در بحث محاسبه مالیات بر درآمد شرکتها مطابق با قانون در بیشتر کشورهای دنیا دولتها از افراد و شرکتها بنابر مقدار درآمدی که بهدست میآورند درصدی را بهصورت تصاعدی بهعنوان مالیات بر درآمد دریافت میکنند. منظور از تصاعدی این است که افراد با بالا رفتن مقدار درآمدشان، باید مالیات بیشتری را نسبت به افرادی که درآمد کمتری دارند پرداخت کنند. درسال 1812 جنگی اتفاق افتاد که به منظور تامین هزینههای جنگی، اولین مالیات بر درآمد انجام گرفت. در اوایل قرن بیستم و پس از پایان یافتن جنگ، مالیات بر درآمد تبدیل به یک منبع درآمد برای کمک و تامین مالی به دولتها شد. کشور ما قسمتی از درآمد مالیاتی خود را با قرار دادن مالیات بر درآمد شرکتها و اشخاص حقوقی بهمنظور رهایی از اقتصاد نفتی تامین میکند.
تمامی نهادهای عمومی (که شامل احزاب، انجمنهای حرفهای، اتحادیهها، مجامع صنفی) شرکتهای دولتی، وزارتخانهها که قانونی بوده و دارای مجوز باشند همچنین تمامی موسسهها و شرکتها و شعب مربوط به شرکتهای خارجی که بهوسیله اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی شناسایی و ثبت شده باشند، همه این موارد بهعنوان اشخاص حقوقی شناخته میشوند.
مطابق با قوانین مالیاتی کشور ایران، برای تعیین نمودن مالیات شرکتها، باید سال مالی آن را با حساب کردن سود و زیان شرکت در یک سال مشخص کرد و پس از تعیین این امر، ترازنامه و اظهار نامه تنظیم میشوند که باید به اداره امور مالیات تسلیم شوند. مالیات مستقیم یکی از انواع مالیاتهایی است که مطابق قوانین مالیاتی مهمترین آنها قوانین مربوط به مالیات مستقیم بوده که به درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی تعلق میگیرد. شرکتها باید بعد از کسر نمودن معافیتها از درآمد انتفاعی که دارند، مالیات بپردازند.
درصورتی که اشخاص حقوقی ایرانی باشند و هدف از تاسیس آنها فعالیتهای تجاری و تقسیم سود نباشد ولی در شرایطی فعالیت انتفاعی انجام دهند از منبع کل درآمد ناشی از فعالیت انتفاعی آنها مالیات گرفته میشود.
موسسههای مقیم خارج از ایران و اشخاص حقوقی خارجی، با انجام فعالیتهایی به شکل مستقیم مانند کارگزار، شعبه و.. یا بهوسیله نمایندگی در کشور ایران انجام میدهند و یا با واگذار کردن امتیازها و انتقال دادن دانش فنی یا واگذاری فیلمهای سینمایی ازایران سودهایی را کسب میکنند و بر طبق قانون مالیات، مشمول مالیات بهرهبرداری از سرمایه در ایران شده و باید مالیات را به نرخ یاد شده بپردازند.
اشخاص حقوقی که چه ایرانی باشند،چه خارجی، در زمان محاسبه مالیات بر درآمد آنها، مالیاتهایی که قبلا پرداخت کردهاند را با توجه به قوانین مربوط به مالیات، از مالیاتی که به آنها تعلق گرفته است کم خواهد شد و مبلغ اضافهای که پرداخت شده است به آنان پس داده میشود.
در ضمن اشخاص حقوقی با تسویه بدهی مالیاتی مربوط به سالهای گذشته و ارائه نمودن اظهارنامه مالیاتی، سالی که در آن قرار دارند (سال جاری) در مدت زمان اعلام شده از طرف سازمان امور مالیاتی، در ازای افزایش درآمد ابزاری آنان به میزان 10درصد که مشمول مالیات به اندازه یک واحد درصد و تا حداکثر میزان پنج واحد درصد از درآمد ابزاری که سالهای قبل انجام دادهاند، مشمول مالیات بوده کاهش پیدا میکند.
اشخاص حقوقی باید نسبت به پلمپ دفاتر قبل از شروع سال مالی جدید اقدام نمایند. که انجام اینکار قبلا بهوسیله اداره ثبت شرکتها و اخیرا توسط اداره پست انجام میشود. بهعنوان مثال برای عملکرد سال 1400 پرداخت کنندگان مالیات باید تا پایان سال99 نسبت به پلمپ دفاتر اقدام نمایند.
