بازرگان یا تاجر به فردی گفته میشود که شغل او انجام معاملات تجاری است. مطابق ماده 588، اشخاص حقوقی هم با انجام فعالیتهای تجارتی دارای همان مسئولیتهای قانونی هستند، که قانون برای افراد تاجر در نظر گرفته است. بنابراین به شرکتهای تجاری هم تا جر گفته میشود.
انجام هرگونه فعالیتی از مرحله تولید کالا و خدمات و.. تا رسیدن به دست مصرف کننده در مسیر دادوستد و مبادله آنها (کالا و خدمات) انجام میشود را فعالیت بازرگانی میگویند.
مدتی است که با توجه به سوابق و عملکردی که تاجران در فعالیتهای تجاری گذشته خود داشتهاند تلاش شده که با در نظر گرفتن فعالیتها و سابقه طولانی مدتی که دارند نسبت به رتبهبندی آنها اقدامهای لازم انجام شود. که به توان با دادن تسهیلات همراه با گرفتن ضمانتهایی، کمکهای لازم را به این بازرگانان و تاجران خوش سابقه ارئه داد و زمینه را هر چه بیشتر برای انجام فعالیتهای بازرگانی مفید و سازنده آنها فراهم نمود.
سیستم منسجم اعتبار سنجی و رتبه بندی اعتباری ملزم شده که با همکاری اتاق بازرگانی و با هدف جلوگیری از پیدایش قاچاق ارز و کالا و دیگر تخلفات تجاری، نسب به باطل کردن کارت و تمدید مدت اعتبار آن و صدور کارت بازرگانی را با هم ساماندهی کنند. بنابرماده 6،5،4 قانون مبارزه با قاچاق کالا (رتبه اعتباری هر بازرگان مشخص کننده مقدار فعالیت کارت بازرگانی و کنترل فعالیتهای تجاری اوست). پس سازمان اعتبارسنجی و رتبهبندی مسئولیت داشته که شاخصههای مورد نیاز برای این مهم را تهیه و تنظیم کرده و اعلام کند. برپایه این بخش نامه (دستورالعمل) بعد از دریافت و بررسی توسط سازمانهای مربوطه، بهوسیله نامههایی به چندین وزیر(وزیر جهاد کشاورزی، وزیر بهداشت، رئیس کل بانک مرکزی، مدیران اتاقهای بازگانی و تعاون و...) فرستاده شد.
در قسمت اعتبار سنجی، با عنایت به مسئولیتی که وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت قانونی در برابر کارتهای بازرگانی که از جانب اتاق بازرگانی صادر شده دارد و بنابر ماده 3 مربوط به قوانین صادرات و واردات شکلگیری و انجام تایید در سامانه یادشده و آگاهی نسبت به شرایط صدور، بررسی اسناد، تمدید کردن کارت بازرگانی مورد بررسی قرارداده و با همکاری اتاق بازرگانی از سامانه صدور کارت بازرگانی به شکل ارسال این نوع از اطلاعات است.
در زمینه رتبهبندی اعتباری، سامانه بعد از بررسی و مطالعاتی که بوسیله کارشناسان ماهر انجام میدهد و با طرحریزی مدل و رتبهبندی آن و همراه با همکاری داشتن با سه شرکت معتبر رتبهبندی اعتباری دارای مجوز رسمی از داخل کشورو برگزاری جلساتی با نمایندههای چند شرکت معتبر و فعال خارجی در این عرصه انجام میدهد. ترکیبی از رتبهبندی کسب و کار و صورتهای مالی و نتایج اعتباری استفاده میکند. در طول مدت یکسال با رتبهبندی بیست و یکهزار بازرگان فعال و با جمعآوری و پردازش اطلاعات بهوسیله بیشتر از پانزده دستگاه (از طریق سامانه) انجام گرفته است.
بر طبق دستورالعملهای مشخص سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی اعتباری که سال گذشته بوسیله وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشکیل شد که با هدف رتبهبندی بازرگانان و با در نظر گرفتن سه ویژگی اصلی و مهم شکل گرفت.
بررسی این امر به سازمان امورمالیاتی و نظام حسابداری مربوط میشود که در چند مرحله انجام میگیرد.
بهمنظور بررسی این امر از سامانه ملی اعتبار سنجی برای بررسی میزان سابقه و تعهداتی که شخص از بانکها و بیمهها و دیگر سازمانهای مربوطه داشته، برای بررسی میزان مسئولیتپذیری بازرگان استفاده میشود.
