روشهای انتقال سهام جزء مواردی است که در زمان ثبت شرکت، با توافق همه سهامداران و با توجه به رأی آنها که در اساس نامه شرکت ذکر میگردد، انجام میشود. تعریفی که در ماده 24 لایحه اصلاحی قانون تجارت، از سهام انجام گرفته این است که، سهام سهمی از سرمایه شرکت سهامی عام یا شرکت سهامی خاص است. این سهم بنا بر میزان مشارکت سهامداران، منافع و تعهدات آنها، سهام شرکت سهامی را مشخص میکند. ورقه سهم هم سندی قابل معامله میباشد، که تعیین کننده تعداد سهامی است، که صاحب آن در شرکت سهامی دارند. تمامی سرمایه شرکت به قطعات سهام تقسیم میشود، جمع مبلغ اسمی سهام در شرکت سهامی، نشان دهنده میزان سرمایه شرکت میباشد. بنابر ماده 32 لایحه اصلاحی قانون تجارت، قطعات سهام در صورت تجزیه، مبلغ اسمی آن باید بهصورت مساوی باشد. کلمه سهم مخصوص شرکتهای سهامی خاص و عام است. برای شرکتهای دیگر مانند شرکت تعاونی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی و.. بهجای سهام از کلمه سهم الشرکه استفاده میشود. به همین دلیل به شرکای شرکت، در شرکت سهامی خاص سهامدار میگویند. در شرکتهای دیگر (تعاونی، تضامنی، مسئولیت محدود و..) به شرکاء شرکت، صاحبان سهم الشرکه میگویند.
در تمامی شرکتهای سهامی از انتقال سهام به عنوان وسیلهای برای ورود و خروج شرکای جدید استفاده میشود. شرکاء میتوانند در زمانیکه صلاح میدانند، از طریق انتقال سهام به سهامداران قبلی و یا شرکای جدید، از عضویت شرکت خارج شوند. این نقل و انتقال سهام باید بنابر قوانینی باشد، که با توافق سهامداران در اساس نامه شرکت ثبت گردد. در صورتیکه در اساس نامه شرکت شرایطی برای رد و بدل سهام ذکر نشده باشد، این انتقال آزادانه و بدون هیچ نوع محدودیتی انجام میگیرد.
سهام شرکتها را با توجه به واگذاری و انتقال آن به دو دسته سهام بینام و سهام بانام تقسیم میشوند.
بنابر ماده 39 لایحه اصلاحی قانون تجارت، سهام بینام بهصورت سند و در وجه حامل تنظیم میگردد. مالک این نوع سهام فردی است که آن را در اختیار دارد، مگر آنکه چیزی بر خلاف آن ثابت شود. انتقال سهام بینام نیاز به تشریفات خاصی ندارد، رد و بدل آن به صرف قبض و اقباض انجام میگیرد. اگر سهام بینام مفقود شود، یا به سرقت برود یابنده میتواند مدعی مالکیت آن شود.
طبق ماده 40 لایحه اصلاحی قانون تجارت، سهام با نام مالک آن فردی مشخص است. این سهام جزء اموال و دارایی شخصی است که در دفتر سهام شرکت با نام همان فرد مرقوم شده است. بنابراین فردی به غیر از صاحب سهام نمیتواند ادعای مالکیت آن را داشته باشد.
