برای بررسی سهام شرکت تعاونی روستایی لازم است ابتدا تاریخچه ای از تعاونیها و نحوه تشکیلشان در ایران بدانید؛ مردم ایران از گذشته به دلیل شرایط خاص محیطی و جغرافیایی برای مقابله با مشکلات باهم متحد شدند و تعاونیها را تشکیل دادند. شرکتهای تعاونی با اهداف مختلف برای رفع نیازهایی تعیین شده توسط یک عده از مردم تشکیل شد. در سال 1303 با تصویب قانون تجارت مباحثی در مورد تعاونیهای تولید و مصرف بیان شد و مبنای تشکیل شرکت تعاونی را ایجاد کرد؛ اما در سال 1314 بهطور رسمی تعاونی روستایی در ایران تشکیل و ثبت شد. اولین قانون شرکتهای تعاونی در ایران در مرداد 1334 نوشته شد که11 ماده و یک تبصره داشت. بعد از اصلاحات ارضی در سال 41 برای حمایت از کشاورزان و تولید کنندگانی که صاحب زمین بودند، تعاونیهای روستایی تشکیل شد. تعاونیها به سه بخش تولیدی، توضیعی و اعتباری تقسیم میشوند. تعاونیهای تولیدی برای انجام فعالیتهای کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، آبادانی شهرها و روستاها و عشایر تشکیل میشوند. شرکتهای تعاونی تولیدی محدودیت خاصی در زمینه فعالیت ندارند و میتوانند به هر نوع فعالیتی در اساسنامه اشاره کنند و به آن بپردازند. اگر هدف شرکت تعاونی تولیدی در روستا ایجاد اشتغال یا تأمین مسکن باشد و یا در اساسنامه آنها خرید سهم الشرکه و مشارکت مالی در پروژهها قید شده باشد، میشود شرکت تعاونی را تحت عنوان توزیعی یا اعتباری ثبت کرد.
حضور حداقل 7نفر به عنوان سهامدار در شرکت به عنوان مؤسس اولیه برای ثبت شرکت تعاونی روستایی لازم است. مسئولیت هر یک از سهامداران شرکتهای تعاونی به اندازه سهام آنهاست. میزان سهم هر فرد در شرکتهای تعاونی در مقدار مسئولیت و سود و زیان شرکت تأثیرگذار است اما در داشتن حق رأی و حق دخالت در شرکت تأثیری ندارد.
1. كالاها و خدمات مورد نياز ساکنین روستا را در جایی که زندگی میکنند با کمترین قیمت و کیفیت مناسب در اختیارشان قرار دهند.
2. به روستاییان آموزشهای لازم را جهت اداره شركتها و اتحاديهها و انجام کارهای مربوط به آنها بیاموزند.
3. توليد كنندگان کالا را به توليد محصولات با كيفيت تشویق کند و استانداردهای تولید را بالا ببرد.
4. برای جوانان و اهالی روستا شرایط شغلی مناسبی ایجاد نماید.
5. ماشين آلات و ادوات کشاورزی مکانیکی مورد نیاز روستاییان را در اختیارشان قرار دهند.
6. در زمینههای دامداری و کشاورزی بخشهای مورد نیاز را فراهم کند.
تعاونی جزء رکنهای اقتصادی دولت محسوب میشود و سهام آن همان سرمایه شرکت تعاونی است. هر سهم قسمتی از سرمایه شرکت تعاونی را تأمین میکند. سهام شرکت تعاونی" بانام "است. که باید در کاغذ سهم آورده شود. این سهم به شخص معینی تعلق دارد که اسم و مشخصات او در دفتر ثبت سهام شرکت باید قید شود. لازم است دولت شرایط لازم را برای ایجاد و تقویت تعاونیها در قانون مهیا کند.
طبق گزارشات ثبت شده، در سال86 مدیر عامل سازمان تعاونی روستایی اعلام کرد: سازمان مرکزی تعاونی روستایی برای حمایت و هدایت تعاونیهای روستایی و تقویت آنها، میخواهد ارزش گذاری به روز سهام اعضای شرکتهای تعاونی روستایی و اتحادیههای مربوط به آن را اجرا کند. این طرح در سال84 شروع شد. معاون وزیر جهاد کشاورزی گفته بود: دارایی تمام شرکتهای تعاونی و روستایی، تشکلهای زنان و تعاونیهای تولیدی که قانون تعاون روستایی بر آنها حاکم است باید ارزش سهامشان به روز شود. بعضی از شرکتهای تعاونی در سالهای فعالیت خود ارزش سهام اعضاء را به روز نکردند و سودی به اعضاء ندادند که این باعث ایجاد بی اعتمادی در مناطق روستایی نسبت به سرمایه گذاری و حمایت اعضاء از شرکتهای تعاونی شد. مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت هدف از طرح ارزش گذاری به روز سهام شرکتهای تعاونی روستایی جلب اعتماد اعضاء است و اینکه توان اقتصادی این شرکتها بالا میرود. وقتی قدرت اقتصادی شرکتها افزایش یابد حضورشان در تالارهای بورس ممکن میشود و مورد خرید و فروش قرار میگیرند. ایشان قول داد تا پایان سال 87 اجرای این طرح تمام شود و ارزش سهامها با توجه به دارایی هر شرکت و درصد رشد آن شرکت تعیین شود.
