در ایران شرکت با مسئولیت محدود و شرکت سهامی خاص جزء پرکاربردترین و پرثبتترین شرکتهای تجاری هستند. این نوع شرکتها به دلیل قابلیتها و تواناییهایی که دارند پرطرفدار هستند.
برای ثبت این شرکت ها حداقل به دو شریک احتیاج است. این شرکتها برای انجام امور تجاری خاصی تشکیل میشود؛ حداقل سرمایه اولیه یک میلیون ریال است.
شرکت، دارای اسم مخصوصی است که باید متضمن عبارت «با مسئولیت محدود» باشد واِلا در مقابل اشخاص ثالث، شرکت تضامنی محسوب میشود و تابع مقررات این نوع شرکت خواهد بود. ماده 95 قانون تجارت بیان میکند «اسم شرکت نباید متضمن اسم هیچ یک از شرکاء باشد والا شریکی که اسم او در شرکت قید شده در مقابل اشخاص ثالث حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی خواهد داشت.» پس نام شرکت میتواند هر نامی باشد اما نباید متضمن نام هیچ یک از شرکاء باشد. اما قانونگذار ایران برای حفظ منافع اشخاص ثالث باید مانند قوانین دیگر کشورها تأکید میکرد که علاوه بر قید عبارت «شرکت با مسئولیت محدود» میزان سرمایه شرکت نیز باید ذکر شود. در حقوق فرانسه قانونگذار حتی پیش بینی کرده است که عبارت «شرکت با مسئولیت محدود» و مبلغ سرمایه باید در تمام نوشتههای شرکت و مکاتبات آن با اشخاص ثالث قید شود والا مدیر هم از نظر جزایی و هم از نظر مدنی کاملا مسئول خواهد بود، در رویه قضایی این کشور اگر قید نکردن آنچه قانون مشخص کرده است باعث ایجاد اشتباه در اشخاص ثالث شود و تصور کنند شرکت تضامنی است، تمام شرکاء مسئولیت تضامنی دارند مگر آنکه اشخاص ثالث به اینکه شرکت دارای مسئولیت محدود است آگاهی داشته باشد.
برخلاف شرکتهای سهامی، سرمایه شرکاء به سهام تبدیل نمیشود و هر یک از آنها تنها به اندازه سرمایهشان در برابر قروض و تعهدات شرکت مسئول هستند. در مورد مدت شرکت، در قانون تجارت ایران مطلبی عنوان نشده و معمولاً شرکاء در هنگام تشکیل شرکت، مدت آن را نامحدود قید میکنند.
طبق ماده94 قانون تجارت شرکت با مسئولیت محدود، شرکتی موضوعاً تجاری است و به عبارتی موضوع فعالیت آن نمیتواند چیزی جز امور تجاری باشد. از این جهت شرکت با مسئولیت محدود با شرکت سهامی متفاوت است؛ به دلیل اینکه شرکت سهامی میتواند برای امور تجاری یا غیر تجاری تشکیل شود و یک شرکت شکلاً تجاری است.
بر اساس تقسیم تعهدات و توافقات اعضاء ثبت کننده شرکت مسئولیت ایجاد میشود. جدی شدن یک فعالیت و کسبوکار معمولا نیازمند ثبت شرکت است.
قواعد شرکت با مسئولیت محدود
1. بیان نوع شرکت در نام شرکت
2. محدودیت مسئولیت شرکاء
3. انتقال سهمالشرکه آزاد نیست
4. در صورت فوت یا ورشکستگی شرکا شرکت منحل نمیشود.
5. لزوم رعایت تشریفات؛ در صورتی که تعداد شرکاء از 12 نفر بیشتر شود.
· شرکت با مسئولیت محدود با حداقل دو شریک تشکیل میشود. اما شرکت سهامی عام با حضور حداقل پنج سهامدار و شرکت سهامی خاص با حداقل سه سهامدار تشکیل میشود.
· حداقل سرمایه در شرکت سهامی عام، پنج میلیون ریال و در شرکت سهامی خاص، یک میلیون ریال به اضافه حداقل 35 درصد سرمایه نقدی است اما در شرکت با مسئولیت محدود قانونگذار حداقل و حداکثری برای سرمایه شرکت مقرر نکرده است و بدون ارائه مدارک تودیع سرمایه، صرفا اقرار مؤسسین به میزان سرمایه و پرداخت به صندوق شرکت یا هیئت مدیره کافی است.