بهطور کلی نقل و انتقال سهام نیازمند سند رسمی نیست. اما با توجه به مقررات قانونی برای انتقال سهام تشریفاتی در نظر گرفته شده است. در صورتیکه این تشریفات قانونی رعایت نشود، این انتقال سهام از نظر اشخاص و شرکتهای ثالث معتبر نخواهد بود. لازم است افرادیکه با سهام سر و کار دارند، مراحل نقل و انتقال آن را نیز به خوبی بدانند. در ابتدا برای انتقال سهام باید تمامی مالیات متعلق به سهام شرکت پرداخت شود. فرد سهامدار مشکلی در ارتباط با مالیات پرداخت نشده وعقب افتاده نداشته باشد. انتقال سهام باید با در نظر داشتن مراحل قانونی آن انجام گیرد، تا از نظر قانونی موجه باشد. باید تمامی مراحل انجام شده همراه با مدارک آن بهصورت مستند به اداره ثبت شرکتها تحویل داده شود. این مراحل شامل موارد زیر است:
مؤسسه حقوقی ثبت کلهر با بهرهگیری از بهترین و مجربترین وکلای پایه یک دادگستری، دارای تسلطی کامل بر روی قوانین حقوقی در زمینه ثبت شرکتها هستند. وکلای این مؤسسه در این زمینه میتوانند خدمات مشاوره ای بسیار مفیدی را به اشخاص حقیقی و حقوقی ارائه دهند. از جمله خدمات این مرکز حقوقی میتوان به تنظیم و انعقاد قراردادهای مربوط به انتقال سهام، سهم الشرکه، خدمات مشاوره در مورد مالیات نقل و انتقال سهام و.. اشاره کرد.
انتقال قهری سهام عبارت است از انتقال سهام به فردی دیگر، بنا به دلایلی مانند فوت شخصی که صاحب سهام باشد. بنابراین انتقال قهری ناشی از توافق و اراده طرفین نیست. در این شرایط فوت شخص سهامدار، موجب انتقال اموال او به وارثان میشود. در این نوع انتقال، ورثه دارای همان حقوقی هستند، که متوفی در شرکت داشته است، مثل داشتن حق رأی حق دریافت سود از سهام و... میباشد.
مدیران باید تعداد سهامی که در اساس نامه کمپانی تعیین و مشخص شده است را دارا باشند. تعداد سهام موجود در شرکت، نباید کمتر از تعداد سهامی که در اساس نامه تعیین شده است باشد. میزان سهام باید به اندازه ای باشد که برای رأی دادن در مجمع عمومی مورد نیاز است. وجود این مقدار سهام در اساس نامه برای تضمین خسارتی است، که امکان دارد بهدلیل قصور مدیران یا شرکاء بر کمپانی وارد شود. این نوع سهام غیر قابل انتقال با نام است و تا هنگامیکه مدیری برگه تصفیه حساب مالیات دورهای خود در شرکت را دریافت نکردهاند، سهام در صندوق شرکت به عنوان وثیقه باقی میماند. در صورتیکه یکی از مدیران بخواهد پیش از تصویب ترازنامه و نیز تصفیهحساب سود و زیان دوره مالی خود، سهام را به دیگری انتقال نماید، از او سلب سمت میشود. اگر انتقال سهام صورت گیرد، مدیر باید از مدیرت استعفاء دهد و جانشینی برای او از طرف مجمع عمومی عادی یا هیئت مدیره انتخاب شود
سهام جمع سهم است که طبق قوانین تجاری تعیین کننده مالکیت افراد و سهم آنها در شرکت سهامی است. شرکت سهامی در زمان ثبت شرکت حداقل از سه نفر تشکیل شده و سرمایه آن به سهام مساوی تقسیم میشود. هر کدام از صاحبان سهام به اندازه سهم خود در شرکت مسئولیت دارند. شرکتهای سهامی، یکی از رایجترین شرکتهای تجاری در ایران بوده و دارای اهمیت زیادی هستند. سرمایه اصلی شرکت که همان سهام است، بنابر شرایطی قانونی قابل نقل و انتقال میباشد. لازم است اشخاص برای موفقیت در کار خود در زمان ثبت شرکت و یا انتقال سهام از یک مشاور حقوقی مجرب و متخصص در این زمینه استفاده کنند.
یکشنبه, 08 فروردین 0
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
آیا میدانستید، طبق قانون، کسی مالک سهام یک شرکت است که اسمش در دفتر ثبت سهام، ثبت شده باشد؟ ...