به طور کلی اشخاص حقوقی به دو دسته تقسیم میشوند.
اشخاص حقوقی تجاری که تحت عنوان شرکت نام برده میشوند به 7 دسته تقسیم میشوند.
شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص و شرکت تعاونی
موضوع فعالیت شرکتها در امور تجاری، خدماتی، بیمه، حمل و نقل، خرید و فروش، صادرات و واردات، حراجی، امور بانکی و ... میباشد.
اشخاص حقوقی غیرتجاری که تحت عنوان موسسات نام برده میشوند و آنها را با نامهایی از جمله بنگاه، کانون، نهاد، انجمن و ... میشناسیم همچنین موسسات به دو صورت موسسات انتفاعی و موسسات غیرانتفاعی میباشند.
ابتدا به توضیح هر کدام از انواع اشخاص حقوقی تجاری و اشخاص حقوقی غیرتجاری میپردازیم و سپس تفاوتهای بین این دو شخص حقوقی را از نظر تعداد شرکا، نحوه ی ثبت شرکت، سرمایه و... را بیان میکنیم. برای اطلاع از جزییات انواع شرکتهای تجاری، مقالات "انواع شرکتهای تولیدی" و "انواع شرکتهای تعاونی" را مطالعه نمایید.
در موسسات هدف اصلی انجام فعالیتهای تجاری و کسب سود نیست. بلکه هدف انجام فعالیتهایی است که جنبه ی معنوی دارند نظیر فعالیتهای علمی، هنری، ادبی، خیریه و.. . اما برخی از این موسسات در کنار هدف اصلی، به منفعت نیز دست مییابند. با این تعاریف مشخص میشود که دو نوع موسسه ی غیرتجاری داریم:
موسسات غیرانتفاعی: مؤسساتی که هدف آنها از تشکیل، جلب منافع و تقسیم آن بین اعضا نباشد.
موسسات انتفاعی: مؤسساتی که ممکن است هدف از تشکیل آنها، جلب منافع مادی و تقسیم آن بین اعضاء باشد؛ مانند مدارس آموزشی. پس هدف اصلی فعالیتی غیرتجاری است اما در کنار آن هدفی فرعی که کسب منفعت است، وجود دارد.
شرکت با هدف کسب سود و انجام فعالیتهای تجاری و بازرگانی تاسیس و شروع به کار میکنند. پس هدف اصلی کسب سود است و اگر شرکتی به دنبال کسب سود نباشد، تجاری تلقی نمیگردد.
در مقابل در موسسات، دیدگاه تجاری و کسب سود مطرح نیست و موسسین این موسسات به دنبال بازکردن گره ای از مشکلات برخی از افراد جامعه و یا افراد محتاج و نیازمند به برخی از خدمات میباشند. هر چند ممکن است برخی از این موسسات برای شرکاء سود و منفعتی هم به همراه داشته باشند ولی توجه به این نکته که هدف از تشکیل موسسه به دست آوردن سود تجاری نمیباشد، مد نظر قانون گذاران میباشد و اگر موسسین این موسسات در فعالیتهای خود به دنبال سود و منفعت باشند کاری خلاف رویه قانون انجام دادهاند که میتواند برای موسسین تبعاتی را در پی داشته باشد و فعالیت موسسه را با مشکل مواجه کند. هرچند میتوانند از فعالیتهای تجاری خود کسب منفعت نمایند. پس اگر هدف شما از ایجاد شخص حقوقی هدفهای غیرتجاری از قبیل امور علمی، ادبی یا امور خیریه باشد، بایستی در قالب موسسه به ثبت برسانید.
دومین تفاوت در تعداد شرکاء است. در برخی از شرکتهای تجاری حداقل دو شریک بایستی وجود داشته باشند. در شرکت سهامی خاص این حداقل به 3 شریک و در شرکت سهامی عام به 5 شریک افزایش مییابد. درحالی که برای تشکیل موسسه حضور دو نفر کافی میباشد
در شرکت تجاری، سود و زیان شرکت بین شرکاء بهصورت توافقی و یا قانونی تقسیم میشود و معمولا اهداف بزرگ و طولانی مدت در سر دارند و کمتر پیش میآید شرکتی به دنبال هدفی کوتاه مدت و دوره ای باشد و غالبا هدف از راه اندازی یک شرکت ایدههایی تمام نشدنی و رو به رشد است و معمولا سود دهی حرف اول را در این شرکتها خواهد زد .اما موسسات هر چند با شراکت عده ای شریک تشکیل میشوند ولی میتوانند با هدفی کوتاه مدت و دوره ای فعالیت کنند. برای مثال برای رفع مشکلی خاص شروع به فعالیت کنند و بعد از رفع مشکل، قعالیت خود را متوقف و به اتمام برسانند.
در شرکت تجاری سرمایه توسط شرکاء تامین میشود، درحالی که تامین سرمایه مورد نیاز برای موسسات غیرتجاری الزاما نباید توسط خود شرکاء صورت بگیرد . نهادهای دولتی و خصوصی و یا بین المللی میتوانند به منظور کمک و یاری این موسسات سرمایه مورد نظر آنها را و یا قسمتی از سرمایه این موسسات را متعهد شده و پرداخت نمایند. برای این منظور میتوانند با پرداخت وجه و یا وام بلاعوض و یا کمکهای نقدی این عمل را انجام دهند ولی نکته ای که حائز اهمیت است این است که این شرکتها و نهادها نمیتوانند جزئی از این موسسات باشند .
طبق قانون تجارت، مؤسساتی که برای هدفهای غیرتجاری تأسیس شدهاند (یا خواهند شد)، از تاریخ ثبت در اداره ثیت، شخصیت حقوقی پیدا میکنند، بنابراین برای اینکه مؤسسات غیرتجاری شخصیت حقوقی پیدا کنند حتما باید ثبت بشوند. در حالی که شرکتهای تجاری به محض تشکیل شخصیت حقوقی پیدا میکنند و برای ایجاد شخصیت حقوقی لزوما نیازی به ثبت نیست. هرچند ثبت باعث اثبات شخصیت حقوقی میگردد.
مهم ترین تفاوت در مدارک لازم جهت ثبت موسسه غیر تجاری با شرکتها در این است که ثبت موسسه غیرتجاری برعکس شرکت تجاری، نیازی به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه برای اعضاء ندارد.
و نکته ی مورد توجه این است که موسسه غیرتجاری میتواند در تملک دولت و یا بخش خصوصی قرار گیرد.
این 6 تفاوت، مهمترین تفاوتهای شرکت تجاری و موسسه غیرتجاری میباشد. درمورد موسسات غیرتجاری نکته ی قابل توجه این است که مؤسسات غیرتجاری میتوانند عناوینی مثل انجمن، کانون یا بنگاه و امثال این عنوانها را داشته باشند. اما این مؤسسات نمیتوانند عناوینی را که به تشکیلات دولتی و یا کشوری اختصاص دارند، برای خودشان انتخاب کنند. با توجه به توضیحات ارائه شده اشخاص میتوانند با تعیین هدف خود از تاسیس شخص حقوقی بسته به موضوع مورد نظر در قالب موسسه یا شرکت اقدام به ثبت شخص حقوقی نمایند
جهت دریافت مشاوره رایگان در خصوص ثبت شرکت در قزوین
با شماره 09125503023 خانم باقری تماس حاصل نماید.
سه شنبه, 29 بهمن 98
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
پلمپ دفاتر برای شرکتهای تازه تاسیس، حداکثر ۳۰ روز است، موسسه ثبت کلهر تمام مراحل را برای شما به سادگی ...