شرکت تضامنی، شرکتی است با سابقهای طولانی که به دوران روم باستان بر میگردد. در حال حاضر شرکت تضامنی در نظام حقوقی همه کشورها برقرار است و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. تأسیس این شرکت برای شرکاء، به خاطر مسئولیت نامحدودی که در برابر طلبکاران این شرکت دارند، خطراتی دارد. ویژگی این شرکت برای کسانی است که به هم اعتماد کامل دارند و سرمایه زیادی هم برای تشکیل شرکت ندارند. مثل پدری که میخواهد با فرزند یا فرزندانش شریک شود، برادران و خواهرانی که بعد از فوت پدر میخواهند تجارتخانه او را اداره کنند، یا دوستانی که اعتماد کامل به هم دارند.
شرکتهای تضامنی و نسبی، در زمره شرکتهای شخصی میباشند. در این نوع شرکتها مسئولیت شرکاء نامحدود است و تعهد شرکاء به تمامی اموال و دارایی آنها تسری دارد. قانون تجارت، قوانین معدودی را به شرکت تضامنی اختصاص داده که به طرز تشکیل، سازماندهی، موجودیت و انحلال آن مربوط میشوند.
در واقع شرکت تضامنی، شرکتی است تجاری که بین دو یا چند شخص تشکیل میشود. در اسم شرکت تضامنی حتما باید نام یکی از شرکاء قید شده و عبارت تضامنی هم قبل از نام یکی از شرکاء یا شریک یا برادران قید شده باشد.
در این مقاله، ابتدا شرکت تضامنی را به شما معرفی میکنیم و سپس مراحل ثبت و موضوعات مهم آن را برایتان بازگو میکنیم. سپس موارد انحلال شرکت تضامنی و سپس نتایج انحلال شرکت را بررسی میکنیم. با ما در ثبت کلهر همراه باشید.
مسئولیت حقوقی شرکاء نسبت به تعهدات شرکت تضامنی نامحدود است. اگر سرمایه شرکت به اندازه پرداخت خسارات وارده احتمالی نباشد، هر کدام از شرکاء مسئول پرداخت تمامی خسارات به صورت نامحدود هستند. اگر یکی از شرکاء تمامی تعهدات را پرداخت کند میتواند به نسبت سهم الشرکه هریک از شرکاء دیگر، هزینهای که پرداخت کرده را از آنها مطالبه کند.
شرکت تضامنی میتواند بدون داشتن هیئت مدیره، توسط یک مدیرعامل اداره شود. مدیرعامل و یا اعضاء هیئت مدیره میتوانند از بین شرکاء شرکت و یا خارج از شرکاء، انتخاب شوند.
دلیل انتخاب این نوع از شرکتها بیشتر برای جلب اعتماد مشتریان است. چرا که مشتریان میدانند در صورتی که مشکلی بوجود بیآید، آنها فقط با یک یا چند شخص حقیقی روبه رو هستند؛ نه با کل شرکت به همین دلیل میتوانند راحت بدهی خود را پس بگیرند. به همین دلیل بیشتر صرافیها و تجارتهایی از این دست علاقه دارند شرکت خود را به صورت تضامنی ثبت کنند.
اساسنامه اهمیت زیادی دارد و قابل تغییر نیست. مگراینکه تصمیم شرکاء به تغییر آن باشد. سرمایه در شرکت تضامنی اعم از نقدی یا غیر نقدی باید به طور کامل پرداخت شود و در رابطه با تقویم سهم الشرکه غیر نقدی شرکت تضامنی قانون مقررات بخصوصی ندارد. چرا که در شرکت تضامنی تنها شرکاء مسئول کمبود سرمایه میباشند. اگر سرمایه غیر نقدی یکی از شرکاء کمتر از میزان واقعی آن اعلام شود به ضرر سایرشرکاء است. طبق ماده 118: « شرکت تضامنی وقتی تشکیل میشود که تمام سرمایه نقدی تأدیه و سهم الشرکه غیر نقدی تقویم و تسلیم شده باشد.»
در شرکت تضامنی لازم است نام شرکت تضامنی همراه با حداقل نام یکی از شرکاء و همچنین نام دیگر شرکاء با عنوانهایی مثل: و شرکاء و برادران و.... قید شود. مانند: عبارت شرکت تضامنی کبیری و برادران و یا شرکت تضامنی کبیری و شرکاء.
اشاره به تضامنی علاوه بر اینکه معرف شخصیت حقوقی شرکت است و آن را از نام شرکائی که نام برده شد متمایز میکند، به نفع شرکت است و معرف اعتبار و ضمانت شرکاء میباشد. چنانچه شریکی که نام او در نام شرکت درج شده است از شرکت خارج ویا فوت کند اسم او از عنوان شرکت حذف و نام دیگری جایگزین آن میشود.
درمورد میزان سرمایه، سود و زیان بهتر است بدانید که منفعت شرکاء به اندازه سهم الشرکه آنهاست.
طبق ماده ماده 119 « در شرکت تضامنی منافع به نسبت سهم الشرکه بین شرکاء تقسیم میشود.»
طبق ماده 124 « در روابط بین شرکاء مسئولیت هر یک از آنها در تأدیه قروض شرکت به نسبت سرمایه خواهد بود.»
انحلال شرکت تضامنی، قواعد و قوانین بخصوصی در قانون تجارت دارد. از جمله:
1- انحلال شرکت، علی الاصول با موافقت یکی از شرکاء میسر است و هیچ قاعده خلاف این را نمیتوان در شرکتنامه یا اساسنامه پیش بینی کرد.
2- طبق ماده 137 قانون تجارت؛ هر کدام از شرکاء میتواند اگر اساسنامه یا شرکتنامه او را از حق فسخ محروم نکرده باشد، درخواست انحلال شرکت را نماید. مشروط بر اینکه تقاضای انحلال به قصد ضرر به دیگر شرکاء یا به اشخاص ثالث نباشد. این تقاضا باید شش ماه قبل از زمانی تسلیم شود که شریک میخواهد شرکت را فسخ نماید.
3- ورشکستگی یکی از شرکاء هم «که البته لازم است ابتدا دادگاه صالح در خصوص آن حکم ورشکستگی صادر کند». ممکن است منجر به انحلال شرکت شود.
4- طبق ماده 139 قانون تجارت؛ فوت شریک هم شرکت را منحل میکند، مگر آنکه شرکای باقی مانده و قائم مقام متوفی به بقای شرکت رضایت دهند.
5- حجر یکی از شرکاء که موجب انحلال شرکت است، مگر آنکه شرکای دیگر با قائم مقام محجور، یعنی قیم او ، بر ادامه حیات شرکت توافق کنند.
6- ورشکستگی خود شرکت نیز از اسباب انحلال شرکت است.
نتیجه انحلال شرکت، تصفیه اموال شرکت و تقسیم آن میان شرکاء میباشد. از آنجا که قانون گذار برای این شرکت قواعد خاص تصفیه پیش بینی نکرده باشد، تصفیه این شرکت در شرایطی انجام میشود که برای شرکتهای اشخاص وجود دارد. البته باید توجه داشت که هروقت انحلال شرکت به خاطر ورشکستگی آن باشد، تصفیه اموال شرکت با توجه به مقررات قانون تجارت و قانون اداره تصفیه امور ورشکسته انجام میشود.
نام شرکت ...................................... شماره ثبت ....................... و شناسه ملی ................. سرمایه ثبت شده ............................ ریال در تاریخ ...................... ساعت .................. مجمع عمومی فوق العاده شرکت با حضور کلیه شرکاء / اکثریت شرکاء در محل شرکت تشکیل و نسبت به انحلال شرکت اتخاذ تصمیم شد.
1ـ خانم / آقای …............................دارای …............................ریال سهم الشرکه
2ـ خانم / آقای …............................دارای …............................ریال سهم الشرکه
3ـ خانم / آقای …............................دارای …............................ریال سهم الشرکه
4ـ خانم / آقای …............................دارای …............................ریال سهم الشرکه
در خصوص انحلال شرکت بحث و بررسی بعمل آمد والنهایه مقرر گردید که شرکت منحل شود در نتیجه خانم / آقای ............................ به شماره ملی ................................ به آدرس.............................................................................................کدپستی : ................................. به سمت مدیر تصفیه انتخاب شد و مدیرتصفیه ضمن اعلام قبولی سمت اقرار به دریافت اسناد و مدارک و دفاتر و داراییهای شرکت نمود.
به خانم / آقای ................................... احدی از شرکاء یا وکیل رسمی شرکت وکالت داده میشود که ضمن مراجعه به اداره ثبت شرکتها نسبت به ثبت صورتجلسه و پرداخت حق النسب و امضاء ذیل دفتر ثبت اقدام نماید.
1ـ خانم / آقای .................................. امضاء
2ـ خانم / آقای .................................. امضاء
3ـ خانم / آقای .................................. امضاء
4ـ خانم / آقای .................................. امضاء
پنجشنبه, 09 مرداد 99
2 ماه پیش
5 ماه پیش
1 سال پیش
اگر به دنبال ثبت یک شرکت با قالب بسیار معتبر و مستحکم هستید، با ما همراه باشید. ...