامعه را پوشش داده و تامین نمایند.
1. در شرکت سهامی عام،عبارت"شرکت سهامی عام" و در شرکت سهامی خاص، عبارت "شرکت سهامی خاص" حتماَ باید قبل یا بعد از نام شرکت بدون فاصله با آن، در کلیه اوراق، اطلاعیهها و آگهیهای شرکت، به طور روشن و خوانا نوشته شود.
2. در شرکت سهامی عام، قسمتی از سرمایه به وسیله موسسین شرکت و قسمتی دیگر از طریق فروش سهام به مردم تامین میگردد. اما در شرکت سهامی خاص، تمام سرمایه منحصراَ به وسیله موسسین تامین میگردد.
3. برای تاسیس شرکتهای سهامی عام موًسسین باید حداقل بیست درصد سرمایه ی شرکت را خود تعهد کرده و لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام «شرکت در شرف تاًسیس» نزد یکی از بانکها تودیع نماید. به این ترتیب شرکتی که مثلاً با پنج میلیون ریال تاًسیس میشود باید سیصد وپنجاه هزار ریال نقداً سپرده و سپس آگهی برای دعوت سایرین انتشار دهد.ممکن است قسمتی از تعهد موًسسین سرمایه ی غیر نقدی باشد در این صورت باید عین آن با مدارک مالکیت در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی حساب باز شده است تودیع گردد.
4. سرمایه ی اولیه در شرکتهای سهامی عام پنج میلیون ریال و در شرکتهای سهامی خاص یک میلیون ریال است.
5. در شرکتهای سهامی عام،نقل و انتقال سهام نمیتواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهم بشود. برعکس سهامی خاص.
6. تعداد شرکاء در شرکت سهامی خاص نباید از 3 نفر کمتر باشد. در حالی که حداقل تعداد شرکاء در شرکت سهامی عام 5 نفر است.
7. برای ثبت شرکت سهامی خاص فقط تسلیم اظهارنامه ی منضم به اساسنامه ای که به امضا کلیه ی سهامداران رسیده باشد و ورقه ای مشعر بر تعهد کلیه ی سهام و گواهینامه ی بانکی حاکی از تاًدیه ی قسمت پرداخت شده ی آن که نباید کمتر از سی و پنج درصد تمام تعهد باشد ضمن ارائه ی صورت مجلس عمومی موسسین حاکی بر تعیین مدیران و بازرسان شرکت کافی است. درحالی که در سهامی عام این روند طولانی تر است. و پذیره نویسی، مجمع عمومی موسس و... نیز بایستی انجام شده باشد.
8. شرکتهای سهامی خاص برخلاف شرکتهای سهامی عام نمیتوانند سهام خود را برای پذیره نویسی یا فروش در بورس اوراق بهادار یا توسط بانکها عرضه کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان در خصوص ثبت شرکت در قزوین
با شماره 09125503023 خانم باقری تماس حاصل نماید
ثبت شرکت، ثبت شرکت آنلاین، اخبار ثبت کلهر ، ثبت شرکت در قزوین، ثبت برند در قزوین، اخذ کارت بازرگانی در قزوین، پلمپ دفاتر در قزوین، ثبت شرکت تولیدی در قزوین
شنبه, 19 بهمن 98
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
ماده 20 قانون تجارت میگوید، که شرکت سهامی یک شرکت بازرگانی محسوب میشود، موسسه ثبت کلهر نحوه تقسیم اموا...