آیا میدانید برای تشکیل و راه اندازی اتحادیه تعاونی کشاورزی چه اقداماتی لازم است؟ باید گفت اتحادیه تعاونی به اتحادی گفته میشود که جهت تامین تمام یا بخشی از مقاصدی که قانون برای او مشخص مینماید با عضویت تعاونیهایی که دارای موضوع فعالیت موضوع هستند و در قلمرو جغرافیایی آن قرار دارند تشکیل میگردد.
با مطالعه این مقاله به طور کامل، اطلاعات خود را درباره اتحادیه تعاونی افزایش دهید.
اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی در سطح شهرستان، استان و کشور تشکیل شده و به ثبت خواهد رسید.
موضوعهای بسیار زیادی در رابطه با اتحادیه تعاونی کشاورزی باید مورد بررسی قرار گیرد که برخی از آنها عبارتند از: موضوع و حدود عملیات، ترکیب اعضای اساسنامه و نحوه تشکیل اتحادیه
لازم به ذکر است که موضوع و حدود اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی که در نمونه اساسنامه ی این اتحادیهها ذکر شده است، هر یک در رابطه با مطلبها و مسئلههای مربوط به خود، امور متعدد و متنوعی را شامل میگردد.
در این باره میخواهیم یک نمونه برای شما ذکر کنیم، در ادامه ی مقاله موضوع و حدود عملیات اتحادیه تعاونی روستایی شهرستان و استان را بر اساس نمونه اساسنامه آنها، برای شما به صورت چند عنوان مرتب کرده ایم تا در اختیار شما بگذاریم:
بخش ساخت و تولید:
عملیات ساخت و تولید و یا عملیات تهیه کردن و آماده سازی هر نوع مواد، کالا، لوازم و ماشین آلات مورد نیاز ( به صورت حرفه ای و غیر حرفه ای ) مورد نیاز عضو و اعضای آن از بازارهای داخلی و خارجی و همچنین عملیات توزیع و فروش آنها به اعضاء
به وجود آوردن سرد خانههای ثابت و همچنین سرد خانههای سیار و تهیه هر گونه تاسیسات مورد نیاز برای حفظ و همچنین نگهداری محصولهای تولیدی عضو و اعضاء آنها
به وجود آوردن تعمیر گاههای ثابت و همچنین تعمیر گاههای سیار برای وسایل و لوازم و ماشین آلات حرفه ای عضو یا مورد احتیاج اعضاء آن
پرورش کرم ابریشم و آبزیان، ایجاد کارخانجات صنایع تبدیلی و همچنین کارگاههای صنایع روستایی و دستی، زنبور داری، مجتمعهای دامداری
احداث و راه انداری ساختمان دفتر کار، فروشگاه، انبار و هر گونه تاسیسات مورد نیاز دیگر خود و اعضاء
انجام خدماتی همچون:
خدمات عمومی، خدماتی برای عضو و اعضای آن مثل خدمات حمل و نقل، تامین کردن آب مشروب و آب مصارف زراعی، خدمات تهیه مسکن، زهکشی، تهیه و همچنین نگهداری کانالهای آبرسانی، تاسیس کردن مرکز توزیع نیروی برق و گاز رسانی، پیش بینی وسائل بهداشتی، بهداری و همینطور وسائل آموزشی، ایجاد شبکه تلفن، مبارزه کردن با امراض و انواع آفتهای نباتی و همچنین آفتهای حیوانی، لقاح مصنوعی دامها، تهیه خوراک دام و طیور
حق العمل کاری، بازاریابی، تهیه میدان یا بازار برای محصولات تولیدی اعضاء، تاسیس و همچنین تبلیغ نمایشگاهها و اقدامهای شبیه به اقدامات ذکر شده به منظور معرفی و بازاریابی محصولات تولیدی عضو و اعضاء آن، اقدام به احیاء و همین طور بهره برداری از اراضی کشاورزی، در زمینه عملیات اعضاء
انجام و به نتیجه رساندن خدمات فنی و همچنین خدمات مشورتی به منظور تهیه و به اجرا رساندن طرحهای تولیدی که برای عضو یا اعضای آن مورد احتیاج خواهد بود، طبقه بندی، بسته بندی، جمع آوری، نگاهداری، عملیات حمل و نقل و همچنین خرید و فروش محصولهای تولیدی کشاورزی، تبدیل، دامپروران، دامداران، اشخاص پرورش دهنده ی زنبورهای عسل، کرم ابریشم، طیور، ماهی، صنایع دستی زمینه عمل خویش به وسیلهی اعضاء یا به شکل مستقیم.