برای این شاخصه چهار حوزه میزان عملکرد تشکلی و اجتماعی، عملکرد تجارتی و اقتصادی، بخش مدیریت راهبردی و همچنین دورنمای کسب و کار که این امر دارای اهمیت بیشتری از نظر اتاق بازرگانی است استفاده شده است.
شرکت فعال در فعالیتهای خیر خواهانه و بشر دوستانه مد نظر است. همچنین به عضویت و شرکت فعالانه در گروههای صنفی و اتحادیهها، اتاق مشترک و مجمع نمایندگان اتاق مورد نظر میباشد.
به جستجو شیوه تولید و مقدار و تنوع آن، وضعیت اشتغال، کیفیت بهرهبرداری، موقعیت صادرات و واردات و همچنین به حسن سلوک تجاری شرکت میپردازد.
به مواردی مانند سابقه شرکت و فعالیت آن، بررسی مدرک تحصیلی مدیران، نیز میزان تجربه و سوابق آنها و نظام مدیریتی مانند آییننامه کیفیت، میزان عضویت در بورس، داشتن گواهینامهها، تقدیرهای انجام شده از شرکت، گزارشهای اعلام شده درباره شرکت است. درپایان برنامهریزی راهبردی شرکت همانند توسعه و تحقیق، مدیریت متصل (زنجیره ایی) ارزشها، تثبیت و تسلط شرکت مد نظر گرفته میشود.
دورنمای کسب و کار به بررسی میزان رونقی که موضوع انجام فعالیت تجاری است پرداخته میشود.
موجب کاهش بدهکاریهای مالیاتی وبیمهایی میشود.
گسترش رقابت سالم در مسیر تلاش برای بالابردن رتبه در میان بنگاههای اقتصادی.
با افزایش یافتن شفافیت اطلاعات بنگاهای تجاری، علاوه برتجار، حتی دولت نیز سود و منفعت میبرد.
بهعنوان یک ساختار جدا کننده که موسسهها و شرکتهای تجاری صاحب صلاحیت را از بنگاههای دارای عدم صلاحیت بهمنظور اجرای سیاستهای حمایتی جدا میکند.
هم اکنون با فعالیت سامانه اعتبارسنجی و رتبهبندی، تمام بازرگانان تحت این سامانه مورد سنجش و اعتبار قرار گرفتند. این سامانه با مورد بررسی قرار دادن اطلاعات مربوط به تجار و بازرگانان و با بررسی دقیق سوابق آنها و مواردی دیگر (که قبلا به ذکر آنها پرداختیم)، امتیاز لازم را تا میزان هزار امتیاز به بازرگانان داده میدهد.
مسئله رتبهبندی بطور ویژه برای اختصاص دادن ارز دولتی و موارد مربوط به آن و همچنین مسئله واردات انجام میگیرد.
به میزان چشمگیری مانع از اتلاف منابع ارزی کشور و سوء استفاده از آن میشود.
با رتبهبندی بازرگانان اطلاعات مربوط به فعالیتهای گذشته آنها در اختیار سازمانهای مربوطه قرارمیگیرد.
تا زمانیکه تجار و بازرگانان ضمانتهای ارزی و بانکی مربوط به فعالیتهای گذشته خود را برطرف نکنند نمیتوانند به فعالیت تجاری خود ادامه دهند که این امر به معنی تخصیص ارز بنابر رتبهبندی بازرگانان است.
وجود این سامانه رتبهبندی موجب شفافیت فعالیت بنگاههای اقتصادی در حوزههای صادرات و واردات میشود، همین شفافیت خود موجب میشود که تجار و بازرگانان بیشتر منتفع شوند (مثلا در یافت تسهیلات از بخشهایی مانند بیمه، دریافت خدمات بانکی و بخشودگیهای مالیاتی را راحتتر میکند).
باید این نکته را خاطرنشان نمود که صادرات کالا براساس رتبهبندی بازرگان انجام نمیگیرد و انجام صادرات از کشور محدودیتی از این نظر (رتبه بندی) نخواهد داشت.
به ثبت کلهر اعتماد کنید و رتبهبندی بازرگانی خود را به ثبت کلهر بسپارید.
چهارشنبه, 28 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
ثبت شرکت و سرمایهگذاری در مناطق آزاد تابع قانون تجارت ایران است، حداقل سرمایه مورد نیاز یک میلیون ریال ...