اشکال مختلف علائم قابل ثبت برند آرایشی بهداشتی کداماند؟ همانطور که میدانید، آرایش و پیرایش جایگاه ویژهای را در فرهنگهای مختلف از جمله فرهنگ و تمدن ایرانی دارا هستند. همانطور که با گذشت زمان درخواست مردم برای رسیدن به زیبایی مطلوبشان در حال افزایش میباشد و سیری صعودی دارد، فعالیتهای مختلف و گستردهای در این زمینه توسط افراد مختلفی از جمله شرکتهای مختلف آرایشی و بهداشتی صورت پذیرفته و همواره در حال گسترش یافتن است. در این مقاله مشاورین ثبت کلهر سعی کردهاند تا شما را با اشکال علائم قابل ثبت در برند شرکتهای آرایشی و بهداشتی و موضوعات درباره آن آشنا کنند.
با توجه به ماده ۱ قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات در تشریح علامتهای تجاری و چگونگی آنها این چنین مقرر میکند:
علامت تجاری، علامتی است که برای امتیاز و شناخته شدن محصولات یک شرکت که به صورت تجاری، صنعتی و یا فلاحتی از سوی یک شرکت برای خود اختیار میگردد.
این علامت میتواند شامل عدد، حروف، مهر، لفاف، نقش، تصویر، عبارت و انواعی آنها باشد.
علامت تجاری میتواند به جهت شناخته شدن بیشتر یک گروه از کشاورزان و محصولاتشان باشد یا همچنین میتواند برای شناخته شدن بیشتر محصولات یک شهر یا یک ناحیه از کشور و یا شناخته شدن محصولات یک شرکت باشد.
با توجه به مادهای که از قانون ثبت علائم و اختراعات در متن بالا مستحضر بودید، علامت انتخابی دارای محدودیت نمیباشد، پس افراد میتوانند با ابتکار و خلاقیت خود علامتی را با توجه به موضوع زمینه فعالیت شرکت که میتواند اعم از، شرکتهای تولیدی، صنعتی و یا خدماتی مانند انواعی از شرکتهایی که در زمینه بیمه و... فعالیت میکنند، به ثبت برسانند.
یک کالای تجاری میتواند بر روی خود دارای تعداد دو یا بیشتر از علائم تجاری باشد، چرا که ممکن است اجزاء یک کالا توسط شرکتها و تولیدیهای متنوعی ساخته شود، همچنین ممکن است شرکتی که دارای تولیدات متنوعی میباشد، بر روی هر کالای خود علامت تجاری یا صنعتی خاصی را قرار دهد.
اما با وجود این امکان اغلب شرکتها به خصوص شرکتهای آرایشی بهداشتی از یک علامت تجاری بر روی محصولاتشان استفاده میکنند و آنرا به ثبت نیز میرسانند.
همه افرادی که وارد یک تجارت میشوند، قصد انجام رقابتی سالم را در آن زمینه با دیگر شرکتها دارند.
برای این کار ثبت برندی در خور و قابل ثبت یکی از نخستین کارهایی است که برای یک شرکت مخصوصا در این زمینه باید انجام داد.
ثبت برند علاوه براین موضوع که باعث شناخته شدن محصولات آرایشی و بهداشتی یک شرکت میشود، برای این موضوع الزامی است که به شرکت ثبت کننده، حق استعمال انحصاری از علامت تجاری، یا آن برند را میدهد.
در صورتی که یک شرکت تجاری برندی را برای محصولات خود انتخاب نکند، این موضوع ممکن است باعث کاسته شدن از شهرت آن شرکت شود.
وقتی شرکتی برای خود برندی را برمیگزیند، اما آن برند را به ثبت نمیرساند، ممکن است برند آن شرکت مورد کپی برداری، استعمال و جعل توسط رقبای تجاری قرار بگیرد.
هنگامی که چنین شرایطی رخ دهد، شرکتی که برند آن مورد کپی برداری واقع شده است، نمیتواند از حق شرکت خود دفاع کند، یا به عبارتی دستش به جایی بند نمیباشد.
