در قانون شركتهای تعاونی اینگونه تعریف شده است: شركت تعاونی شركتی است از اشخاص حقیقی و حقوقی كه با هدف رفع نیازمندیهای مشترك و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاء ازطریق خودیاری و كمك متقابل طبق اصولی كه در قانون مطرح شده تشكیل میشود.
تعداد اعضای شركت تعاونی نباید از ٧ نفر كمتر باشد.
در شركت تعاونی باید تمام یا حداقل 51درصد سرمایه به وسیله اعضاء در اختیار شركت تعاونی قرار گرفته باشد.
وزارتخانهها، سازمانها، شركتهای دولتی و وابسته به دولت و تحت پوشش دولت، بانكها، شهرداریها، شوراهای اسلامی كشوری، بنیاد مستضعفان و سایر نهادهای عمومی میتوانند در راستای اجرای بند 2 اصل 43 قانون اساسی میتواند بدون آنکه عضو شرکت تعاونی شوند اقدام به کمک در تأمین یا افزایش سرمایه نمایند از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر از قبیل مشاركت، مضاربه، مزارعه، مساقات اجاره، اجاره به شرط تملیك، شرط فروش اقساطی.
یکی از انواع شرکتهای تجاری که در قانون تجارت ذکر شده، شرکت تعاونی تولید و مصرف است. براساس قانون تجارت شرکت تعاونی به دو نوع شرکت تعاونی تولید و شرکت تعاونی مصرف تقسیم میشود. در سال 1370 قانون بخش تعاونی اقتصاد تصویب شد که در این قانون شرکت تعاونی به تعاونی تولید و تعاونی توزیع تقسیم شده. برای ثبت و نحوه تشکیل و چگونگی تقسیم سهم بین اعضا این شرکت نیاز به اطلاعات داریم . در دستورالعمل تشکیل تعاونیها شرکت از نظر نوع فعالیت به دو دسته تقسیم شده و از لحاظ عضویت نیز به دو نوع دیگر تقسیم میشود.
شرکت تعاونی تولید طبق ماده 190 و 191 قانون تجارت شرکتی است که بین عدهای از هم صنفها تشکیل میشود و شرکای شرکت مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار میبرند. باید حداقل دوسوم اعضای که شرکت تعاونی تولید را اداره میکنند باید از شرکایی انتخاب شوند که حرفه آنها موضوع عملیات شرکت است.
اگر موضوع شرکت تعاونی فعالیت بازرگانی باشد، شرکت تجاری محسوب میشود. و شرکا میتوانند در قالب شرکت سهامی خاص و یا بامسئولیت محدود شرکت خود را ثبت کنند.
تعاونیهای تولید شامل تعاونیهایی است که در زمینه کشاورزی، پرورش و صید ماهی، شیلات، دامداری، دام پروری، صنعت و معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری فعالیت میکنند.
درتعهد نامه شرکت تعاونی، قید نوع فعالیت و نوع شرکت اعم از تولیدی یا توزیعی بودن الزامی است.
موضوع فعالیت شرکتهای تعاونی محدود نیست و هر فعالیت و کاری که در عهد نامه شرکت تعاونی نوشته شده باشد، مجاز است. در نتیجه، یک شرکت تعاونی میتواند همزمان، شرکت تعاونی تولید و اعتبار و مصرف باشد.
طبق ماده 192 شرکت تعاونی مصرف شرکتی است که برای اهداف زیر به وجود میآید:
در مورد نام گذاری این شرکت نیز شرکت تعاونی نیز مثل سایر شرکتهای تجاری برای ثبت به عنوان شخصیت حقوقی مستقل در اداره ثبت شرکتها به انتخاب نیاز نام دارد که برای انتخاب نام این شرکت حتما باید کلمه تعاونی در نام آن قید شود .
کارشناسان ثبت کلهر نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرکت تعاونی تولید و مصرف پاسخ دهند .
شركت تعاونی با اقدام مجمع مؤسس كه اعضاء آن عدهای افراد واجد شرایط هستند تأسیس میشود. تعداد اعضای مجمع عمومی مؤسس هفت نفر است كه سه نفر به عنوان هیئت مؤسس و یك نفر به عنوان نماینده در اداره كل تعاون مشغول به فعالیت است. در اولین جلسه رسمی مجمع عمومی عادی كه با شركت متقاضیان تشكیل میشود. اساسنامه شرکت تعاونی پیشنهادی پس از بحث و بررسی با موافقت حداقل دو سوم اعضاء تصویب میشود.
حداقل و حداكثر تعداد اعضاء در تعاونیها به نسبت سرمایه و فرصت اشتغال و نوع فعالیت و رعایت اصل عدم تمركز و تداول ثروت مطابق آییننامه مصوبه وزارت تعاون مشخص میشود. ولی در هر صورت تعداد اعضاء نباید از ٧ نفر كمتر باشد.
خروج عضو از شرکت تعاونی اختیاری است و نمیتوان آن را منع كرد اما اگر خروج فرد موجب ضرری برای تعاونی باشد موظف به جبران خسارت است.
در صورت فوت عضو، ورثه او در صورت دارا بودن شرایط لازم عضو شرکت تعاونی به حساب میآیند در واقع عضویت شرکت به ارث میرسد و در صورت تعدد ورثه باید مابهالتفاوت افزایش سهم به دلیل تعدد خود را بپردازند و گرنه با اعلام عدم تمایل عضویتشان لغو شده و در صورت لغو عضویت به هر علت سهم و تمام حقوق و مطالبات عضو به قیمت روز محاسبه و به دیون تعاونی تبدیل میشود كه پس از كسر دیون متوفی به شرکت تعاونی به ورثه اش پرداخت میشود.
سرمایه تامین یا تعهد شده از طرف اعضاء در ثبت شركت تعاونی نباید كمتر از 51 درصد كل سرمایه شركت باشد و هر شرکت تعاونی وقتی ثبت میشود كه حداقل یك سوم سرمایه آن تأدیه و در صورتی كه به صورت نقدی و جنسی باشد تقویم و تسلیم شده باشد.
در شرکتهای تعاونی حداقل میزان سرمایه یک میلیون ریال است.
سهم اعضاء درتأمین سرمایه تعاونی مساوی است. مگر اینکه مجمع عمومی تصویب کند که بعضی از اعضاء سهم بیشتری بخرند. در این حالت حداکثر میزان سهم هر عضو نباید از 30 درصد کل سرمایه تعاونی بیشتر شود.
جمعه, 25 مهر 99
4 ماه پیش
7 ماه پیش
1 سال پیش
شما میتوانید با دوست، خویشاوند یا همشهری خود برای رسیدن به منافع مشترک اقدام به ثبت شرکت تعاونی کنید. ...