در این مقاله میخواهیم به توضیح روشهای انحلال شرکت های صوری، تعریف انحلال و تعریف شرکتهای صوری بپردازیم. گاهی افراد سودجو با هدف گرفتن وامهای کلان اقدام به تأسیس شرکتهایی میکنند و بعد از اینکه تسهیلات مورد نیازشان را گرفتند آن را به مصارف دیگر میرسانند و بعد از مدتی اعلام ورشکستگی میکنند. فعالیت شرکتهای صوری و یا ورشکستگی ساختگی این شرکتها، برای مردم عادی هم مشکلاتی ایجاد میکند، زیرا به آنها اعتماد کردهاند و سرمایه خود را در اختیار آنها گذاشتهاند. همچنین به نهادهای دولتی از جمله سازمان مالیات و بانکها خساراتی وارد میکند که به اقتصاد لطمه میزند.
از آنجایی که این شرکتها اقدام به جعل فاکتور بدون اجازه صاحبان شرکتهای اصلی میکنند، فعالیتشان جرم است و پیگرد قانونی دارد. این افراد معمولاً از دو طریق اقدام به سودجویی میکنند: اول از راه دریافت وجه نقد از مردم و کلاهبرداری، دوم با دریافت وام و تسهیلات بانکی از مؤسسات مالی واعتباری. به نظر میآید که بهترین راهکار برای جلوگیری از پیدایش شرکتهای صوری، نظام اقتصادی سالم است. زیرا میتواند این قبیل کلاهبرداریها را کنترل کند و درصورت وجود تخلف، قانون با متخلفین برخورد میکند
به مراحل منحل شدن فعالیت یک شرکت، انحلال شرکت گفته میشود. گاهی در شرایط خاص، شرکتها فعالیت خود را تمام میکنند. مثلاً در اساسنامه زمانی برای فعالیت شرکت در نظر گرفته میشود، که وقتی موعد مقرر فرارسد، فعالیت شرکت تمام شده اعلام میگردد. همچنین وجود دلایل دیگری هم میتواند موجب انحلال شرکت شود، مواردی مثل نرسیدن به اهداف معین شده، ورشکستگی، تمدید نکردن زمان فعالیت شرکت، حکم دادگاه یا در صورت ذکر در اساسنامه فوت یکی از شرکاء. مطابق قانون تجارت، شرکتها برای اطلاع عموم، باید انحلال خود را به اداره ثبت شرکتها اطلاع دهند. اطلاع عمومی از طریق درج آگهی در روزنامه رسمی کشور صورت میگیرد. بعد از انحلال شرکت، ابتدا باید قرضها و بدهیهای آن پرداخت شود و بعد همه داراییهای منقول و غیر منقول بین افراد ذینفع و سهامداران تقسیم میشود. شرکاء بر اساس قانون وظیفه دارند موضوع انحلال را با مراجعه به اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری به صورت رسمی ثبت کنند و آن را در در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار آگهی کنند.
کم شدن تعداد شرکاء: گاهی شرکای شرکت به دلایل مختلف از عضویت در شرکت کنارهگیری میکنند، در این صورت اگر فقط یک نفر در رأس باقی بماند، شرکت خودبهخود منحل میشود.
تمام شدن ماموریت شرکت: هدف از تشکیل همه شرکتهای تجاری و غیر تجاری رسیدن به اهداف مشخصی است. وقتی مأموریت شرکت تمام شود، تصمیم گیرندگان میتوانند تصمیم به انحلال شرکت بگیرند. مثلاً فرض کنید هدف از تأسیس یک شرکت استخراج سنگی خاص باشد، پس از انجام این عملیات، شرکت دیگر کاری برای انجام ندارد و منحل میشود.
ورشکستگی یا بدهی های زیاد: اگر شرایط شرکت طوری باشد که مسئولین آن قادر نباشند سرمایه مورد نیاز شرکت را تأمین کنند یا بدهیهای شرکت را بپردازند، مدیران در مرحله اول سعی میکنند بودجه مورد نظر را برای خروج از این شرایط تأمین کنند. اگر به این نتیجه برسند که تلاشهایشان بی ثمر است، برای جلوگیری از خسارات بیشتر اعلام ورشکستگی میکنند.
پایان تاریخ فعالیت شرکت: وقتی شرکت تشکیل میشود در اساسنامه مدت زمان خاصی برای فعالیت شرکت در نظر گرفته میشود که تاریخ انقضای شرکت است و شرکت در آن زمان باید به فعالیت خود خاتمه دهد. طبق این تاریخ شرکت تا زمانی که مشخص شده میتواند فعالیت داشته باشد.
حکم قضایی: دادگاه گاهی میتواند حکم انحلال یک شرکت را صادر کند. در این صورت انحلال آن شرکت به صورت اجباری انجام شده است. البته که در ابتدا دادگاه یک مهلت 6 ماهه برای رفع نواقص موجود به شرکت مورد نظر میدهد و اگر در این مهلت مشکل حل نشود، حکم انحلال شرکت را صادر میکند.
