مشارکت عدهای افراد که همصنف هستند یا مثلاً همسایه، دوست، خویشاوند یا همشهری؛ که برای رسیدن به منافع مشترک اقدام به ثبت شرکت تعاونی میکنند. برای تهیه مسکن یا خرید مایحتاج یا کسب اعتبار و وام، تعاونی ایجاد میکنند، به این صورت که سرمایه معینی را میآورند و دستهجمعی مشکلی را حل میکنند.
شرکت تعاونی تولیدی :
شرکتی که برای اشتغال در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی و عشایری تشکیل میشود و یک واحد تولیدی را ایجاد میکند.
تعاونیهایی که نیاز بخشهای تولیدی و مصرفکنندگان خود را در قالب مصالح عمومی و با در نظر گرفتن کاهش هزینهها تهیه و تامین میکندو در زمینه تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازمندیهای اعضاء فعال هستند.
شرکتهای تعاونی که فعالیتشان هم تولیدی و هم توزیعی باشد را شرکت تعاونی تولیدی و توزیعی مینامند.
شرکتهای تعاونی از نظر عضویت به دو دسته تقسیم میشوند:
شرکت تعاونی عام :
شرکتی که عضویت در آن برای همه افراد آزاد است. تعداد اعضاء در این تعاونیها حداقل 500 نفر است.و شرکت باید برای تأمین قسمتی از سرمایه اولیه و یا افزایش سرمایه سهام آن را به عموم عرضه کند.
شرکت تعاونی خاص :
شرکتی که عضویت درآن برای گروهی خاص امکانپذیر باشد. مانند:کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان، وکلای دادگستری، و سهام آن نیز فقط به افراد دارای شرایط داده میشود.
هیئت مؤسس و وظایفش:
هفت نفر متقاضی دور هم جمع شده و جلسه تشکیل میدهند، در جلسه از بین خودشان حداقل سه نفر را به عنوان هیئت مؤسس انتخاب میکنند، وظیفه هیئت مؤسس انجام کارهای مربوط به تشکیل شرکت تعاونی است.
نکته: بالاترین مرجع تصمیم گیری و نظارت شركتهای تعاونی، مجامع عمومی هستند كه از اجتماع اعضای تعاونی یا نمایندگان تام الاختیار به صورت عادی و فوق العاده تشكیل میشوند و هر عضو صرف نظر از میزان سهم فقط دارای یك رأی است.
نکته: خروج عضو از شرکت تعاونی اختیاری است ولی اگر خروج فرد باعث ایجاد ضرری برای تعاونی باشد ملزم به جبران آن خواهد بود.
در صورت فوت یک از اعضا، ورثه او در صورت داشتن شرایط لازم عضو شرکت تعاونی به حساب میایند و در صورت تعدد ورثه باید ما به التفاوت افزایش سهم خود را پرداخت کنند. در غیر این صورت عدم تمایل خود را اعلام کرده و عضویت آنان لغو میشود و اگر عضویت به هر علت لغو شود؛ سهم و تمام حقوق و مطالبات عضو به قیمت روز تقویم و تبدیل به دین تعاونی میشود كه پس از كسر دیون عضو فوت شده به شرکت تعاونی بقیه مبلغ به او یا ورثه اش داده میشود.
پس از ارائه مدارک مربوطه، به ثبت کلهر تمامی مراحل انجام شده و موافقتنامه اداره تعاون اعلام میشود. بعد، اقدامات کلی و پایانی ثبت تعاونی توسط ثبت کلهر انجام میشود.
در شرکت تعاونی، تعدد نوع و موضوع فعالیت با ارائه طرح پیشنهادی مجاز است.
شرکتهای تعاونی که بیشتر از 500 عضو داشته باشدو اتحادیههایی که تعداد تعاونیهای عضو آنها همگی بیشتر از 2000 عضو باشد، «تعاونی بزرگ» به حساب میایند.
هیئت مؤسس برای تشکیل تعاونی اقدام میکند. به این صورت که این هیئت متشکل از متقاضیان دارای شرایط قانونی، نسبت به تهیه طرح پیشنهادی و تنظیم اساسنامه، دعوت به عضویت میکنند و اقدام به تشکیل اولین مجمع عمومی عادی برای تصویب اساسنامه و تعیین هیات مدیره و بازرسان میکند.
مؤسسین تعاونی باید با قوانین تعاونیها آشنایی داشته باشند و اگر لازم بود در کلاسهای آموزشی یک روزه که توسط اداره کل تعاون استان تعیین میشود و زمان تشکیل آن حداکثر یک هفته از تاریخ تسلیم تقاضا خواهد بود شرکت کنند.
ضرورت تأسیس تعاونی؛ ارائه دلایلی که بیان کننده تناسب هدفهای تشکیل تعاونی با برنامههای مصوب جمهوری اسلامی ایران است؛ ذکر میزان سرمایه ثابت و در گردش که برای طرح لازم است، تعداد و مشخصات داوطلبان، ذکر میزان سهمی که هر عضو باید تأدیه کند، سوابق و مهارتهای اعضا در رشته فعالیت موردنظر، ذکر نام شعبه صندوق تعاون برای افتتاح حسابهای تعاونی و همچنین معرفی نماینده تامالاختیار به اداره کل تعاون
مدارک لازم که باید توسط هیئت مؤسس تقدیم شود:
1) تصویر شناسنامه و مدارک تحصیلی
2) گواهی پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت
3) برگ عدم سوء پیشینه
کارکنان رسمی و پیمانی دولت با ارائه گواهی یا حکم کارگزینی از دو بند آخر معاف میشوند.
نکته: اداره تعاون بعد از دریافت تقاضانامه ثبت شرکت تعاونی و بررسی طرح در مدت پنج روز نظر مثبت یا منفی خود را به هیات مؤسس اعلام میکندو در صورت موافقت، نمونه اساسنامه شرکت تعاونی و فرمهای لازم را در اختیار نماینده هیات موسس قرار میدهد.
اقدامات هیئت مؤسس بعد از دریافت موافقتنامه تشکیل:
شركتهای تعاونی با رأی مجمع عمومی فوقالعاده یا وزارت تعاون در موارد زیر منحل میشوند:
ـ به دلیل كاهش تعداد اعضا از حد نصاب تعیین شده در صورتی كه حداكثر ظرف مدت 3 ماه تعداد اعضا به نصاب نرسد به تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده شرکت منحل میشود.
ـ در صورتی كه در اساسنامه مدت تعیین شده باشد و مجمع عمومی مدت را تمدید نكرده باشد؛ اگر مدت تعیین شده منقضی شود.
ـ توقف بیش از یك سال بدون عذر موجه
ـ در صورت عدم رعایت قوانین و مقررات مربوط، بعد از 3 بار اخطار كتبی در سال به وسلیه وزارت تعاون
ـ در صورت ورشكستگی طبق قوانین مربوط.
شنبه, 19 مهر 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
طبق قانون، کسی مالک سهام یک شرکت است که اسمش در دفتر ثبت سهام، ثبت شده باشد ...