دربین مجموع شرکتهای خدماتی، صنعتی و بازرگانی میتوان شرکتهارو به دو بخش: شرکتهای سهامی عام و سهامی خاص تقسیم کرد که هر کدام شرایط وقوانین منحصر به فردی دارند که در ادامه مطلب با انها اشنا خواهید شد.
شرکتهای مختلف هنگام ورود به بازار بورس، سهامهایی از شرکت خود منتشر میکنند که کوچک ترین واحد دارایی شرکت به حساب میآید.
افرادی که در انجا سرمایه گذاری کردهاند هم میتوانند این سهام را با توجه به میزان نیاز و وسع مالی، خرید یا فروش کنند.این سهامها شامل شرکتهای سهامی خاص و سهامی عام نیز میشود. هر برگ سهام، مانند سندی است که مالکیت دارنده بر بخشی از شرکت را نشان میدهد.
برای درک بهتر موضوع یک فروشگاه را مثال میزنیم.
در این مثال شما و شریکتان هر نفر پنجاه درصد از فروشگاه را مالک هستید سپس فرض کنید شما به پول نیاز دارید و قصد دارید که بخشی از سهم خود را به نفر جدیدی بفروشید ولی در صورتی که نمیخواهید او را مالک یک سوم فروشگاه کنید و تصمیم دارید سهم بسیار کمتری را برای فروش به ان فرد واگذار کنید.
نوعی شرکت سهامی است که سهام آن قابل داد و ستد در بورس بهادار پیدا نیست ولی توسط مردم به راحتی قابل معامله است.
هنگام تشکیل چنین شرکتی باید تمام سرمایه ان در موقع تاسیس توسط موسسان تامین و بخشی از سرمایه در بانک سپرده گذاری شده باشد.
نوعی دیگر شرکت سهامی است که بخشی ازکل سرمایه ان از طریق فروش سهام به مردم تامین میشود، سهام این نوع شرکتها در بورس اوراق بهادار داد و ستد میشود.
موسسان این شرکتها بخشی از سرمایه مورد نیاز شرکت را از طریق فروش سهام به عموم مردم تامین میکند.
تعداد شرکا در شرکت سهامی عام زیادتر از سایر انواع شرکتهای سهامی است: این امر میتواند منجر به جمع شدن سرمایههای کوچک و ایجاد یک سرمایه بزرگ بشود که انجام فعالیتهای اقتصادی سنگین را میسر میسازد.
1- در شرکت سهامی عام، بخشی از سرمایه و دارایی به وسیله تاسیس کنندگان شرکت و بخشی دیگر از طریق معامله سهامها با مردم تامین میگردد در حالی که در شرکت سهامی خاص تمام سرمایه تنها به وسیله موسسین تامین میگردد.
2- سرمایه ی اولیه در شرکتهای سهامی عام پنج میلیون ریال میباشد و در شرکتهای سهامی خاص یک میلیون ریال است.
3- به موجب ماده سه لایحه قانون تجارت، تعداد شرکا در شرکت سهامی خاص حداقل سه نفر میباشد این در حالی است که حداقل تعداد شرکا در شرکت سهامی عام پنج نفر است.
خرید و فروش سهام در شرکتهای سهامی عام نیازمند به موافقت سهامداران نیست اما در شرکتهای سهامی خاص، این نوع نقل و انتقالها باید با اجازه و اعلام موافقت مدیران یا مجامع شرکت انجام گیرد. سهام شرکتهای سهامی عام را میتوان در بازار بورس عرضه کرد ولی شرکتهای سهامی خاص چنین اجازه ای ندارد.
در تمام شرکتهای سهامی عام عبارت سهامی عام وهمچنین شرکتهای سهامی خاص عبارت سهامی خاص باید قبل از نام شرکت و یا بعد از ان بدون فاصله و یا بدون هیچ علایم نگارشی با نام شرکت، در کلیه اوراقها و اطلاعیهها و اگهیهای شرکت به طور روشن و خوانا ثبت شود.
در این شرکت مسئولیت دارندگان سهام این گونه است که تنها به اندازه سهامشان در قبال قرضها و بدهیهای شرکت مسئول میباشد.
برخلاف شرکتهای دیگر به منظور ساختن و راه اندازی این نوع ازشرکت، حداقل سرمایه ای که تعیین شده است پنج میلیون ریال میباشد .
در شرکت سهامی عام تعداد سهام داران نباید کمتر از پنج نفر باشد.
تعداد اعضای هیت مدیره شرکت سهامی عام حداقل پنج نفر میباشد در شرکت سهامی عام مبلغ اسمی هر سهم نباید بیش ازمبلغ ده هزار ریال باشد .
در شرکت سهامی عام سهام قابلیت عرضه در بورس را دارد، شرکتهای سهامی عام قادر میباشند اوراق عرضه را انتشار نمایند.
سهولت در انجام نقل و انتقال سهامها یکی از مزایا شرکتهای سهامی خاص است، از مزیتهای دیگر این شرکتها میتوان به تجمیع سرمایههای کم وکوچک در یک شرکت به منظور افزایش سرمایه اشاره نمود.
به این دلیل که برای شروع یک فعالیت تجاری دیگر نیاز به سرمایه عظیم و بزرگ نیست و به راحتی تجمیع سرمایهها، میتوان وارد دنیای کار شد.
از دیگر مزیتهای این شرکتها نیز میتوان سهولت در تعیین مدیران و بازرسان را نام برد به دلیل اینکه بدون تشکیل مجمع عمومی میتوان بازرسان و مدیران را انتخاب نمود.
همینطور با انتخاب دارندگان سهام شرکت میتوان اعضای هیات مدیره را انتخاب نمود.
ازجهتی مسئولین در این نوع از شرکتهای سهامی دارای مسئولیتهای کوچک و محدودی هستند.
سهام داران نیز با توجه به میزان سهام خود، میتوانند در موضوعات شرکت همکاری کنند.
حال نوبت معایب این نوع از شرکتها است، وجود قانون و مقررات بیش از اندازه در شرکتهای سهامی خاص باعث پیچیدگی و سختی مسائل میشود.
این قوانین شامل، نحوه بررسی و برآورد سود و زیان نگهداری از سرمایه، شیوه تشکیل مجموع عمومی امور مالی و دفتری و....
شنبه, 20 اردیبهشت 99
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
شما باید بدانید، در شرکتهای سهامی اصل سرمایه و دارایی در معنا متفاوت است و در اینجا آن را شرح میدهیم. ...