برای اینکه بدانید امکان انتقال سهام از حقیقی به حقیقی وجود دارد یا خیر ابتدا باید با سهام آشنا شوید. اگر شرکتهای سهامی سرمایه خود را به بخشهای یکسان و مساوی تقسیم کنند هر کدام از این بخشها را یک سهم میگویند. ورقه سهام سند قابل معاملهای است که نشاندهنده تعداد سهام دارنده آن در شرکت سهامی است. میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحب شرکت سهامی را از سهام شرکت میتوان فهمید، کسی که در شرکت سهم دارد نمیتواند در مورد مالکیت داراییهای شرکت به خاطر داشتن سهام ادعایی داشته باشد. سهامدار شرکت میتواند نسبت به سهم خود از منافع شرکت بهرهمند شود، در مجمع عمومی حق رأی دارد و در صورت انحلال شرکت از دارایی شرکت سهم میبرد. پس به نسبت سهم خود در شرکت، از حق و حقوق برخوردار است.
وقتی سهامی را خریداری میکنید یک سند قانونی به شما میدهند که به آن گواهی سهام میگویند که به وسیله این سند، مالکیت شما بر سهام ثابت میشود. به وسیله فرم انتقال سهام میتوانید سهام خود را به شخص دیگری منتقل کنید.
انتقال سهام از طرق مختلفی امکانپذیر است:
اموال و دارایی افراد فقط خانه، زمین، ماشین، طلا و وجه نقدی که جنبه فیزیکی دارند، نیستند. سهامی که در بازار بورس خرید و فروش میشوند نیز در حکم دارایی و اموال افراد هستند و قابلیت انتقال به دیگری را دارند.
1. یکی از راههای انتقال مراجعه به شعب کارگزاری است؛ به این صورت که هر فرد حقیقی اگر بخواهد سهام خود را به دیگری منتقل کند باید در یکی از کارگزاریهای مورد تأیید سازمان بورس حساب باز کند. بعد از احراز هویت و ارائه مدارک شناسایی مورد نظر میتوانند نقل و انتقال سهام را انجام دهد.
2. روش دیگر برای نقل و انتقال سهام مراجعه به دفاتر اسناد رسمی است که قانون تجارت آنها را مجاز دانسته است. در قانون نیز این نوع نقل و انتقال بیان شده است.
3. راه دیگر انتقال و فروش به صورت آنلاین است. این روش زمانی به کار میرود که بین دو طرف معامله اعتماد کامل وجود داشته باشد. مثل انتقال از پدر به فرزند، در این روش یکی از طرفین به پنل کاربری دیگری دسترسی دارد و سهام را میخرد و از طریق پنل شخصی خودش همان سهم را میفروشد. در این شیوه انتقال نیازی به مراجعه حضوری با کارگزاری و دفاتر اسناد رسمی نیست.
واژه سهام فقط در شرکتهای سهامی (خاص و عام) بهکار میرود و در شرکتهای دیگر مثل شرکت تعاونی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی از کلمه"سهم الشرکه"استفاده میشود. پس در شرکتهای سهامی شرکاء شرکت، سهامدار محسوب میشوند و در دیگر شرکتها، شرکاء شرکت صاحبان سهم الشرکه هستند. نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص ممکن است بارها در طول حیات شرکت اتفاق بیفتد. معمولاً شرکتهای سهامی به ویژه شرکتهای سهامی خاص دفتر ثبت سهام و برگ سهم ندارند و همین امر مسئله مالکیت افراد را در این شرکتها با خطر روبهرو میکند.
ماده 39 لایحه اصلاحی قانون تجارت بیان میکند که سهام بی نام بهصورت سند در وجه حامل تنظیم میشود و شخصی که این سند را در اختیار دارد، مالک و صاحب آن شناخته میشود، مگر آنکه خلافش ثابت شود. نقل و انتقال سهام بی نام الزامات و مراحل خاصی ندارد؛ به تأیید و تصویب مجمعی خاص یا ثبت در مرجع ثبت شرکتها نیاز ندارد. تنها با قبض و اقباض انجام میشود.
