در ثبت شرکت تعاونی اعتبار ، بنابر ماده 2 قانون شرکتهای تعاونی که در سال 1350 تصویب شد، تعاونی متشکل از اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که جهت فعالیت در اموری مانند تولید و توزیع ثبت میشود که با هدف ارتقاء وضعیت اجتماعی و اقتصادی و رفع نیازمندیهای مشترک اعضاء از طریق همیاری، مشارکت و کمک متقابل آنها به یکدیگر تشکیل میشود. بر طبق قوانین شرکتهای تعاونی تعداد اعضاء نباید کمتراز هفت نفر باشند. و اعضای شرکت باید کل سرمایه و یا حداقل پنجاه و یک درصد از مقدار سرمایه تعاونی را تامین کنند. سایر نهادها و سازمانها مانند شهرداریها، بانکها، بنیاد مستضعفان، وزارتخانهها، شورای اسلامی کشور، شرکتهای دولتی و یا وابسته و تحت پوشش دولت مطابق بند دوم اصل43 قانون اساسی بوسیله وام بدونه بهره و یا از راههای قانونی دیگر مانند اجاره، اجاره به شرط تملیک، مساقات، مشارکت، شرط فروش اقساطی و صلح این امکان را دارند که نسبت به افزایش و یا تامین سرمایه شرکت تعاونی اقدام کنند بدونه آن که این سازمانها عضو شرکت تعاونی باشند.
شرکتهای تعاونی براساس نوع عضویت به دو نوع شرکت تعاونی عام و شرکت تعاونی خاص تقسیم میشوند. درشرکت تعاونی عام عضویت در آن برای عموم مردم آزاد است اما در شرکت تعاونی خاص عضویت در این نوع از شرکت برای اقشار و گروههای خاصی از افراد جامعه مانند پزشکان، کشاورزان، دانشجویان، زنان، وکلای دادگستری و... اعضای هر شغل و حرفه خاصی و مانند اینها با رعایت شرایط آزاد مشخص میشود.
در این نوع تعاونی با اداره یک واحد تولیدی که به منظور اشتغال در زمینههای مربوط به شیلات، صنعت، معدن، دامپروری، پرورش وصید ماهی، امور مربوط به کشاورزی، دامداری وعمران شهری وروستایی وعشایر ومانند اینها فعالیت میکند.
این تعاونی در کارهای مربوط به تهیه و توزیع کالا، خدمات، مسکن و سایر نیازهای اعضاء به فعالیت میپردازند.
اهداف و مقاصد این نوع از تعاونیها کاملا مشخص و معلوم نیست، زیرا هدف این نوع از شرکتهای تعاونی آمیختهای ازهدفها و مقصود شرکتهای تعاونی دیگر است.
نوع دیگری از شرکتهای تعاونی، شرکت تعاونی اعتبار است که موضوع بحث ما است و به شرح آن میپردازیم:
درسطح بین الملی از این نوع تعاونیها با نامهایی مانند اتحادیه اعتبار، تعاونیهای اعتباری، شرکت تعاونی پس انداز و وام و در پایان تعاونی پس انداز و اعتباریاد میشود.
بنیانگذار این تعاونی اعتباری آقای ویلهلم رایف هایزن، که درسال 1845میلادی برای اولین بار تعاونی وام و پس انداز را تشکیل داد. به دلایلی مانند مفید و موثر بودن جهت بالا بردن سطح اقتصاد و معیشت اعضای خود، خیلی سریع درمیان مردم محبوب و مورد تائید قرار گرفت. این تعاونیها بهدلیل جامعه محور بودنشان در توسعه محله ومنطقه خود بسیار تاثیر گذار هستند در واقع با سرمایهگذاری اعضاء در شرکت دیگر افراد گروه میتوانند ازطریق رهن و وام از این کمک سودی ببرند و آن را با دیگران تقسیم کنند. تعاونی اعتباری به هم نوعان خود در زمینه هایی مانند مراسم خیریه و کمک هزینه تحصیل و موارد دیگر آنها را مورد حمایت و کمک قرار دهد.
میتوان تعاونیهای اعتباری را موسسههای مالی نیز دانست که صاحبان اصلی این تعاونی اعضای آن میباشند. اساس شکل گیری این تعاونیها بر همکاری و همراهی است. این تعاونیها به شکل خودگردان و غیر وابسته و مستقل هستند. برای انجام فعالیتهای خود وابسته به قوانین و مقررات کشوری هستند که درآن فعالیت میکنند. شرکتهای تعاونی باید تابع قوانین 9 گانه تعاونیهای اعتباری باشند که این اصول بوسیله شورای جهانی اتحادیههای اعتباری تهیه، گردآوری و منتشر شده است. این اصول شامل مواردی مانند این که تعاونی دارای هویت است، فقط جهت سود آوری نمیباشد، دموکراتیک است، داشتن احساس تعهد نسبت به خدمات، آموزش دیدن اعضاء، داشتن مسئولیت اجتماعی، هر عضو فقط یک رای دارد، مدیران داوطلب و هویت داشتن تعاونی است.