تهیه لوازم:
تهیه ماشین الات کشاورزی، تهیه لوازم و همچنین تهیه وسائل صنایع دستی و همچنین صنایع روستایی جهت بهره برداری مشترک اعضاء، تهیه کردن بذرهای متنوع، نشا، نهال، سمها، کود، دفع کردن آفتها و همچنین داروهای دامی برای اعضاء و انجام خیلی امورهای دیگر که عبارتند از:
پرداخت کردن وام و یا اختصاص اعتبار به اعضاء یا تضمین کردن آنها، تضمین کردن عقدهای قانونی اعضاء و همین طور تهیه کردن منابع مالی تکمیلی برای آنها از راه تحصیل اعتبار و استقراض از بانکها و از جمله دیگر موسسههای مالی، فراهم ساختن وسائل تحصیل اعتبار و استقراض از بانکها و دیگر موسسههای مالی، فراهم کردن وسائل توسعه و ترویج تعاون و آموزشی کاملا حرفه ای و دقیق و همچنین جمع نمودن اطلاعات مورد نیاز در این حوزه و به انجام رساندن تبلیغها و انتشارهای ضروری، راهنمایی و کمک به اعضاء در کارها و امور اداری، سازمانی و همچنین مدیریت امور فنی و انجام دادن خدمات متنوع و متفاوت مثل خدمات چاپ و تهیه دفاتر و اوراق و همچنین فرمهای چاپی مشترک، به وجود آوردن هماهنگی در بین اعضاء، توصیه کردن برای نوع کشت و مقدار تولید انواع مختلف محصولها و همچنین فرآوردهها به اعضاء بعد از بررسی نمودن و در نظر داشتن بازار مصرف
ابتدا میخواهیم کمی درباره شرکتهای تعاونی صحبت نماییم.
شرکتهای تعاونی دسته ی دیگری از شرکتهای تجاری میباشند که هدف این شرکتها با بقیه شرکتهای تجاری بسیار متفاوت میباشد.
آیا تا به حال درباره هدف شرکتهای سهامی عام، خاص، نسبی و دیگر انواع آنها چیزی شنیده یا مطالعه کردهاید؟
در این بخش باید بگوییم که هدف شرکتهای سهامی عام، خاص، نسبی و غیره فعالیت با هدف سود و بهره دهی هر چه بیشتر میباشد، این در حالی است که هدف اصلی شرکتهای تعاونی کمک به بهبود یافتن وضع اقتصادی و همچنین رفاه شریکها و تامین حوائج و نیازمندیهای به خصوص آنها میباشد.
آیا میدانید شرکتهای تعاونی در چه شرایطی ایجاد میشوند؟
لازم به ذکر میباشد که شرکتهای تعاونی اکثرا در شرایطی تاسیس و ایجاد میشوند که وضع اقتصادی بسیار نامساعد و آشفته باشد و قدرت خرید مردم به دلیل گرانی و تورم کاهش پیدا کرده باشد.
این امر به این دلیل است که جهت ارائه خدمات و تولید و همچنین امکانات رفاهی، اقشاری که درآمد کمیدارند را تحت پوشش خود قرار خواهد داد.
در ضمن از این مطلب هم نباید چشم پوشی کرد که در شرکتهای ذکر شده هم نفع مادی مورد توجه قرار میگیرد اما نفع مادی در آنها یک هدف فرعی محسوب میشود زیرا همان گونه که بیان کردیم، هدف اصلی آنها کمک و ارائه خدمات خوب و بسیار مناسب مانند دادن اشیاء و اجناس به صنفهای متفاوت میباشد.