علامتهای تجاری و صنعتی یا برند، در هر کشور توسط دفاتر ملی یا منطقهای صورت میپذیرد.
برای جلوگیری از این موضوع که اطلاعات ثبتی در هر دفتر مجزا و به خصوص همان دفاتر نباشد، نظامی بین المللی به عنوان WIPO ثبت علامتهای تجاری و صنعتی یا برند را در سطح بین المللی برعهده دارد که توسط یک عهده نامه به نام مادرید اداره میشود.
این سیستم از دو معاهده تشکیل گردیده و به صورت جهانی تنظیم گردیده است.
به صورت خلاصه و مفید، میتوان گفت که در این عهد نامه برای درخواست و ثبت برند متقاضی درخواست کننده میبایستی فایل مدارک خود را به WIPO که دفتری بین المللی در ژنو است ارسال کند و در آن تقاضانامه اعلام مینماید که برای ثبت برند به دنبال یکی از کشورهایی میباشد که عضو توافقات ژنو هستند.
درخواست نامه فرد توسط سازمان بین المللی WIPO به کشوری که در فرم درخواست است ارسال میشود و آن کشور میتواند درخواست را رد یا قبول کند و در این پروسه اداری حرف اول و آخر را کشوری میزند که فرم به آن ارسال شده است.
همانطور که میدانید علامتهای تجاری و صنعتی یا برند، از ابزارهای بازاریابی به شمار میروند.
این ابزار در صورت استفاده و البته انتخاب صحیح توسط شرکتها میتواند شناخت و جذابیت محصولات آن شرکت را به میزان قابل توجهی در ذهن مردم افزایش دهد.
اما این پیامد زمانی حاصل میگردد که علامت با توجه به روانشناسی حال جامعه و فضای اقتصادی آن مورد انتخاب قرار گیرد.
یکی از مهمترین خصوصیتهایی که علامت تجاری و صنعتی یا برند یک شرکت باید آنرا دارا باشد، متمایز بودن شکل آن علامت نسبت به دیگر علامتهای تجاری در آن زمینه فعالیتی میباشد.
این بدان معناست که آن علامت، باید کالا یا خدمات شخصیتهای حقوقی یا حقیقی را از یکدیگر متمایز و جدا سازد.
در صورتی که یک علامت تجاری و صنعتی نتواند محصولات و خدمات شرکت و یا موسسه مورد نظر را از دیگر شرکتها متمایز گرداند آن برند دیگر قابلیت ثبت را از نظر قانونی دارا نخواهد بود.
از دیگر ویژگیهای بارز جهت انتخاب علامت تجاری و صنعتی یا برند، تازگی داشتن برای افراد یا جدید بودن آن علامت است؛ یعنی اینکه علامتی قابلیت ثبت را دارا میباشد، که در زمینه فعالیت شرکت یا نوع محصول تازه باشد.
از این مطلب میتوان این موضوع را نیز برداشت کرد، که قابلیت ثبت برندی که قبلا در همان زمینه فعالیتی ما ثبت شده وجود ندارد؛ برای مثال اگر ما در زمینه لوازم و محصولات آرایشی بهداشتی در حال فعالیت هستیم نمیتوانیم برندی را ثبت کنیم که قبلا در زمینه آرایش و بهداشت ثبت گردیده است.
اما قابلیت این وجود دارد که برندی را ثبت کنیم که در زمینههای دیگر ثبت شده؛ برای مثال موضوع فعالیت شرکت ما آرایش و بهداشت است، در این صورت میتوانیم برندی را که در زمینههای دیگر مانند خودروسازی ثبت گردیدهاند ولی در زمینه آرایش و بهداشت ثبت نشدهاند، ثبت کنیم.
یکی دیگر از ویژگیهای برند وجود ابتکار و خلاقیت در آن میباشد، البته این مطلب جزء قوانین ثبت برند نیست ولی باعث ارتباط گیری بیشتر مخاطب با برند و محصولاتی میشود که برند بر روی آنها ثبت شده.