مؤسسه ثبت شرکت و برند کلهر با بیش از یک دهه فعالیت تخـصصی درحوزه ثبت شرکت و ارائه خدمات تخصصی ثبتی و حقوقی به شرکتها و اشخاص در حوزه ثبت انواع شرکتها و موسسات غیرتجاری تنظیم صورتجلسات شـرکتها، ثبت برنـد و لوگو، اخذ کارت بازرگانی، رتبه بنـدی شرکتها، اخذ صلاحیت پیـمانکاری، اخـذ کـد اقتـصادی پلمپ دفاتر آماده خدمت رسانی به شما عزیزان را در هر جایی از کشور دارد. با ما در تماس باشید.
نقل و انتقال سهام در شركتهای تعاونی با موافقت هیئت مدیره یا مجمع عمومی شركت انجام میشود، اگر سهامداری بخواهد سهام خود را منتقل کند، به شركت اعلام میكند، بعد شركت در جلسه هیئت مدیره یا مجمع عمومی موضوع را در دستور جلسه قرار میدهد، اگر موافقت شود صورتجلسه نقل و انتقال سهام تنظیم میشود و انتقال دهنده و منتقل الیه آن را امضاء میکنند. اگر انتقال سهام موافقت هیئت مدیره را بخواهد صورتجلسه را باید مدیران شركت امضاء کنند و اگر برای انتقال سهام موافقت مجمع عمومی الزامی باشد سهامداران حاضر در مجمع باید صورتجلسه را امضاء كنند. اگر تعداد سهامداران زیاد باشد یک لیست جدا از مشخصات و امضاء سهامداران را به صورتجلسه پیوست میکنند. پس اساساً انتقال سهام توسط سهامدار به شخص دیگر به اطلاع شرکت نیازی ندارد. اما برای اینکه این انتقال در مقابل شركت و اشخاص ثالث قابلیت استناد داشته باشد و در دفاتر شركت ثبت شود، باید شرکت را در جریان قرار داد. در نتیجه انتقال سهام به هر شکلی که باشد به محض توافق، بین انتقال دهنده و منتقل الیه یا قائم مقام قانونی آنها آثار حقوقی دارد و قانونی محسوب میشود.
انتقال سهام شرکتهای تعاونی به اعضای همان شرکت یا غیر به صورت اختیاری یا اجباری صورت میگیرد.
بند 4 ماده37 قانون بخش تعاونی گفته که برای انتقال سهام در تعاونی لازم است که به اعضای همان شرکت تعاونی منتقل شود. در نمونه اساسنامه شرکت تعاونی قید شده که موافقت هیئت مدیره در انتقال سهام شرکت تعاونی، ضروری است. نقل و انتقال سهام و مشخصات منتقل الیه باید در دفتر سهام شرکت تعاونی ثبت و به امضای ناقل و منتقل الیه یا وکیل یا نماینده قانونی آنها برسد. اگر تمام مبلغ سهم پرداخت نشده باشد، باید طی مدتی که در اساسنامه مرقوم شده است توسط منتقل الیه تأدیه شود.
ماده 37قانون بخش تعاونی در بند 4 گفته که انتقال اختیاری سهام شرکت تعاونی به غیر اعضاء ممنوع است و فقط انتقال سهام به اعضاء شرکت مجاز است.
در صورت فوت یکی از اعضاء شرکت تعاونی، مانند سایر اموال و حقوق مالی که دارد سهمش از شرکت تعاونی نیز به وراث او انتقال میابد. اگر وارث عضو همان شرکت تعاونی باشد، انتقال سهام شرکت تعاونی به اعضاء اجباری خواهد بود.
انتقال اجباری به غیر عضو شرکت تعاونی
ماده 14 قانون بخش تعاونی میگوید وقتی یک عضو شرکت تعاونی فوت کند و هیچ یک یا بعضی از وراثش عضویت شرکت تعاونی را نداشته باشند. سهام به غیر از اعضاء تعاونی منتقل میشود.
طبق قانون بخش تعاونی، بخشی از سود خالص سالانه شرکت تعاونی به عنوان ذخیره قانونی، اندوخته احتیاطی، حق تعاون و آموزش و پاداش کسر میشود؛ بقیه سود مطابق اساسنامه بین اعضاء تقسیم میشود. در مورد ارگانهای دولتی و بانکهایی که در شرکت تعاونی سرمایه گذاری کردند چون به عنوانهای مختلفی مثل وام بدون بهره یا مشارکت، مضاربه، مزارعه، مساقات است؛ سودشان مطابق قرارداد پرداخت میشود. برای اینکه سود خالص شرکت محاسبه شود این هزینهها از درآمد سالانه شرکت کسر میشود.
پنجشنبه, 05 فروردین 0
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
اولین اقدام در ثبت این شرکت گرفتن مجوز از اداره تعاون روستایی است، برای اطلاع بیشتر با ثبت کلهر همراه باش...