در این قسمت از مقاله میخواهیم به تعریف شرکت تعاونی بپردازیم.
شرکت تعاونی به شرکتی گفته میشود که میان اشخاص حقیقی، در جهت فعالیت در امور مربوط به تولید و امور توزیع، برای دستیابی به اهداف آشکار در قانون قسمت تعاونی، برای بهبود یافتن وضع اقتصادی و همچنین وضع اجتماعی اعضاء از طریق همکاری آنها با رعایت نمودن قانون ذکر شده تاسیس و تشکیل میگردد.
تنها افراد حقیقی یعنی افراد انسانی توانایی این را دارند که جهت به ثبت رساندن یک شرکت تعاونی اقدام نمایند و همچنین در آن شرکت عضو شوند.
این مطلب از نطق شدههای ماده ۸ قانون بخش تعاونی که این گونه بیان میکند: « عضو در شرکتهای تعاونی شخصی است حقیقی که واجد شرایط مندرج در این قانون بودجه بوده و ملتزم به اهداف بخش تعاونی و اساسنامه قانونی آن تعاونی باشد » حاصل میشود.
1.تشکیل هیئت موسس
اولین مرحله، تشکیل هیئت موسس است، جهت تاسیس هر تعاونی ای میبایست یک هیئت به اسم [ هیئت موسس ] به وجود آید که درباره تعداد اعضاء هیئت موسس داخل قانون و از جمله دیگر مقررات بیانی پیدا نخواهد شد اما میشود این گونه بیان کرد که تعداد اعضاء نباید کمتر از سه نفر باشد.
تاسیس کنندگان تعاونی میبایست با مقررات و قوانین تعاونیها آشنا باشند و در مواردی که لازم است، در کلاسهای آموزش یک روزه که اداره کل تعاون استان برقرار میکند شرکت نمایند.
برای انتخاب در هیئت موسس میبایست مدارکی به اداره تعاون ارائه گردد که این مدارک عبارتند از:
الف) فتو کپی شناسنامه و تمامی مدارک تحصیلی
ب) فتو کپی گواهینامه و پایان خدمت نظام وظیفه عمومی و یا معافیت
ج) ارائه گواهی عدم سوء پیشینه
نکته بسیار مهم و قابل ذکر این است که کارکنان رسمی و پیمانی دولت، با ارائه کردن گواهی یا حکم کارگزینی از ارائه گواهی ذکر شده در دو نمونه اخیر معاف به حساب میآیند.
2. تهیه نمودن طرح توجیهی
هیئت موسس میبایست یک طرح به عنوان " طرح توجیهی " و یا " طرح پیشنهادی " تهیه نماید. این طرح ضرورت تاسیس تعاونی و ذکر دلایل توجیهی مبتنی بر برخی امور را در بر میگیرد. این امور عبارتند از:
الف) تناسب هدفهای تشکیل تعاونی با هدفها و برنامههای مصوب دولت.
ب) تعداد و مشخصات داوطلبان، سوابق و مهارتهای آنها در رشتههای فعالیت مورد نظر
ج) مبلغ لازم التادیه ( مبلغی که برای خرید هر سهم باید پرداخت شود. این مبلغ نباید از یک سوم قیمت هر سهم کمتر باشد.)
د) مقدار و نحوه سرمایه گذاری و مشارکت دستگاههای دولتی یا عمومی (در حالتی که طرح توجیهی برای تشکیل شرکت تعاونی باشد و دستگاههای ذکر شده سرمایه گذاری و مشارکت در آن را پذیرفته باشند.)
درست است که شرکت تعاونی در قانون تجارت ذیل اقسام شرکتهای تجاری بیان شده است اما این را نیز باید در نظر داشت که مطالعه و مداقه پیرامون تشکیل شرکتهای تعاونی با توجه به روح حکم برخواسته و قصد و نیت اعضاء، به این حقیقت اشاره میکند که تشکیل شرکتهای تعاونی اکثرا اقدامی برای رفع مایحتاج عمومی و یک جا گرد آوردن فعالیت اعضاء با هدف ارتقاء سطح زندگی و بهبود یافتن وضعیت مادی و همچنین وضعیت معیشتی آنها به حساب میآید.