تصمیم مجمع عمومی به انحلال: جلسهای که سهامدارن و مدیران تشکیل میدهند، مجمع عمومی است. این مجمع با اعلام موافقت خود میتوانند شرکت را منحل اعلام کنند، که البته این نوع از انحلال به صورت اختیاری است.
انحلال قهری: اگر یک شرکت به صورت اجباری منحل شود، میگوییم که انحلال قهری بوده است. این حالت در زمانی است که شرکت شما دچار ورشکستگی شده باشد، توجه داشته باشید که برای انحلال قهری و ورشکستی نیاز به حکم دادگاه نیست و شما بدون نیاز به این حکم میتوانید شرکت خود را منحل کنید.
از نواقص موجود در قانون ثبت شرکتها این است که خیلی از شرکتها بعد از ثبت، به فعالیتهای خارج از حوزه خود مشغول میشوند و مرجع صادرکننده نیز نظارت کاملی در این زمینه ندارد. مثلاً وقتی یک شرکت برای فعالیت اعزام دانشجو به خارج از کشور ثبت میشود باید تأییدیه وزارت علوم را داشته باشد و فقط در این زمینه فعالیت کند. اما گاهی میبینیم در عمل برخی از شرکتها در کنار فعالیتی که برای آن ثبت شدهاند، فعالیتهای دیگری هم انجام میدهند و نظارتی نیز در این زمینه وجود ندارد. بر اساس بند8 لایحه اصلاحی قانون ثبت شرکتها، مراجع صادرکننده مجوز فعالیت اشخاص حقوقی، مکلفند نظارت کامل بر نحوه فعالیت آنها داشته باشند و درصورت مشاهده انحراف از موضوع فعالیت و اهدافی که برای آن ثبت شدهاند، سریعاً مراجع قضایی گزارش دهند، که توقف و انحلال شرکت خاطی صورت بگیرد. در موارد دیگر که موضوع فعالیت نیاز به مجوز ندارد، هر ذینفع میتواند درصورت مشاهده هرگونه انحراف از موضوع، توقف یا انحلال شرکت را از مراجع قضایی درخواست کند. مثلاً یک شرکت حملونقل که از وزارت راه مجوز گرفته، اگر حوزه فعالیتش را تغییر دهد یا در کنار کار حملونقل اقدام به فعالیتهای دیگری مثل صادرات و واردات کند، وزارت راه میتواند موضوع را به مراجع قضایی اطلاع داده تا مجوز شرکت باطل شود.
هنگامی که دو یا چند نفر سرمایه و تخصص خود را در قالب شرکت ایجاد میکنند در واقع یک شخصیت حقوقی جدید به نام شرکت را به وجود میآورند. اما این شرکت ممکن است پس از مدتی و به دلایل مختلف به صورت اختیاری یا قهری به فعالیت خود پایان دهد و منحل شود. شرکاء و سهامداران شرکت موظفند که پس از انحلال و برچیده شدن شرکت، این موضوع را به صورت رسمی به مرجع ثبتی کشور اعلام کنند تا موضوع درخواست منحل نمودن شرکت ثبت شود که به این فرآیند در اصطلاح ثبت انحلال شرکت گفته میشود.
پس از قبول مسئولیت توسط مدیر یا مدیران تصفیه باید سریع اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیات انحلال شرکت کنند. مدیران6 ماه فرصت دارند تا مالیات تعیینشده را بپردازند و همه امور مالی شرکت منحل شده را به سرانجام برسانند. توجه داشته باشید که تا زمانی که طلبکاری وجود دارد که طلبش را وصول نکرده است، شرکاء حق ندارند اموال را بین خود تقسیم کنند و قسمتی از اموال را برای خود قائل شوند. اگر انحلال شرکت به دلیل ورشکستگی نباشد، شخص حقوقی حتی پس از منحل کردن شرکت هم میتواند درخواست ورشکستگی داشته باشد. آخرین برگ پرونده اشخاص حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور، فرم اظهارنامه مالیاتی انحلال شرکت است. بعد از این که شرکت منحل شد، مدیر آن دیگر هیچ سمتی ندارد. اما ممکن است شرکت هنوز کارهای ناتمامی داشته باشد؛ در این مواقع یک نفر به عنوان نماینده که مدیر تصفیه خوانده میشود، کارهای عقب افتاده شرکت مثل مطالبات و بدهیها را ساماندهی میکند.
مؤسسه ثبت کلهر با بیش از یک دهه فعالیت تخصصی درحوزه ثبت شرکت، ثبت برند و ارائه خدمات تخصصی ثبتی و حقوقی به شرکتها و اشخاص در حوزه ثبت انواع شرکتها و مؤسسات غیرتجاری تنظیم صورتجلسات شـرکتها، ثبت برنـد و لوگو میپردازد. پیشنهاد میکنیم حتما از خدمات مشاوه رایگان این مؤسسه استفاده نمایید و هر سؤالی که در زمینه انحلال شرکت دارید از متخصصان ما بپرسید.
پنجشنبه, 13 خرداد 0
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
در انحلال شرکت،کلیه ی اعضاء میبایست صورتجلسه را امضاء کنند،حتی اگر یک عضو راضی نباشد، نمی توانند شرک...