قبل از توضیح انتقال سهام متوفی به وارث لازم است بدانید که سهام قسمتی از اموال و دارایی به جا مانده از افراد است. اوراق بهادار و سهام فرد فوت شده، پس از فوت مثل دیگر اموالش بین وراث به نسبت، قسمت میشود. برای تقسیم و فروش سهام فرد متوفی ابتدا باید انحصار وراثت و پرداخت مالیات بر ارث انجام شود. بعد با مدارک لازم، به دفاتر پیشخوان منتخب دولت مراجعه شود. بعد از گذشت زمانی حدود یک هفته الی یک ماهه، پیامی برای شما ارسال میشود؛ که لینک دانلود برگه سهام است. گزارشات درمورد انتقال سهام متوفی به وراث حاکی از این مطلب است که ورثه قانونی برای ثبت نام در سایت سمات و انتقال سهام باید این مراحل را طی کنند. وارثین با ورود به سایت وارد قسمت خدمات انتقال سهام اشخاص متوفی میشوند، یکی از دفاتر پیشخوان موجود در لیست را انتخاب کرده و به نزدیکترین دفتر برای تشکیل پرونده قهری مراجعه میکنند و مدارک لازم را ارائه میدهند.
گواهینامه واریز مالیاتی، گواهی انحصار وراثت، گواهی فوت، اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی متوفی و وراث
وراث باید ابتدا فوت سهامدار را به اطلاع شرکت سپرده گذاری مرکزی برسانند. سهامداران آن شرکت با وارثین متوفی، جلسهای درمود انتقال سهام متوفی براگزار میکنند و اقدامات لازم را برای گرفتن گواهی نقل و انتقال انجام میدهند. وارث پس از تقسیم سهام متوفی باید به اداره مالیات برود. یک نفر از وراث به عنوان نماینده انتخاب میشود و به شرکتی که متوفی در آن سهام دارد مراجعه میکند؛ برای تقسیم سهام اسناد و مدارک متوفی و مدارک هویتی وراث را ارائه میدهد. فقط سپرده گذاری مرکزی میتواند انتقال سهام فرد فوت شده را به روش تسویه وجوه انجام دهد. به این صورت که اول شرکت تقسیم سهام وراث را بررسی میکند، بعد مدارک را برای انتقال سهام به شرکت سپرده گذاری مرکزی میفرستد. در سپرده گذاری مرکزی اطلاعاتی در مورد سهامدارن و اموال بورسی آنها وجود دارد.
البته در حال حاضر به دلیل بیماری کرونا و توسعه سامانههای غیرحضوری و آنلاین، بیشتر مراحل گفته شده به شکل غیرحضوری یا فقط با مراجعه به پیشخوانها انجام میشوند.
1) گواهی انحصار وراثت باید دریافت شود: این کار از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی انجام میشود. گواهی انحصار وراثت، مقدار سهم الارث هر کدام از وراث را تعیین میکند. تمام سهام متوفی بین وراث تقسیم میشود. مدارکی که برای دریافت گواهی انحصار وراثت لازم است شامل: گواهی فوت متوفی، استشهادیه محضری، شناسنامه متوفی، عقدنامه یا رونوشت، شناسنامه وراث، وصیت نامه رسمی شخص فوت شده، در صورت وجود داشتن
2) مالیات بر ارث سهام متوفی باید پرداخت شود: برای اینکه مالیات بر ارث را پرداخت کنید حتما لازم نیست وضعیت همه اموال به صورت یکجا تعیین شود. وراث میتوانند فقط در مورد دارایی بورسی فرد متوفی مالیات پرداخت کنند. در قانون، نسبت ورثه با متوفی در تعیین ارزش مالیات تأثیرگذار است. یعنی هر چه نسبت ورثه با متوفی نزدیکتر باشد، مالیات کمتری باید بپردازند و بالعکس، ورثهای که نسبتشان دورتر است مالیات بیشتری پرداخت میکنند. پرداخت مالیات بر ارث سهام متوفی به این شکل است که تمام وراث باید به صورت فردی یا جمعی، به اداره امور مالیاتی آخرین اقامتگاه قانونی متوفی مراجعه کنند. میتوان انجام این امور را به وکیل قانونی، نماینده یا قیّم وراث واگذار نمود. در شهرستانها با توجه به موقعیت جغرافیایی باید به اداره امور مالیاتی آن شهرستان رجوع شود.
3) بعد از تکمیل مدارک به دفاتر پیشخوان منتخب مراجعه شود: متقاضیان بعد از اینکه گواهی انحصار وراثت تهیه و مالیات را پرداخت کردند. مدارک لازم را به یکی از دفاتر پیشخوان منتخب شرکت سپرده گذاری مرکزی میبرند. بعد از آن سهام میان ورثه تقسیم میشود.
1. برگه گواهی انحصار وراثت فرد فوت شده
2. برگه گواهی واریز مالیات بر ارث
3. اگر فرد متوفی وصیتنامه داشته باشد ارائه وصیتنامه متوفی الزامی است.
4. ارائه گواهی فوت و شناسنامه متوفی
5. ارائه مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی تمامی وراث
6. اگر مادر متوفی در قید حیات باشند ارائه کپی صفحه دوم شناسنامه ایشان الزامی است.
7. برگه سهام متوفی یا گواهی نقل و انتقال مربوط به ایشان
1) تمام وراث یا نماینده آنها با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر پیشخوان به صورت حضوری مراجعه میکنند.
2) دفاتر پیشخوان مدارک و هویت شخص مراجعه کننده را بررسی میکنند.
3) مدارک را به سمات ارسال میکنند.
4) طبق برگه انحصار وراثت تعداد سهام متعلق به هر یک از ورثه را محاسبه میکند و به وراث انتقال میدهد.
5) گواهی نقل و انتقال برای هر یک از وراث را جداگانه و به نام خودشان را صادر مینماید.
6) پیامک صدور گواهینامه به نماینده یا شخص وراث ارسال میشود.
7) در آخرین مرحله هر یک از ورثه به دفاتر پیشخوان و یا امور ارتباط با مشتریان سپرده گذاری مرکزی مراجعه میکنند و مدرک شناسایی خود را جهت شناسایی ارائه میدهند و گواهینامه نقل و انتقال سهام را دریافت میکنند.
وراث قانونی فقط میتواند سهمالارث سهام عدالت خود را به کسانی منتقل کنند که نام و مشخصات آنها در گواهی انحصار ورثه متوفی به عنوان وارث قید شده باشد. پس انتقال یا هر نوع واگذاری سهام متوفیان به افرادی غیر از وراث ابداً ممکن نیست.
بعد از اینکه سهام فرد فوت شده به وارثین منتقل شد، فروش سهام بلامانع است. برای فروش سهام منتقل شده قدم اول ثبت نام در سامانه سجام است، بعد وراث کد بورسی میگیرند. این کد را با شناسنامه و کارت ملی و برگ سهم به یکی از کارگزاریهای بورس میبرند.
اگر با خواندن این مقاله پاسخ سؤالات خود را دریافت نکردید پیشنهاد میکنم با متخصصان مؤسسه ثبت کلهر تماس بگیرید تا در مورد نحوه انتقال سهام و انجام مراحل آن به صورت تخصصی شما را راهنمایی کنند.
سه شنبه, 24 فروردین 0
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
در ماده 40 لایحه اصلاحی قانون تجارت، نقل و انتقال سهام بانام باید در دفتر ثبت سهام شرکت ثبت شود. ...