بررسی سهام تعاونی روستایی نیازمند شناخت اجمالی در مورد شرکتهای تعاونی است. شرکت تعاونی روستایی باید تابع مقررات شرکتهای سهامی باشد. برای ثبت شرکت تعاونی روستایی حداقل 7 سهامدار لازم است که مؤسس اولیه باشند. این تعداد میتواند بیشتر باشد ولی نباید از 7 نفر کمتر باشد. مسئولیت این سهامداران به اندازه سهامشان است و حقوق و وظایف مساوی با دیگر شرکاء دارند. تنها تفاوت بین شرکاء، میزان سهام اسمی آنهاست که در میزان سود و زیان و مسئولیت شرکت موثر است اما در دادن حق رأی و دخالت در امور شرکت، تاثیری ندارد. برای بررسی سهام شرکت تعاونی روستایی لازم است ابتدا تاریخچهای از تعاونیها و نحوه تشکیلشان در ایران بدانید؛ مردم ایران از گذشته به دلیل شرایط خاص محیطی و جغرافیایی برای مقابله با مشکلات باهم متحد شدند و تعاونیها را تشکیل دادند. شرکتهای تعاونی با اهداف مختلف برای رفع نیازهایی تعیین شده توسط یک عده از مردم تشکیل شد. در سال 1303 با تصویب قانون تجارت مباحثی در مورد تعاونیهای تولید و مصرف بیان شد و مبنای تشکیل شرکت تعاونی را ایجاد کرد؛ اما در سال 1314 به طور رسمی تعاونی روستایی در ایران تشکیل و ثبت شد. اولین قانون شرکتهای تعاونی در ایران در مرداد 1334 نوشته شد که11 ماده و یک تبصره داشت. بعد از اصلاحات ارضی در سال 41 برای حمایت از کشاورزان و تولید کنندگانی که صاحب زمین بودند، تعاونیهای روستایی تشکیل شد. تعاونیها به سه بخش تولیدی، توضیعی و اعتباری تقسیم میشوند. تعاونیهای تولیدی برای انجام فعالیتهای کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، آبادانی شهرها و روستاها و عشایر تشکیل میشوند. شرکتهای تعاونی تولیدی محدودیت خاصی در زمینه فعالیت ندارند و میتوانند به هر نوع فعالیتی در اساسنامه اشاره کنند و به آن بپردازند. اگر هدف شرکت تعاونی تولیدی در روستا ایجاد اشتغال یا تأمین مسکن باشد و یا در اساسنامه آنها خرید سهم الشرکه و مشارکت مالی در پروژهها قید شده باشد، میشود شرکت تعاونی را تحت عنوان توزیعی یا اعتباری ثبت کرد.
تعاونی جزء رکنهای اقتصادی دولت محسوب میشود و سهام آن همان سرمایه شرکت تعاونی است. هر سهم قسمتی از سرمایه شرکت تعاونی را تأمین میکند. سهام شرکت تعاونی" بانام "است. که باید در کاغذ سهم آورده شود. این سهم به شخص معینی تعلق دارد که اسم و مشخصات او در دفتر ثبت سهام شرکت باید قید شود. لازم است دولت شرایط لازم را برای ایجاد و تقویت تعاونیها در قانون مهیا کند. طبق گزارشات ثبت شده، در سال 86 مدیر عامل سازمان تعاونی روستایی اعلام کرد: سازمان مرکزی تعاونی روستایی برای حمایت و هدایت تعاونیهای روستایی و تقویت آنها، میخواهد ارزش گذاری به روز سهام اعضای شرکتهای تعاونی روستایی و اتحادیههای مربوط به آن را اجرا کند. این طرح در سال 84 شروع شد. معاون وزیر جهاد کشاورزی گفته بود: دارایی تمام شرکتهای تعاونی و روستایی، تشکلهای زنان و تعاونیهای تولیدی که قانون تعاون روستایی بر آنها حاکم است، باید ارزش سهامشان به روز شود. بعضی از شرکتهای تعاونی در سالهای فعالیت خود ارزش سهام اعضاء را به روز نکردند و سودی به اعضاء ندادند که این باعث ایجاد بی اعتمادی در مناطق روستایی نسبت به سرمایه گذاری و حمایت اعضاء از شرکتهای تعاونی شد. مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت هدف از طرح ارزش گذاری به روز سهام شرکتهای تعاونی روستایی جلب اعتماد اعضاء است و اینکه توان اقتصادی این شرکتها بالا میرود. وقتی قدرت اقتصادی شرکتها افزایش یابد حضورشان در تالارهای بورس ممکن میشود و مورد خرید و فروش قرار میگیرند. ایشان قول داد تا پایان سال 87 اجرای این طرح تمام شود و ارزش سهامها با توجه به دارایی هر شرکت و درصد رشد آن شرکت تعیین شود.
طبق قانون بخش تعاونی، بخشی از سود خالص سالانه شرکت تعاونی به عنوان ذخیره قانونی، اندوخته احتیاطی، حق تعاون و آموزش و پاداش کسر میشود؛ بقیه سود مطابق اساسنامه بین اعضاء تقسیم میشود. در مورد ارگانهای دولتی و بانکهایی که در شرکت تعاونی سرمایه گذاری کردند چون به عنوانهای مختلفی مثل وام بدون بهره یا مشارکت، مضاربه، مزارعه، مساقات است؛ سودشان مطابق قرارداد پرداخت میشود. برای اینکه سود خالص شرکت محاسبه شود این هزینهها از درامد سالانه شرکت کسر میشود.
