یکی دیگر از اقسام ثبت شرکتهای تجاری، ثبت شرکت نسبی است. شرکت نسبی، مانند شرکت تضامنی، شرکت شخص محسوب میشود و مقررات آن تقریباَ با شرکت تضامنی یکی است و تفاوت عمده آنها در میزان مسئولیت شرکاء میباشد.
- شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوصی بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکاء بهنسبت سرمایهای است که در شرکت گذاشته
ماده188: هر کس به عنوان شریک ضامن در شرکت نسبی موجودی داخل شود به نسبت سرمایه ای که در شرکت میگذارد مسئول قروضی خواهد بود که شرکت قبل از ورود او داشته اعم از اینکه در اسم شرکت تغییری داده شده یا نشده باشد. قرار شرکاء برخلاف این ترتیب نسبت به اشخاص ثالث اثر ندارد.
- شرکت نسبی یکی از انواع شرکتهای اشخاص بوده و شرکتی تجاری میباشد شرکت نسبی به قانون ایران اختصاص دارد و در کشورهای اروپایی شرکتی با این عنوان وجود ندارد.
- شرکت نسبی نزدیکترین شرکت تجاری به شرکت مدنی میباشد. تنها تفاوت این دو شرکت فرض شخصیت حقوقی برای شرکت نسبی است.
- زمانی میتوان شرکت نسبی را تشکیل شده نامید که تمام سرمایه ی نقدی آن پرداخت شود و سهم الشرکه غیر نقدی آن تقویم و تسلیم شود.
مطابق ماده 184 در نام شرکت عبارت ( شرکت نسبی ) و لااقل اسم یک نفر از شرکاء باید ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکاء نباشد بعد از اسم شریک یا شرکائی که ذکر شده عبارتی از قبیل (و شرکاء) (و برادران) ضروری است.
- در شرکت نسبی هیچ یک از شرکای شرکت نمیتواند سهم خود را به شخص دیگری انتقال دهد مگر با رضایت تمام شرکاء
- تا قبل از اینکه شرکت نسبی منحل گردد طلبکاران شرکت میتوانند طلب خود را از خود شرکت دریافت کنند اما بعد از منحل شدن شرکت طلبکاران میتوانند بابت طلب خود به تک تک شرکاء مراجعه نمایند.
- مسئولیت شرکاء در شرکت نسبی به نسبت سرمایه و سهامی است که دارند.
- اگر دارایی شرکت نسبی برای تادیه تمام قروض شرکت کافی نباشد هر یک از شرکاء به نسبت سرمایه ای که در شرکت داشته، مسئول تادیه قروض شرکت هستند.
- برای این که محرض شود که دارایی شرکت کافی برای پرداخت بدهیهای آن میباشد یا خیر، لازم است که شرکت منحل شود و دارایی آن نقد گردیده و بابت طلب طلبکاران به آنها پرداخت شود.
ماده ی 95 قانون تجارت ثبت کلیه شرکتهای تجاری را الزامی دانسته است. در واقع، ثبت شرکت به عنوان اقدام نهایی در تاسیس شرکت به شمار میرود. ثبت شرکت نسبی برای ثبت شرکت نسبی سرمایه باید به طور کلی پرداخت شود و شرکتنامه و اساسنامه تنظیم گردد؛ و در صورتی که سرمایه غیر نقدی است، ارزیابی شده و تحویل داده شود.
لازم به ذکراست تا زمانی که سرمایه تمام و کمال پرداخت نشود، شرکت به وجود نخواهد آمد. در اساسنامه شرکت باید مقررات برای اداره شرکت و قرارداد نسبی شرکت و روابط میان شرکاء ذکر گردد.
* دو نسخه شرکتنامه، اساسنامه و تقاضانامه تکمیل شده و ارائه گردد.
* اگر ثبت شرکت توسط وکیل انجام شود، باید اصل وکالتنامه وی ارائه گردد.
* اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره
* فرم تعیین نام به ترتیب اولویت تکمیل شود.
* دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین و صورت جلسه هیات مدیره
* اگر برای ثبت موضوع به مجور نیاز است، از مراجع ذیربط، اصل مجوز فعالیت اخذ شده و ارائه گردد.
* برابر بودن تصویر با اصل مدارک احراز هویت مدیران، شرکاء و هیئت نظارت
- در شرکت نسبی شرکاء باید لااقل یک نفر از میان خود یا از خارج برای سمت مدیریت انتخاب نمایند و مسئولیت حقوقی او درمقابل شرکت مانند وکیل است.
