در این مقاله میخواهیم درمورد تفاوت و شباهتهای نام تجاری و علامت تجاری صحبت کنیم. اول باید بدانیم که نام تجاری چیست؟ نام تجاری قسمتی از یک برند میباشد، که این زمینه را برای مشتری فراهم مینماید تا محصولی را از یک محصول دیگر شناسایی کند.
نام تجاری را باید با دقت و توجه فراوان انتخاب نمود.
مهم است بدانیم که چرا باید در انتخاب نام تجاری دقت کنیم و این نام چه اهمیتی دارد؟
در پاسخ باید گفت که نام تجاری شامل پیام اصلی محصول یا خدمات، به یک روش اقتصادی و تاثیر گذار میباشد و چون این نام، پیام و هویت محصول یا خدمات مارا نشان میدهد، حائز اهمیت است.
یک نام تجاری مناسب، به آسانی هرچه تمام تر، در اذهان نقش میبندد.
همینطور انتخاب نام تجاری، نیاز به تحقیق فراوان دارد.
نام تجاری در یک مجموعه، به برداشت ذهنی و منطقیای گفته میشود که مشتری از محصول یا خدمات آن مجموعه خواهد داشت و همین نام است که از دید مشتری، محصول یا خدمات آن مجموعه را نسبت به دیگر رقبا متمایز میکند.
نام یا برند در اصل همان چیزی میباشد که مشتری با شنیدن، حس کردن و یا هر نوع رابطه ای با آن به شکل ذهنی، شنیداری و یا دیداری، خصوصیات آن را در قلب و ذهن خویش تداعی مینماید.
از دیدگاه کسب و کار، میتوانیم بگوییم که یک نام تجاری در واقع هر نامی میباشد که به طور مستقیم به علت فروش کالا یا خدمات، از آن استفاده میشود.
همچنین این موضوع را هم باید بگوییم که نام تجاری تنها به یک نام ختم نمیشود، بلکه یک جلوه تصویری و بصری مانند یک لوگو یا یک نشانه را هم از خود به نمایش میگذارد.
امروزه شاهد این موضوع هستیم که مردم قصد دارند به مصرف، معنا ببخشند.این معنا گاهی ممکن است به شکلهای متفاوت حاصل شود.قسمتی از این معنا، تشکیل شده از یک سری تفسیرهایی میباشد که از زمانهای قدیم، مردم آن را به مفهموم " سنبل " نسبت دادهاند. پس بنا به گفتههای این بخش از مقاله، نام تجاری چیزی فراتر از نام یک محصول میباشد.آنچه که یک محصول دارای نام تجاری را از یک محصول فاقد نام تجاری جدا مینماید و به آن محصول ارزش میبخشد، مجموع ادراک و احساسات مشتری در رابطه با خصوصیات و چگونگی عملکرد شرکت مرتبط با آن محصول و نام تجاریاش میباشد. این موضوع کاملا روشن است که نام تجاری و ایجاد و خلق یک نام تجاری، جنبهها و ابعاد گسترده و مختلفی را در بر میگیرد.همانطور که میدانید، رقابت در بازار کسب و کار افزایش یافته که این موضوع موجب توجه صاحبین مشاغل به ماندگاری در بازار مشتریان شده است. حال میخواهید بدانید اهمیت علامت تجاری در چیست؟ در این موضوع که این علامت در اذهان جا بیافتد و ماندگار شود.در این زمینه، یکی از نکتههای بسیار مهم، ایجاد وجه تمایز از باقی رقباست.
علامت تجاری علامتی میباشد که در نهایت سادگی و مختصر بودن طراحی خواهد شد و به فعالیت یک مجموعه اشاره مینماید. در طراحی علامت تجاری، میتوان از حروف و اشکال بهره گرفت.