نقل و انتقال سهام در شركتهای تعاونی با موافقت هیئت مدیره یا مجمع عمومی شركت انجام میشود، اگر سهامداری بخواهد سهام خود را منتقل کند، به شركت اعلام میكند، بعد شركت در جلسه هیئت مدیره یا مجمع عمومی موضوع را در دستور جلسه قرار میدهد، اگر موافقت شود صورتجلسه نقل و انتقال سهام تنظیم میشود و انتقال دهنده و منتقل الیه آن را امضاء میکنند. اگر انتقال سهام موافقت هیئت مدیره را بخواهد صورتجلسه را باید مدیران شركت امضاء کنند و اگر برای انتقال سهام موافقت مجمع عمومی الزامی باشد سهامداران حاضر در مجمع باید صورتجلسه را امضاء كنند. اگر تعداد سهامداران زیاد باشد یک لیست جدا از مشخصات و امضاء سهامداران را به صورتجلسه پیوست میکنند. پس اساساً انتقال سهام توسط سهامدار به شخص دیگر به اطلاع شرکت نیازی ندارد. اما برای اینکه این انتقال در مقابل شركت و اشخاص ثالث قابلیت استناد داشته باشد و در دفاتر شركت ثبت شود، باید شرکت را در جریان قرار داد. در نتیجه انتقال سهام به هر شکلی که باشد به محض توافق، بین انتقال دهنده و منتقلالیه یا قائم مقام قانونی آنها آثار حقوقی دارد و قانونی محسوب میشود.
تعاونیهای روستایی به عنوان یکی از مهمترین تعاونیها محسوب میشود زیرا تاثیر زیادی در کاهش پدیده مهاجرت روستاییان به شهرها دارند. از این جهت نگاه دولت به آنها نگاه کاملاً ویژهای است. سازمان مرکزی تعاون روستایی مکلف است با توجه به ضوابط و قوانین وام کشاورزان را برای هزینههای جاری کشاورزی و همچنین تهیه لوازم و ابزار تولید از طریق بانک کشاورزی در اختیار شرکتهای تعاونی روستایی و کشاورزی قرار دهد. شرکتهای تعاونی روستایی و کشاورزی با امضای قرارداد وامها، متعهد به پرداخت به اقساط وام و کارمزد خسارت تأخیر کشاورزان وامگیرنده میشوند، اما در این مورد از شرکتها تضمینی گرفته نمیشود.
1. تشکیل مجمع عمومی عادی و فوق العاده
2. عمل به اساسنامه شرکت و تصمیمات مجامع عمومی
3. تمام امور مربوط به مدیرعامل ازجمله تعیین و نصب، عزل و قبول استعفا و نظارت بر نحوه عملکرد ایشان و تعیین میزان حقوق و مزایای مدیر عامل
4. اگر کسی داوطلب عضویت در تعاونی باشد باید درخواست خود را به هیئت مدیره ارائه دهد و ایشان قبول یا رد کنند
5. تصمیم درمورد انتقال سهام اعضاء به یکدیگر
6. بررسی هزینههای جاری شرکت تعاونی، رسیدگی به حسابها و همچنین ارائه نتایج آن به بازرس یا بازرسان. ارائه گزارشهای مالی و ترازنامه و حساب سود و زیان و توضیحات لازم در مورد آن به مجمع عمومی عادی
7. تنظیم برنامهها، طرحها و بودجه و تسلیم آنها به مجمع عمومی عادی برای تصمیمگیری
8. از بین اعضاء شرکت تعاونی برای حضور در جلسات مجامع عمومی اتحادیههای تعاونی نماینده تعیین میکند.
9. آماده کردن دستور العملهای داخلی شرکت تعاونی و تحویل آن به مجمع عمومی عادی برای تصویب
10. وظیفه تعیین نماینده قانونی یا وکیل برای شرکت
11. تعیین و معرفی صاحبان امضای مجاز برای شرکت، که یک یا دو نفر از اعضاء هیئت مدیره به همراه مدیر عامل برای امضاء قراردادها و اسناد هستند
12. پیشنهاد اخراج عضو به مجمع عمومی عادی
13. اقدام برای ثبت شرکت در مراجع ذیصلاح یه عهده اولین هیئت مدیره تشکیل شده است؛ که باید ظرف مدت یکماه از تاریخ برگزاری اولین مجمع عمومی عادی این کار را انجام دهد.
14. اعضاء برای تشکیل مجامع عمومی، هیئت مدیره با تصمیم اکثریت دعوت به عمل میآورد، اما دعوت مجامع عمومی از اختیارات مطلق هیئت مدیره نیست. وزارت تعاون و بازرسان نیز گاهی میتوانند دعوت اعضاء شرکت تعاونی برای تشکیل مجامع عمومی را انجام دهند
15. اجرای تمام تصمیمات در مجامع عمومی از وظایف هیئت مدیره است.
در یک شرکت تعاونی مجمع عمومی، «تصمیم گیرنده» و هیئت مدیره «اداره کننده» هستند.
مؤسسه ثبت کلهر با بیش از یک دهه سابقه در زمینه ثبت شرکت و ثبت برند آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. شما میتوانید سؤالات خود را با کارشناسان ما مطرح کنید و راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
سه شنبه, 07 اردیبهشت 0
4 ماه پیش
7 ماه پیش
1 سال پیش
اولین اقدام در ثبت این شرکت گرفتن مجوز از اداره تعاون روستایی است، برای اطلاع بیشتر با ثبت کلهر همراه باش...