- حدود اختیارات مدیران همان حدود اختیارات مدیران شرکت تضامنی است.
تقسیم سود در این شرکت به نسبت سهم هر یک از شرکاء میباشد. مگر اینکه در شرکت نامه طریق دیگری پیش بینی شده باشد. طبق قانون تجارت سایر موارد در شرکت های نسبی مانند تصمیم گیری، نظارت برامور، تغییر اساسنامه، تقسیم سود و زیان استناد به تهاتر و انحلال شرکت و … به همان طریق شرکت تضامنی است.
Ø شرکت نامه برابر قانون تنظیم شده باشد.
Ø تمام سرمایه نقدی پرداخت شده باشد.
Ø سهم الشرکه غیرنقدی با رضایت همه شرکاء ارزیابی و تسلیم شده باشد.(ماده 185 ق. ت )
Ø حداقل دو شریک وجود داشته باشد وحداکثر بدون محدودیت میباشد.
Ø اسم شرکت باید دارای عبارت نسبی و نام یکی از شرکاء باشد.
Ø حداقل سرمایه جهت ثبت یک شرکت نسبی محدودیت ندارد.
Ø داشتن بازرس الزامی نمیباشد اما میتواند بازرس داشته باشد.
طبق مواد ۱۱۸ ٬۱۱۹و ۱۲۲برگرفته از ماده ۱۸۵قانون تجارت شرکت نسبی وقتی تشکیل میشود که تمام سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی تقویم و تسلیم شده باشد. در شرکت نسبی منافع به نسبت سهم الشرکه بین شرکاء تقسیم میگردد مگر آنکه شرکتنامه غیر از این ترتیب را مقرر داشته باشد. اگر در شرکت نسبی سهم الشرکه یک یا چند نفر غیر نقدی باشد باید سهم الشرکه مزبور قبلاً به تراضی تمام شرکاء تقویم شود.
مرکز اصلی شرکت همان جایی است که شرکت میخواهد فعالیت خود را در آنجا انجام دهد. باید توجه داشت که آدرس شرکت از اهمیت خاصی برخوردار است به دلیل اینکه حوزه مالیاتی را مشخص مینماید. در حال حاضر مرکز اصلی شرکت در شرف تاسیس توسط اداره ثبت شرکتها استعلام میشود و باید آدرس با کد پستی همخوانی داشته باشد.
شرکت در شرف تاسیس میتواند دارای شعب مختلف باشد. که با اعلام شعب و انجام امور مربوط به تاسیس شعب برای کمتر شدن هزینه میتوان در ابتدای تاسیس شرکت ، شعب را اعلام نمود.
مدت فعالیت شرکت نسبی به صورت محدود یا نامحدود میباشد. برای مثال شرکتهایی که برای انجام کارهای پروژه ای تاسیس میشوند عمدتاً به صورت محدود هستند و شرکت هایی که برای انجام امور بازرگانی میباشد به صورت نامحدود تاسیس میگردد.
1) حق الوکاله وکیل و حق الثبت شرکت نسبی
2) تنظیم اوراق مربوط به ثبت شرکت نسبی از جلمه اساسنامه و اظهارنامه و شرکتنامه و متن صورتجلسات میباشد.
3) وارد کردن کلیه اوراق تنظیم شده به سیستم
4) پرداخت هزینه روزنامههای رسمی و روزنامه کثیرالانتشاربرای درج آگهیهای شرکت ثبت شده نسبی
5) تنظیم و ثبت اشخاص حقوقی شرکت از جمله معرفی نامه اشخاص حقوقی و استعلام های مربوطه برای اشخاص حقوقی
6) تنظیم و ثبت کد فراگیر اشخاص غیر ایرانی
7) ثبت شرکت نسبی در شهرستانها و شهرهایی به جزء تهران با هزینه کمتر و بدون وکیل انجام میشود.
وقتی طرف معامله شما، شرکت نسبی باشد، تا حدودی از امنیت برخوردارید. چرا که اگر برای دریافت طلب خود، به شرکت مراجعه کردید و دیدید سرمایهی آن برای پرداخت بدهی شما کافی نیست، میتوانید پس از دریافت سرمایه شرکت، برای باقی طلب خود، به شرکاء مراجعه کنید و به نسبت مسئولیتی که هرکدام از شرکاء دارند، باقی طلب خود را از آنان بگیرید. (هرشریک به نسبت سرمایهای که آورده مسئول است)
جمعه, 21 شهریور 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
آیا میدانید، میزان مسئولیت مدیران در شرکت تضامنی، با سایر شرکتهای تجاری متفاوت است؟ ...