مطابق ماده ( 169قانون مالیاتهای مستقیم ) بعضی از مودیان یا پرداخت کنندگان مالیات، باید از سامانه صندوق مکانیزه فروش استفاده کنند و مقداری از مالیات قطعی پرداخت کنندگان مالیات در سال اول وسالهای دیگر به دلیل خرید و راهاندازی این سامانه کسر میگردد و درصورتی که بتوانند از صندوق مکانیزه فروش استفاده نمایند در مدت زمان دوسال اول به میزان 10 درصد از مالیات عملکرد آنان بخشیده خواهد شد و بنا بر تبصره 7همین ماده (169) در صورت انجام ندادن این امر، به میزان دو درصد از فروشی که انجام دادهاند جریمه میشوند.
مطابق ماده (110قانون مالیاتهای مستقیم) اشخاص حقوقی نهایتا تا چهارماه بعد از گذشتن سال مالیاتی فرصت دارند که اسناد و مدارک خود را مانند ترازنامه و اظهارنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و با به همراه داشتن فهرست هویت سهامدارن و شرکاء به همراه تعداد سهم الشرکاء و آدرس و نشانی هر کدام از آنها را به اداره امور مالیاتی که در محل انجام فعالیتهای شخص حقوقی است ارئه نمایند ومالیات را پرداخت کنند.
لازم به ذکر است که موسسههای حقوقی خارج از ایران و اشخاص حقوقی خارجی که در داخل ایران دارای نمایندگی یا اقامتگاه نیستند باید پرداخت مالیاتی و ارائه اظهارنامه خود را به اداره امور مالیاتی تهران تسلیم نمایند. حکم این ماده در مورد اشخاص حقوقی و کارخانهدارانی که در دوران معافیت هستند نیز صدق میکند. مهلت زمان ارائه اظهارنامه اشخاص حقوقی در رابطه با عملکرد آنها در سال98 تا پایان شهریورماه سال99 بهدلیل وجود بحران کرونا وشرایط موجود آن تمدید شد.
مطابق ماده (48قانون مالیات مستقیم) بعد از گذشت مدت زمان دو ماه از تاریخ ثبت قانونی اشخاص حقوقی وافزایش سرمایه، اشخاص حقوقی باید اقدام به پرداخت مالیات نیم در هزار خود نمایند و اگر برای این امر قانونی اقدام نکنند مجبور به پرداخت جریمه بهصورت پرداخت حق تمبر معادل دوبرابر آن میشوند.
مطابق ماده ( 105قانون مالیاتهای مستقیم) تبصره هفتم آن؛ اشخاص حقوقی به ازای هر ده درصد افزایش درآمد ابزاری که دارند به مقدار یک و یا پنج واحد از میزان مالیات بر درآمد ابزاری آنها درسال گذشته که مالیات به آن تعلق میگرفت کاسته میشود. اما به شرطی که در مهلت زمان اعلام شده از طرف سازمان امور مالیاتی بتوانند اظهارنامه مالیاتی خود را که متعلق به سال جاری بوده ارائه نمایند و بدهیهای مالیاتی که مربوط به سال قبل است را تسویه کنند.
اشخاص حقوقی باید در نظام مالیاتی ثبت نام کنند و از نظر قانونی وظیفه دارند که برای انجام دادن تمامی معاملات خود مانند قرار داد و خرید و فروش و همچنین با ثبت نمودن شماره اقتصادی خود و شماره اقتصادی طرفی که با آنها معامله انجام میدهند در قرار دادها و صورت حسابها، فهرست انجام تمامی معاملات خود را به سازمان امور مالیات ارائه نمایند.
اما در صورت استفاده از کد اقتصادی دیگران برای خود و رعایت نکردن موارد مذکور معادل پرداخت دو درصد مبلغ مورد معامله جریمه میشوند و در صورت عدم ارائه فهرست معاملات باید برابر با یک درصد از معاملاتی که ذکر نشدند، باید جریمه پرداخت کنند.
پرداخت مالیات بر در آمد شرکتها و اشخاص حقوقی که از شاخههای اصلی پرداخت مالیات هستند یکی از مهمترین مسائلی است که در ایران و در تمام کشورها همواره از اهمیت بسیار زیادی برخورداراست. تعیین حوزه مالیاتی از مهمترین و اصلیترین کارها پس از ثبت شرکتها است و میتواند در پیشرفت و بالا رفتن اعتبار شرکتها نقش مهمی داشته باشد.
یکشنبه, 16 آذر 99
2 ماه پیش
5 ماه پیش
1 سال پیش
اگه میخواید، هزینههای شرکتتون رو کاهش و سودش رو بالاببرید، از مشاور مالیاتی کمک بگیرید. ...