به دلیل اینکه تمایز از جمله خصوصیات بارز برای ثبت برند میباشد، ما نمیتوانیم از اشکال زیر برای ثبت برند خود استفاده کنیم:
شایان ذکر است که قابلیت ثبت برندهایی که نمایانگر برخی از مفهومات در کشوری شوند و باعث هرج و مرج یا اتفاقاتی دیگر شود و یا محدودیتهای ملی برای آن وجود دارد، وجود ندارد.
برای مثال ثبت برندی که بر خلاف مسائل اسلامی باشند در کشور ایران ممکن نیست.
نکته آخر اینکه ثبت برندهایی مانند حلقههای المپیک یا پرچم ملی یک کشور که جایگاهی ملی یا بین المللی دارند ممکن نیست.
بر اساس ماده ۳۰ قانون ثبت اختراعات، برندها و علائم صنعتی و تجاری، هر گونه علامتی میتواند علامت تجاری باشد در صورتی که قابل روئیت باشد.
بنابراین مطلب و مطلبی که پیشتر به آن اشاره کردیم، برند میتواند در بر گیرنده نقوش، تصاویر، ارقام، حروف، رنگها، شعارها، کلمات قصار، عبارات مهر، عکس یا طرح چهره انسانی، حیوانی، گیاهی یا مناظر و یا حتی عکس خود کسانی که خواهان ثبت برنداند باشد.
پس دانستیم که برندها و علامتهای تجاری و صنعتی، میتوانند بسیار متنوع و گسترده باشند.
علائم تجاری و صنعتی یا برندهایی که قابلیت حمایت قانونی را دارند عبارتاند از:
این علامتها از حروف الفبا تشکیل شده و حدود ۸۰ درصد از برندها را در بر میگیرند و انتخاب اینگونه برندها به دو شکل، صورت میگیرد که عبارتاند از:
انتخاب به صورت نئولوژیسم یا نو واژه:
منظور از نو واژه یا نئولوژیسم کلماتی هستند که بی مفهوم بوده و توسط صاحبان برند یا هر کسی که آن برند را برگزیده، انتخاب شده است.
این نوع از انتخاب برای برند، در چند سال اخیر بسیار رایج شده است و طرفداران بسیاری را پیدا کرده، زیرا این نوع انتخاب دو مزیت را به همراه دارد.
نخستین مزیت یا پیامد مثبت در این باره این است که با شنیدن یا تلفظ این نوع برند، مفهوم چیز دیگری به جز محصول یا شرکت مورد نظر در خاطر ما تداعی نخواهد شد.
و دومین پیامد مثبت این نوع انتخاب این است که زبان و قالب آن به راحتی برای همه مردم جهان قابل تلفظ بوده و کاربرد بین المللی برای ثبت در خارج را دارد.
برای آوردن مثالی در این نوع انتخاب میتوان از علامت تجاری و صنعتی یا برند شرکت یاهو (Yahoo) نام برد.
انتخاب به صورت واژههای رایج:
در این نوع از انتخاب برند، از لغات رایج استفاده میشود، بنابراین لزومی برای انتخاب کلمهای جدید وجود ندارد و همین مقدار که کلمه بتواند موضوع محصول یا شرکت را برای ما شرح دهد کافی است؛ مثلا برند یا علامت تجاری و صنعتی صابون گلنار.
استفاده از اعداد در انتخاب علائم تجاری و صنعتی یا برند به خصوص در شرکتهایی که محصولات خود را به صورت سری تولید میکنند بسیار رایج میباشد.
این موضوع یا مطلب به این معناست که مردم بسیاری از کشورها با به خاطر آوردن برخی از اعداد، به یاد برندی خاص یا محصولات یک شرکت میافتند.
به عنوان مثال اعدادی مانند ۵ و ۱۹ که اعداد برند یا علامت تجاری و صنعتی شرکتی در قالب عطر هستند.