اصول اصلی تعاونیهای اعتباری از هیئت مدیره، مجمع عمومی، و بازرس و یا بازرسان تشکیل می شود . از وظایف هیئت مدیره انتخاب فردی واجد شرایط درمیان اعضای شرکت و یا خارج از آن به منظور مدیریت تعاونی به مدت زمان دوسال که زیر نظر هیئت مدیره انجام وظیفه کند. طبق آئین نامه حقوق و مزایا وظایف و اختیارات مدیرعامل مشخص خواهد شد. که بنا به در خواست هیات مدیره مورد تائید مجمع عمومی عادی قرار خواهد گرفت . شرکتهای دولتی وابسته به دولت و تحت پوشش آن و شوراهای اسلامی کشوری وزارتخانهها، سازمانها، ، بانکها، شهرداریها، بنیاد مستضعفان و دیگر سازمانهای عمومی میتوانند بوسیله وام بدون بهره یا هر راه قانونی دیگری مانند: بیع، شرط مزارعه، مشارکت، مضاربه، مساقات، اجاره، اجاره به شرط تملیک، فروش اقساطی و صلح به تامین یا افزایش سرمایههای شرکت تعاونی اعتباری کمک کنند بدون اینکه آنها عضو این شرکتهای تعاونی باشند.
«کمک گرفتن و پذیرفتن هدایای نقدی و غیرنقدی از اشخاص حقیقی و حقوقی و دولت » «دریافت تسهیلات اعتباری و وامهای قرضالحسنه از موسسههای اعتباری مجاز و بانکها»، « سپردن وجوه خود را به صورت سپرده بلندمدت و کوتاه مدت در نزد موسسات اعتباری مجاز و بانکها » « در حیطه مدیریت نقدینگی شرکت بتواند اوراق مشارکت دولتی یا تضمین شده از طرف دولت و نیز سهام اتحادیه تعاونی اعتبار خریداری کن» « انجام دادن دیگر خدمات اعتباری برای اعضا با توجه به میزان امکانات و رعایت حدود قوانین و مقررات».
با توجه به آیین نامه مصوب مجمع عمومی و رعایت مصوبهها و قوانین شورای پول و اعتبار در قالب مقررات مربوط به شرکت تعاونی اعتبار، این شرکتها منحصرا (برطبق ماده شرکتهای تعاونی، تعاونی اعتباراجازه ندارد برای غیر عضوعملیات اعتباری انجام دهد) برای اعضا میتوانند نسبت به پرداخت وام و تسهیلات اعتباری با در یافت بهره(در چارچوب قوانین و مقررات ذکر شده) و انواع حساب سپردههای مختلف اقدام نمایند.
تامین نیازمندیهای رفاهی و اعتباری اعضاء با اعطای وام مسکن و کمک هزینههای درمانی و..
کمک به تحقق عدالت اجتماعی با تامین نیازهای مشترک اعضاء مانند نیاز فرهنگی اجتماعی واقتصادی رایج کردن همکاری و اتحاد و مشارکت و تعاون عمومی
برطبق آخرین گزارشهای بانک مرکزی، حدود 263 تعاونی اعتباری کارکنان دستگاهها و وزارتخانهها و نهادها با داشتن مجوز قانونی فعالیت میکنند.
شرکتهای تعاونی اعتباروظیفه دارند که حداکثرتا مدت شش ماه از تاریخ ثبت یا تاسیس شرکت اقدام به اخذ مجوز از بانک مرکزی نمایند. در صدور مجوز برای فعالیت، اعتبار آن به مدت پنج سال است و پس از این مدت در صورت تایید عملکرد شرکت تعاونی اعتبار بهوسیله بانک مرکزی صدور مجوز فعالیت شرکت بهصورت نامحدود میباشد.
شرکتهای تعاونی اعتباری با پیروی از اصول بین المللی تعاون به عنوان بزرگترین شبکه توزیع اعتبارات خرد در جهان و یکی از موثرترین اسباب توسعه جوامع جهانی به شمار میآیند. ازاهداف اصلی این شرکتها به ثبت رساندن تعاونیهای با کیفیت پایدار در جهان به عنوان وسیله در جهت توسعه اجتماعی و اقتصادی در سطح بین المللی است. سازمانهایی نیز در سطح جهانی هستند که ازاتحادیههای اعتباری حمایت میکنند که شامل: رابوبانک هلند، کنفدراسیون های منطقه ایی، اتحادیههای اعتباری شورای جهانی، اتحادیههای اعتباری وانجمن بین المللی بانکداری تعاونی را شامل میشوند
چهارشنبه, 28 آبان 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش