سوابق مالیاتی شرکتهای فعال در بورس ماجرایی دارد که به سمع و نظرتان میرسانیم. مدتی پیش در خبرها آمده بود که: دولت به سازمان امور مالیاتی، مجوز داده که شرکتهایی که قصد ورود به بازار سرمایه را دارند، سابقه مالیاتی آنها، نادیده گرفته شود.
به دلیل اهمیت بورس در رونق اقتصادی، قوانین و مقررات مختلفی برایش در نظر گرفته شده، که یکی از آنها معافیت شدن شرکتهایی که وارد بورس میشوند، است. در واقع شرکتهایی که سهام آنها در بورس خرید و فروش میشود نسبت به دیگر شرکتها مالیات کمتری پرداخت میکند. با این کار هزینههای آنها کمتر میشود و سود آنها افزایش مییابد .
ضمنا مالیات شرکتهای غیربورسی بر مبنای 25 % محاسبه میشود. شرکتهایی که در بورس و فرابورس پذیرفته میشوند. به ترتیب 10 % و 5 % از تخفیف مالیاتی برخوردار میشوند. مالیات آنها از 25 % به 5/22 % و 75/23 % کاهش پیدا می کند.
در حقیقت شرکتها برای تأمین مالی به بازار بورس و سرمایه و انتشار اوراق وارد میشوند. بهطورکلی دو راه برای تأمین سرمایه، بهمنظور ادامه فعالیت شرکت و انجام یک طرح توسعه و حتی صورت دادن یک پروژه، است.
اقدام به تأمین مالی میکنند. روش دیگری هم دارد که ازین قرار است:
دیگران را در عواید حاصل از فعالیت خود شریک میکنند و بخشی از مالکیت را به آنها واگذار میکنند. و در ازای آن سرمایهای که نیاز دارند را تهیه میکنند.
واضح است که هرکدام از این روشها مزایا و معایب بهخصوص خود را دارد. مثلا:
در روش بدهی موقتی بودن یا سپر مالیاتی بودنش از مزیتهای آن است. یعنی روزی بدهیها تمام میشود و وجود بدهی در صورتهای مالی باعث میشود که شرکت، مالیات کمتری پرداخت کند.
بازگشتناپذیر بودن؛ یعنی بخشی از سهامی را که واگذار کردیم، برای همیشه دیگر در اختیار نداریم.
لازم است بدانید که الزامی وجود ندارد که فقط یکی از روشها را انتخاب کنید، بلکه میتوانید با استفاده از ترکیبی از دو روش بالا که گفته شد، نسبت به تأمین مالی مجموعه اقدام کنید که به این نسبت ترکیب، ساختار سرمایه شرکت میخوانند.
ساختار سرمایه یعنی کدام بخش از داراییهای مجموعه را بدهی و کدام بخش از آن را آورده نقدی و حقوق صاحبان سهام تشکیل میدهد.
این ساختار در شرکتهای مختلف بسته به نوع صنعت، نوع شرکت ازنظر سهامی عام و خاص، ریسکپذیری و بازدهی مورد انتظار صاحبان سهام آن میتواند متفاوت باشد.
فرمولهایی وجود دارد که این نسبت بهینه را تعیین میکند. در این فرآیند، نرخ بازگشت مورد انتظار سرمایهگذاران، نرخ بهره وام یا استقراض و معافیت مالیاتیای که بوجود میآورد را دخالت میدهند و نهایتاً هزینه تأمین مالی ترکیبهای مختلف زا به دست میآورند. هر ترکیبی که هزینه کمتری داشته باشد، بهعنوان ساختار مناسب سرمایه انتخاب میکنند.
روش مشارکت مدلهای مختلفی دارد. بهعنوان مثال اگر شراکت بین مؤسسین شرکت که تعداد کمی هم دارند، حاصل شود، آن شرکت بهعنوان شرکت سهامی خاص مشغول است؛ ولی اگر تصمیم بگیرند که قسمتی از سهام شرکت به عموم مردم واگذار شود، همان شرکت مذکور تحت شرایط خاصی به سهامی عام تبدیل میشود و میتواند نسبت به پذیرهنویسی و انتشار سهام اقدام کند. بهعنوان مثال شرکت باید سودده باشد و سابقه فعالیت چندین ساله داشته باشد.
شرکتهای بورسی تا زمانیکه در بازار سرمایه حاضر باشند، از معافیت مالیاتی۱۰ درصدی برخوردار خواهند بود.
حضور شرکتها در بورس بهمنزله اعتبار برای شرکت است؛ زیرا برای ورود به بورس، شرایط خاصی همچون سودده بودن و برخوردار بودن از پیشینه مثبت شرکت لازم است و شرکتهایی که در این مجموعه حاضر شوند یعنی این شرایط را دارند.
افزایش سرمایه و تأمین مالی در این شرکتها آسانتر از شرکتهای دیگر است. به این دلیل که خریداران سهام آنها به چند نفر و یا یک گروه خاص محدود نمیشود. تعداد زیادی خریدار و فروشنده برای این شرکت بهوجود میآیند. در نهایت میتوان نتیجه گرفت قدرت چانهزنی برای قیمتگذاری سهام این شرکتها کمتر میشود.
راههای تأمین مالی دیگری مانند انتشار اوراق مشارکت و… برای این شرکتها آسانتر از بقیه شرکتها است.
البته محدودیتهایی هم برای این شرکتها وجود دارد که برای بهرهمندی از مزایای آن باید این محدودیتها را بپذیریم. مثلاً ارسال به موقع گزارشهای مالی استاندارد این شرکتها و یا ساختار مدیریتیشان، چرا که ممکن است مدیریت آنها را افراد ناشناس در دست بگیرند. بنابراین قبل از اینکه یک شرکت بخواهد برای ورود یا عدم ورود به بازار سرمایه تصمیم بگیرد، باید تمامی جوانب کار را بسنجد و سپس نسبت به اقدام در این مورد تصمیم بگیرد.
برای کسب اطلاعات دقیق در مورد نحوه پذیرش شرکتها در بورس، میتوانید به مشاورین ما در ثبت کلهر مراجعه کنید. ثبت کلهر در همه زمینه های ثبتی و حقوقی مشاوره رایگان به شما ارائه میدهد.
دوشنبه, 12 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
طبق قانون، کسی مالک یک شرکت است که، اسمش در دفتر ثبت سهام باشد. ...
نظرات
دم شوما گرم