آیا شرکتهای ممنوعه هم داریم که ثبت نشوند؟ تا به حال به موارد ممنوعیت ثبت شرکت ها فکر کردهاید؟
شرکت قراردادی است که طبق آن دو یا چند نفر برای رسیدن به اهداف تعریف شده در کنار هم جمع میشوند و بخشی از دارایی مادی یا غیر مادی خود را برای دستیابی به اهداف مشخص و سود سرمایهگذاری میکنند.
قوانین رایج بر ثبت و اداره شرکتها در ایران تحت عنوان قوانین تجارت شناخته میشود.
همه شرکتهای هفتگانه قانون تجارت بعد از ثبت در اداره ثبت شرکتها باید مطابق قانون مالیات مستقیم، مالیات خود را بپردازند. مالیات در پایان هرسال مالی و طبق مستندات دفاتر پلمپ شده تجاری تعیین میشود. شرکتها موظفاند در پایان سال مالی دفاتر تجاری پلمپ شده را به همراه اظهارنامه مالیاتی برای پرداخت مالیات به حوزهی مالیاتی تعیینشده تقدیم کنند.
در صورت عدم پرداخت مالیات، شرکتها با ممنوعیتهایی روبهرو میشوند. ازجمله این ممنوعیتها، ممنوعیت ثبت تغییرات شرکت است.
اسامی شرکتها و مؤسسات ثبتشده روزانه از طریق اداره ثبت شرکتها به اداره دارایی ارسال میشود. بنابراین شرکتها باید برای حسابرسی مالیات سالیانه خود به اداره دارایی مراجعه کنند. اگر مراجعه نکنند مالیات بهصورت علی الراس محاسبه میشود و از طرف دیگر مشمول جرائم مالیاتی سنگین میشود.
نکته: مطابق ماده 198 قانون مالیاتهای مستقیم تأسیس شرکت یا مؤسسه برای بدهکاران مالیاتی ممنوع است یا ثبت تغییرات برای شرکت با ممنوعیت مواجه میشود.
مطابق قانون مالیات مستقیم و قانون پنجم توسعه اقتصادی: اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل اشخاص حقوقی بهصورت تضامنی مسئول پرداخت مالیاتهای گذشته هستند. مالیات معوقه یعنی مالیاتی است که در طول مدیریت آنها ایجاد شده است.
در ادامه موارد ممنوعیت ثبت شرکت ، طبق قانون اداره ثبت شرکتها، ثبت شرکت یا مؤسسه برای مدیرانی که اسامی آنها بهعنوان بدهکار مالیاتی به اداره ثبت شرکتها ارسالشده است ممنوع است.
اداره ثبت شرکتها برای ثبت شرکت برای این افراد باید تقاضای اخذ مفاصا حساب مالیاتی کند. این کار برای تعیین بدهیهای قبلی به اداره امور مالیاتی است. اگر مجوز ثبت شرکت یا مؤسسه از اداره امور مالیاتی صادر نشود، اداره ثبت شرکتها نمیتواند اقدام به ثبت شرکت کند.
طبق ماده 186 قانون مالیات مستقیم، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است لیست مدیران شرکتهایی که بدهی مالیاتی دارند را به اداره ثبت شرکتها تسلیم کنند.
هر تغییری در شرکت باید در اداره ثبت شرکتها ثبت شود. ازجمله تغییراتی که در شرکت صورت میگیرد، تغییر اعضای هیئتمدیره و مدیرعامل است. این تغییرات پس از تصمیمگیری و تنظیم صورتجلسه باید در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسد. اداره ثبت شرکتها باید بر اساس لیست اداره امور مالیاتی از ثبت تغییرات شرکتهایی که بدهی مالیاتی دارند خودداری کند.
اعلام اسامی بدهکاران مالیاتی به اداره ثبت شرکتها، سمت مدیران شرکتها را از بین نمیبرد. بلکه این ممنوعیت تنها شامل ثبت تغییرات است. بعد از اتمام مدت مدیریت، در دورهی تمدید و انتخاب اعضای جدید ثبت تغییرات ممنوع است.
برای از بین بردن ممنوعیت ثبت تغییرات شرکت، مدیران باید به اداره امور مالیاتی مراجعه کنند. مدیران پس از پرداخت بدهی، گواهی مفاصا حساب مالیاتی میگیرند و به اداره ثبت شرکتها ارائه میدهند، روند ثبت تغییرات انجام میشود.
اولین هیئت مدیره را مجمع عمومی مؤسس و هیئت مدیرههای بعدی را مجمع عمومی عادی به صورت سالانه انتخاب میکند.
اعضاء هیئت مدیره از بین صاحبان سهام انتخاب میشوند و مدت خدمت آنها در اساسنامه شرکت قید میشود. که این مدت نباید از دو سال بیشتر باشد. انتخاب مجدد آنها با تصویب مجمع عمومی امکانپذیر است.
هیئت مدیره یا هر یک از مدیران توسط مجمع عمومی قابل عزل هستند.
برای عضویت در هیئت مدیره شرکت، اشخاص حقوقی را هم میتوان انتخاب کرد. در این صورت شخص حقوقی همان مسئولیتهای مدنی شخص حقیقی عضو هیئت مدیره را دارد، پس باید یک نفر را به نمایندگی دائمی خود برای انجام وظایف مدیریت معرفی کند.
مطابق اصل 81 قانون اساسی دادن امتیاز تشکیل شرکتها و مؤسسات در امور تجاری و صنعتی و کشاورزی و معادن و خدمات به خارجیها مطلقاً ممنوع است.
آیا شرکتهای خارجی که ثبتشان ممنوع است در ایران رسمیت ندارند؟
پاسخ شورای نگهبان: شرکتهای خارجی که با دستگاههای دولتی ایران، قرارداد قانونی منعقد نکردهاند میتوانند برای انجام امور قانونی و فعالیتهای خود در حدود قرارداد و طبق ماده 3 قانون ثبت شرکتها، شعب خود را در ایران ثبت کنند و این امر با اصل 81 قانون اساسی مغایرتی ندارد.
نتیجهگیری
عقد قرارداد توسط شرکتهای خارجی با مؤسسات ایرانی نیازمند مجوز ثبت و تشکیل شرکتهای خارجی در ایران نیست، اما ثبت شرکت خارجی فقط در صورتی ممنوع است که شرکت خارجی بخواهد در ایران به فعالیت مربوط به امور تجاری، صنعتی، کشاورزی، معادن و خدمات بپردازد والا خارج از قیود مندرج در اصل 81 قانون اساسی، تشکیل شرکت خارجی از طریق ثبت آن ممنوع نیست.
دوشنبه, 05 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
آیا میدانستید، تفاوت عمده و اصلی این دو شرکت در سرمایه گذاری اوراق بهادار بورس میباشد؟ ...