در ماده 40 لایحه اصلاحی قانون تجارت گفته شده، نقل و انتقال سهام بانام باید در دفتر ثبت سهام شرکت ثبت شود و این دفتر باید توسط انتقال دهنده یا وکیل یا نماینده قانونی او امضاء شود. اگر همه مبلغ سهمی منتقل شده، پرداخت نشود، باید آدرس کامل انتقال گیرنده نیز در دفتر ثبت سهام شرکت مرقوم شود و به وسیله انتقال گیرنده یا وکیل و نماینده قانونی او امضاء شود. اگر مراحل گفته شده در نقل و انتقال سهام با نام انجام نشود، یا در دفتر ثبت سهام شرکت ثبت نشود، این نقل و انتقال فقط بین طرفین قابل استناد است و در مقابل شرکت و اشخاص ثالث سندیت ندارد، ولی نقل و انتقال باطل تلقی نخواهد شد و اگر انتقال دهنده تخلفی انجام دهد یا به تعهداتش عمل نکند، خریدار میتواند به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و از طریق دادگاه فروشنده را ملزم به انجام تشریفات رسمی نقل و انتقال سهام شرکت کند.
تاریخ تملک و تاریخ واگذاری سهام دو مورد مهم در نقل و انتقال سهام محسوب میشوند؛ زیرا مدت زمان نگهداری سهام تعیین کننده نرخ مالیات فروشنده است.
وقتی که سهام منتقل میشود سود سرمایه حاصل از این انتقال شامل مالیات بر درآمد نمیشود. در انتقال سهام بینام اگر گواهی سهام یا گواهی موقت صادر شده باشد، مشروط بر اینکه انتقال دهنده حداقل دو سال سهام را در اختیار داشته باشد، مالیات به آن تعلق نمیگیرد. اما اگر گواهی موقت صادر نشده باشد، بدون در نظر گرفتن مدت زمانی که انتقال دهنده سهام را در اختیار دارد، مالیات بر درآمد به معامله تعلق خواهد گرفت.
در شرکت سهامی عام، برای نقل و انتقال سهام نیازی به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام نیست.(ماده41لایحه اصلاحی قانون تجارت) پس حتی اگر در اساسنامه شرکت سهامی عام یا در یک قرارداد مجزا، نقل و انتقال سهام مشروط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی شده باشد، این شرط بلا اثر است و امکان نقل و انتقال بدون توجه به این شرط توسط دارندگان سهام میتوانند انجام شود.
قانون در مورد شرکت سهامی خاص، چیزی نگفته اما با توجه به آنچه که در اداره ثبت شرکتها اجرا میشود و توسط دادگاهها نیز پذیرفته شده است؛ اگر در اساسنامه شرکت شرط موافقت مدیران شرکت و یا مجمع عمومی صاحبان سهام برای نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص ذکر شود بلامانع است و قانونی مبنی بر رد این مورد وجود ندارد. نکته قابل توجه این است که اگر شرکاء در شرکت سهامی خاص بخواهند که نقل و انتقال سهام را مشروط به موافقت مدیران و یا مجامع عمومی کنند، باید این مطلب در اساسنامه شرکت ذکر شود، یا اگر در اساسنامه شرکت گفته نشده، باید مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل و در مورد این موضوع تصمیم گیری شود. باید مجمع عمومی فوقالعاده شرکت این موضوع را تأیید و تصویب کند و در اساسنامه آن را قید کند که از این به بعد نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص مشروط به موافقت مدیران شرکت و یا مجامع عمومی صاحبان سهام باشد.
1. ارائه اصل تصدیقنامه پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام که از اداره مالیات صادر شده باشد.
2. اگر تغییرات در شرکت صورت گرفته باشد ارائه کپی روزنامه رسمی ثبت تغییرات شرکت لازم است
3. ارائه اصل صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده یا اصل صورتجلسه هیئت مدیره شرکت هر کدام به شرط ضرورت
4. اگر انجام امور شرکت توسط وکیل انجام میشود ارائه اصل وکالتنامه وکیل الزامی است
5. اگر مجمع عمومی فوقالعاده با حضور اکثریت شرکاء تشکیل شده باشد ارائه مدارک مربوط به رعایت تشریفات دعوت از مجمع عمومی فوق العاده یا هیئت مدیره شرکت لازم است.
اگر در رابطه با نقل و انتقال سهام شرکت سهامی سوالی دارید یا اگر تصمیم به نقل و انتقال سهام و تنظیم صورتجلسه و ثبت آن در اداره ثبت شرکتها دارید و نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید، میتوانید با کارشناسان ما در ثبت کلهر تماس بگیرید مشاوره تخصصی دریافت نمایید.
پنجشنبه, 19 فروردین 0
8 ماه پیش
10 ماه پیش
2 سال پیش
برای انتقال سهام به توافق و رای سهامداران که در اساس نامه ثبت میشود، نیاز است. ...