بر اساس ماده ۱ ( ق.ت.ج.ا )، هدفهای این شرکتها بدین صورت ذکر شده است:
1. ایجاد کردن و همچنین تامین شرایط و امکانات کار برای همه به منظور دست یابی به اشتغال کامل.
2. قرار دادن وسایل کار در اختیار کسانی که قادر به کارند اما فاقد وسایل هستند.
3. جلوگیری از تمرکز و تداول ثروت در دست اشخاص و گروههای خاص برای تحقق عدالت اجتماعی.
4. جلوگیری از کارفرمای مطلق شدن دولت.
5. قرار گرفتن مدیریت و سرمایه و همچنین منابع در اختیار نیروی کار و تشویق آنها بهره برداری مستقیم از حاصل کار خود.
6. جلوگیری از انحصار، احتکار، تورم و اضرار به غیر.
7. توسعه و تحکیم مشارکت و تعاون عمومی میان تمامی مردم.
با توجه به تعریف ذکر شده، شرکت تعاونی شامل انواع مختلفی میشود از جمله
. شرکت تعاونی تولید محصولات صنعتی و کشاورزی
· شرکت تعاونی توزیع و فروش محصولات
· شرکت تعاونی ساختمان مسکن
· شرکت تعاونی وام و اعتبار
· شرکت تعاونی بیمه محصولات و حیوانات
· شرکت تعاونی نمایندگی کارخانجات و موسسات تولیدی
· شرکت تعاونی مصرف
شرکتهای تعاونی تولیدی یا توزیعی، علاوه بر اینکه باید از اداره تعاون برای انجام فعالیت مجوز بگیرند، وظیفه دارند از دستگاههای ذیربط نیز مجوز بگیرند. هیئت موسس میبایست نماینده تام الاختیاری جهت معرفی به اداره تعاون مشخص نماید.
اصلا منظور از اتحادیه تعاونی چیست و این اداره یا سازمان در واقع چه کاری را به عهده دارد؟ برای درک بهتر موضوعات ذکر شده در این مقاله بهتر است این موضوع را حتما بدانید.
معمولا هر واحد فعالیتیای در کشور، دارای یک سری نیازها و مقاصدی است که مطمئنا میبایست یک ادارهای جهت تامین این نیازها برای صنفهای فعالیتی در آن حوزه وجود داشته باشد.
اتحادیه تعاونی تشکیل میشود تا تمام یا قسمتی از مقاصدی که قانون برای او مشخص میکند و به صنفهای زیر مجموعه آن اتحادیه مرتبط است را برای تعاونیهای زیر مجموعه خود فراهم کند.
در رابطه با اتحادیههای تعاونی یکسری قوانین وجود دارد، که ما در این مقاله به صورت خلاصه وار به آنها اشاره میکنیم و شمارا از روند کلی ثبت اتحادیه تعاونی کشاورزی آگاه میسازیم.
نکته اولی که قابل ذکر است در رابطه با تعداد اعضا اتحادیه تعاونی است.
اتحادیه تعاونی میبایست حداقل متشکل از 7 عضو فعال باشد و کمتر از هفت عضو قابل قبول نمیباشد.
قانون در کشور به صراحت اعلام کرده که عضویت تعاونیها در اتحادیه مخصوص خود، کاملا اختیاری میباشد و هیچگونه الزامی در این باره وجود ندارد.
این اختیاری بودن به این معناست که تعاونیهایی که عضو اتحادیه صنف خود نشدهاند هم از حقوق قانونی بهرهمند هستند و هیچ محدودیت یا کسر حق قانونیای شامل حال آنها نخواهد شد.
موضوعی که در بالا ذکر کردیم و در رابطه با اختیاری بودن عضویت تعاونیها در اتحادیه بود را، " اصل آزادی عضویت " مینامیم.