البته شایان ذکر است که اعداد کمتر از دههزار اغلب به عنوان برند یا نشان و علامت تجاری و صنعتی ثبت میگردند و اینکه اغلب برای ثبت برند به شکل عدد ممکن است بیشتر با مشکل مواجه شویم زیرا اعداد مورد علاقه افراد محدوداند و ممکن است عدد مورد نظر قبلا ثبت شده باشد.
استفاده از حروف مختلف برای به ثبت رساندن برند یا علامتهای تجاری و صنعتی نیز خوبیها و بدیهای استفاده از رقم یا واژه را برای این کار دارا است.
مثالی بارز از استفاده حروف در برند، شرکتهایی همچون B.M.W در زمینه اتومبیل یا برند PI در زمینه عطر میباشند.
استفاده از علامتهای تصویری نیز از دیگر روشهای پر طرفدار در انتخاب برند است که به صورت لوگو و یا شکلکهای مختلف میباشد.
برای مثال لوگو شرکت لامبورگینی در زمینه خودرو که برند آن محسوب میشود و عکس گاوی وحشی است یا لوگوی شرکت سایه سبز در زمینه پخش لامپ که تصویر درختی سبز است.
این دسته از علامتهای تجاری و صنعتی که میتواند مانند ظرفی برای محصولات و... باشد، به طور روز افزونی در حال گسترش و افزایش است.
آیا امکان ثبت برندی که جنبه بویایی یا صوتی دارد ممکن است؟
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد با توجه به بند الف ماده ۳۰ قانون تجارت، علامتهای تجاری و صنعتی یا برند باید قابل روئیت باشند.
بنابراین امکان ثبت برندی که صرفا جنبه بویایی یا صوتی داشته باشد غیر ممکن است و اگر کسی برای این امر درخواست داشته باشد باید بداند که امکان ثبت آن وجود ندارد.
اگر هم غیر ممکن نبود همه ما این مطلب را میدانیم که هنوز دستگاهی برای ثبت بوها ساخته نشده است و در صورتی هم که ساخته شود در صورتی که شرکتی موضوع فعالیتش عطر باشد و بوی گل محمدی را به عنوان برند خود برگزیند؛ در این صورت دیگر شرکتهایی که در زمینه عطر فعالیت دارند و آنرا تولید میکنند نمیتوانند عطری را با بوی گل محمدی تولید کنند.
استعلام ثبت شدن یا نشدن شرکتها، از طریق گرفتن استعلام شماره ثبت یا شناسنامه ملی شرکت قابل انجام است.
استعلام ثبت شرکت به دلایل مختلف دارای اهمیت بالایی است و ممکن است افراد و شرکتها، با دلایل مختلفی خواهان انجام این کار باشند.
به عنوان مثال شما میخواهید پس از مذاکره با شرکتی، وارد عقد قرار داد با همان شرکت شوید؛ پس طبیعی است که برای حاصل شدن اطمینان خاطرتان روی به استعلام ثبت بودن یا نبودن شرکت آورید و نیاز به استعلام داشته باشید.
یا در مثالی دیگر ممکن است شما قصد خرید یک شرکت یا سهام آنرا داشته باشید و یکی از ابتدایی ترین کارهایی که برای مطمئن شدن از ثبت بودن یا نبودن آن شرکت انجام میدهید گرفتن استعلام ثبت آن شرکت است.
مراحل استعلام ثبت شرکتها به صورت زیر است:
در این مقاله سعی شد تا اطلاعاتی را در زمینههای چگونگی ثبت برند و یا استعلام ثبت شرکتها در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه شما در این زمینهها پرسش هایی را داشته ولی نتوانستهاید پاسخ پرسش خود را پیدا کنید و یا اینکه خواهان اطلاعاتی بیشتر در این زمینه هستید، میتوانید با مشاورین مجرب گروه ثبت کلهر در ارتباط باشید.
چهارشنبه, 17 اردیبهشت 99
4 ماه پیش
7 ماه پیش
1 سال پیش
برای رسیدن به جواب سوالات خود این 10 نکته مهم در ثبت برند و لوگو را از دست ندهید. ...
نظرات
سلام. خیلی ممنون بابت مقاله خوبتون.