نکته مهم بعد از طراحی و انتخاب یک علامت تجاری خوب، به ثبت رساندن این علامت است که به شکل انحصاری معرف فعالیت آن مجموعه باشد و استفاده آن توسط افراد دیگر، پیگرد قانونی خواهد داشت. پس به ضروری بودن ثبت علامت تجاری نیز باید توجه فراوانی داشت.
چه علامتهایی به عنوان علامت تجاری قابل ثبت هستند:
حرف، کلمه، عدد، ترسیمات هندسی یا دستی، شکل، عکس و یا ترکیبی از این موارد که میتوانند یک مجموعه را معرفی نمایند.در بعضی از کشورها، شعارهای تبلیغاتی هم به شکل انحصاری قابل ثبت هستند. حتما از خود میپرسید که چه علامتهایی را نمیتوان به عنوان علامت تجاری به کار برد؟
باید در پاسخ این سوال بگوییم که طبق ماده ۳۲ قانون علامت در موارد زیر قابلیت ثبت ندارند:
حال لازم است تا اهداف این دو را بدانید ...
همانطور که گفته شد، درست است که قانون تجارت و قانون ثبت شرکتها شرایط خاصی برای انتخاب نام شرکت پیش بینی نکرده اند اما عبارتها و کلمههایی که موجب مشوش شدن اذهان مشتریان میشود و یا ذهن آنها را به سوی کارهای غیر واقعی سوق میدهد، نباید به عنوان نام تجاری انتخاب شوند.
به عنوان مثال:
در جهان امروز، علامت و نام تجاری، عنصر مرکزی بازاریابی و استراتژی عرضه خدمات یا کالاها میباشند.
طبق ماده ۵۷۷ قانون تجارت، صاحب یک تجارت خانه که شریکی در تجارت خانه ندارد توانایی این را ندارد که اسمی برای تجارت خانه خود انتخاب نماید که موهم وجود شریک باشد.
طبق ماده ۵۸۲ قانون تجارت، وزارت عدلیه به موجب نظام نامه ترتیب نام تجاری و اعلان آن، نام و اصول محاکمات در دعاوی مربوطه به نام تجارتی را تعیین خواهد نمود.
این را نیز بهتر است بدانید که تا الآن یک چنین امری از سمت قوه قضائیه تهیه نشده و همچنین آیین نامه مربوطه هنوز تصویب نشده است.
در مورد کشورهای خارجی در ایران، سه مسئله وجود دارد که عبارتند از:
در ادامه بیشتر درباره این سه قانون صحبت خواهیم کرد:
بر طبق ماده ۳ قانون شرکتها، برای این که شخصیت حقوقی شرکت خارجی ای که در ایران است شناخته شود ابتدا باید در کشور خود، شرکت قانونی را شناسایی کنند و سپس در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت برسد در غیر این صورت اگر موارد ذکر شده رعایت نشود، شرکت از دید قانون ایران باطل میشود.
در اصل ۸۱ قانون اساسی ایران بیان شده است که: ارائه امتیاز شکل دهنده شرکتها و موسسهها در کارهای تجاری، کشاورزی و صنعتی و معادن و خدمات به خارجیها ممنوع میباشد.
هنگامی که شخصیت حقوقی یک شرکت به طور قانونی و کامل در کشور ایران به رسمیت رسیده، یعنی این شرکت از تمام حق و حقوقی که برای خارجیها میباشد برخوردار است. حال میبایست بدانید چرا؟
به دو دلیل که عبارتند از:
قرار داد شرکتها بر طبق قانونهای ایران و یا تابع قوانین خارج باید باشد. برای اینکه بگوییم شرکت به درستی تشکیل شده، باید تشکیلات سازمانی آن بر طبق قانون باشد و نوع کار و فعالیت آن نیز درست باشد.
شنبه, 17 اسفند 98
2 ماه پیش
5 ماه پیش
1 سال پیش
برند و نام تجاری از واژههای پرکاربرد در بازار کسب و کار هستند. اما به اشتباه در بسیاری از موارد به جای ...