این اتحادیهها در سطوح مختلفی تشکیل و راه اندازی میشوند. اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی در سطوح گوناگونی مثل:
· سطح شهرستان
· سطح استان
· سطح کشور تشکیل و راه اندازی میشوند.
اتحادیه تعاونی روستایی یا کشاورزی با توجه به یک ترتیب خاصی تشکیل میشوند. با توجه به بیان اساس نامهها، اتحادیه تعاونی روستایی یا کشاورزی شهرستان، به ترتیب با عضویت شرکتهای تعاونی روستایی یا کشاورزی واقع در شهرستان مربوطه، و اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی استان، به ترتیب با عضویت اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی واقع در شهرستانهای استان مربوط و در نهایت، اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی مرکزی یا کشوری، با عضویت اتحادیههای تعاونی روستایی یا کشاورزی واقع در استانهای کشور تشکیل میشوند.
در اتحادیه مرکزی تعاونی روستایی، اتحادیههای تعاونی زنان روستایی استانهای کشور نیز میتواندد عضو شوند. تا اینجا مقدمهای در رابطه با پروسه ثبت اتحادیههای تعاونی و روستایی و کشاورزی را برای شما شرح دادیم و در ادامه به اصل مطلب میپردازیم.
مانند تمام اقدامات ثبتی و تجاری دیگر، برای به ثبت رساندن اتحادیه هم یک سری قوانین و مدارک و غیرهای مورد نیاز است.
برای نمونه: موافقت وزارت جهاد کشاورزی ( سازمان تعاون روستایی محل ) برای به ثبت رساندن اتحادیه مورد نیاز است.
البته همیشه هم موافقت صورت نمیگیرد و در بعضی موارد با این درخواست مخالفت میشود.
در واقع سازمان مذکور میتواند با توجه به عدله و استدلات خود، درخواست ثبت اتحادیه را رد نمیاد.
دو دلیل برای رد این درخواست وجود دارد.
دلایلی اعم از:
1. تطابق نداشتن اساس نامه اتحادیه با مقررات قانون شرکتهای تعاونی
2. تطبیق نداشتن هدفهای اتحادیه با مقاصد و هدفهای ذکر شده در قانون شرکتهای تعاونی
البته، در صورتی که سازمان نظر بر رد درخواست داشته باشد، اتحادیه مورد نظر میتواند در خصوص این نظر اعتراض به ثبت برساند.
البته قوانین و فاکتورهایی برای ثبت اعتراض در این باره نیز وجود دارد که به عنوان کردن آنها میپردازیم:
این اعتراض میبایست ظرف مدت ده روز از لحظه و تاریخ وصول اعلام نظر سازمان به ثبت برسد.
تمامی دلایل و مدارکی که دال بر اشتباه بودن نظر سازمان مبنی بر رد درخواست میباشد، میبایست ضمیمه گردد. رونوشت اعلام نظر دایر بر رد تقاضای ثبت، به " شورای رسیدگی و داروی در اختلاف تعاونیها " نیز میبایست ارسال گردد. (نظر شورایی که ذکر کردیم، کاملا قطعی و لازم بر اجراست.)
در این مقاله سعی بر این داشتیم که شمارا با نحوه تشکیل و راه اندازی اتحادیه تعاونی کشاورزی و اقداماتی که در این راستا مورد نیاز است آشنا سازیم، در صورتی که همچنان پس از مطالعهی دقیق این مقاله، ابهام یا سوالی در ذهن خود دارید، همین حالا با مشاورین ثبت کلهر در ارتباط باشید تا به تمام سوالات شما پاسخ دهند.
همینطور فراموش نکنید که در صورتی که اجرای این مراحل و اقدامات را به عهده کارشناسان ثبت کلهر بگذارید، ما تمام مراحل را بدون کوچکترین خطا و ایراد و در سریعترین زمان ممکن، برایتان انجام خواهیم داد.
شنبه, 13 اردیبهشت 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
این شرکت باید تابع قوانین شرکتهای سهامی باشد و تنها تفاوت بین شرکاء در میزان سهامشان است. ...