· در شرکت با مسئولیت محدود یک یا چند مدیر موظف یا غیر موظف که میتواند خارج از شرکاء هم باشد برای مدت محدود یا نامحدود اداره شرکت را برعهده میگیرند. اما در شرکت سهامی عام حداقل پنج نفر و در شرکت سهامی خاص حداقل سه مدیر برای مدت حداکثر 2سال انتخاب میشوند.
· قلمرو آگهیها در شرکتهای سهامی مطابق مواد 97 و 985 لایحه اصلاحی قانون تجارت، وسیعتر از شرکت با مسئولیت محدود است.
هر 12 ماه سال یک سال مالی گفته میشود و شروع آن در ابتدای ثبت شرکت باید مشخص شود.
این مالیات شامل مالیات بر هزینههای شرکت و سود به دست آمده از خدمات یا فروش میشود.
هزینههای شرکت یعنی: پرداخت قبوض، حقوق کارمند، اجاره دفتر و تمام هزینههای مستقیم و غیر مستقیمی که برای شرکت انجام میشود.
سود با درآمد متفاوت است. ممکن است یک شرکت در یک سال درآمد زیادی کسب کند، اما سود نداشته باشد، یعنی درآمد از هزینههای صرف شده برای آن بیشتر نبوده. حال اگر یک شرکت در طول سال سود کند، باید مطابق جداول مالیاتی و بر اساس نوع فعالیت شرکت، مالیات پرداخت کند.
این نوع مالیات بر اساس فروش و درآمد شرکت تعیین میشود. معمولاً حدود 9% از ارزش فروش، به قیمت کالا یا خدمت اضافه میشود و این هزینهی اضافی نیز به صورت مستقیم به اداره مالیات پرداخت میشود.
نکته: تنها با ثبت شرکت و عدم فعالیت آن، هیچ مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد. اما اظهار عدم فعالیت و پلمپ دفاتر مالی شرکت الزامی است و در صورت انجام ندادن آن احتمال جریمه وجود دارد.
در نتیجه: مالیات بر اساس عملکرد شرکت تعیین میشود.
مطابق قانون، جمع درآمد شرکتها پس از محاسبه زیانهای حاصله و کسر معافیتهای مقرر، مشمول مالیات میشود.
ـ تنها ایرادی که مقررات مالیاتی شرکتهای با مسئولیت محدود در مقایسه با شرکتهای سهامی دارد این است که شرکتهای سهامی که مطابق قانون برای عرضه در بازار بورس پذیرفته شدهاند، از سال پذیرش تا سالی که فهرست نرخها در بورس حذف نشده باشد، معادل با ده درصد از بخشودگی مالیاتی برخوردارند.
اگر در روند آشنایی با قوانین ثبت شرکت یا مقررات مربوط به هر یک از شرکتها سوالی دارید، میتوانید با مشاورین ثبت کلهرمشورت کنید و از تجارب آنها در این زمینه استفاده کنید.
طبق ماده 105 قانون مالیات مستقیم کشور و بر اساس مصوبه مجلس، تعیین مالیات شرکت به صورت جمع درآمد شرکت و درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران به دست میآید بعد از مشخص کردن مقدار زیان و ضرر حاصله و کسر معافیتهای مقرر به جز مواردی که براساس قانون دارای نرخ جداگانه است. مشمول مالیات به نرخ 25درصد میشود.
مطابق آنچه در قانون اصلاحی در ماده 273 قانون مستقیم مالیات آمده است تمامی افرادی حقوقی که سال مالیاتی آنها از سال 1380 به بعد است از لحاظ ترتیب رسیدگی و نرخ مالیاتی قابل اجرا است .
طبق ماده 131 قانون مالیات مستقیم، تمامی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات قانون ذکر شده دارای نرخ جداگانهای است که در زیر عنوان میشود:
شنبه, 22 آذر 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
شرکت سهامی عام شما را وارد معامله بورس اوراق بهادار میکند ولی در شرکت سهامی خاص این معاملات صورت نمیگ...